Cele mai citite
 


Liban: o revistă ("Jasad") ridică vălul de pe subiecte privind sexualitatea, tabu în cultura arabă
miercuri, 8 aprilie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Beirut, 8 aprilie /Agerpres/ - O revistă lansată recent, în Liban, a decis să ridice vălul ce acoperă subiecte tabu în cultura arabă precum masturbarea ori homosexualitatea, în pofida reacţiilor de protest ale unor oficiali, informează luni AFP.

Primul număr al "Jasad" (corp, în arabă), a apărut în decembrie şi încă de la apariţie a generat agitaţie, captând atenţia tuturor.

"Este adevărat că este prima în lumea arabă", remarca Joumana Haddad, fondatoarea revistei. "Am însoţit titlul revistei de cătuşe deschise, pentru a sugera că încercăm să spargem un tabu", a explicat pentru AFP dna Haddad, o poetă şi scriitoare de 38 ani.

"Trebuie să încetăm, în special femeile, să ne mai tratăm corpul ca pe ceva ruşinos", a continuat sursa citată.

Primul număr al Jasad, care s-a vândut cu 10 dolari, conţinea articole privind în special automutilarea şi canibalismul. Cea de-a doua apariţie, în martie, vorbeşte despre femei şi bărbaţi maltrataţi, transexuali, Kama Sutra.

In rubrica "Prima dată pentru mine", un personaj cunoscut vorbeşte despre prima sa experienţă sexuală. Imagini sexuale, în special tablouri ale unor artişti celebri, ilustrează articole scrise de autori originari din Egipt, Iordania, Liban, Maroc, teritoriile palestiniene, Arabia Saudită sau Siria.

Catalogată drept pornografică, revista a provocat în Liban mânia autorităţilor religioase, dar şi a organizaţiilor pentru femei.

"Toate susţinem mondenitatea (...) însă această revistă, sub masca unei publicaţii culturale, trezeşte instincte sexuale", a indicat Amane Kabbara Shaarani, care conduce Consiliul femeilor libaneze, un colectiv de organizaţii feministe.

"Subiectele care le explică tinerilor noştri cum să facă dragoste contravin valorilor morale şi educaţiei noastre", a explicat dna Shaarani, adăugând că le-a cerut autorităţilor religioase - creştine şi musulmane -, membrilor guvernului şi cenzurii să interzică Jasad.

Deocamdată, autorităţile libaneze nu au reacţionat împotriva publicaţiei.

Potrivit lui Joumana Haddad, care răspunde şi de pagina culturală a cotidianului de mare tiraj An-Nahar, Jasad le este destinată strict adulţilor, nu minorilor, revista fiind vândută într-un plic din material plastic închis.

Dna Haddad a insistat că nu se lasă impresionată de marele număr de scrisori incitând la ură. "Nu-mi este teamă de controversă", a mai spus fondatoarea revistei pentru adulţi, explicând că va continua să "creadă în acest proiect, deoarece vânzările au demonstrat că el corespunde unei anumite necesităţi".

Primul număr, editat în 3.000 exemplare, s-a epuizat în 11 zile, iar din cel de-al doilea s-au vândut deja 4.000 exemplare.

In afara Libanului, revista este comercializată doar pe bază de abonament, deoarece niciun negustor din lumea arabă nu ar îndrăzni să o expună pe tejghea. Recunoscând că unele articole şi imagini pot şoca, dna Haddad respinge ideea că Orientul Mijlociu nu este pregătit pentru acest gen de publicaţie.

"De ce trebuie să tratăm lumea arabă ca pe minori? Detractorii nu au decât să revadă patrimoniul nostru literar, care include "Grădina parfumată" (manual de erotologie) şi "O mie şi una de nopţi", opere care îi pot şoca şi pe cei mai liberali cititori occidentali", a conchis fondatoarea "Jasad".AGERPRES/(Florence Bedreagă)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministrul turc al familiei susţine că homosexualitatea este 'o dezordine biologică' Ministrul turc pentru femei şi familie, Selma Aliye Kavaf, a provocat indignare în rândul asociaţiilor de gay şi lesbiene din ţara euro-asiatică, susţinând că homosexualitatea este 'o dezordine biologică', care ar trebui să primească tratament medical, transmite luni Efe.
RETROSPECTIVÃ 2102/Topul celor mai interesante zece studii ştiinţifice despre sexualitate Sexualitatea face parte din viaţă şi implicit este obiectul unor studii ştiinţifice, iar anul acesta nu a fost deloc sărac în astfel de realizări ce acoperă subiecte diverse, de la dorinţa de masturbare declanşată hormonal până la partidele de sex încinse în urmă cu zeci de mii de ani între reprezentanţii...
Compania farmaceutică Romastru Trading se extinde pe piaţa est europeană şi în Orientul Mijlociu Compania farmaceutică Romastru Trading derulează un proiect de extindere în Polonia, Ţările Baltice - Letonia, Lituania şi Estonia, Ucraina, dar şi în Orientul Mijlociu, în ţări precum Liban, Siria, Iordania, Irak.
Poliomielită: Vaccinarea a peste 23 milioane de copii în Orientul Mijlociu Fondul pentru Copii al Naţiunilor Unite /UNICEF/ şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/ au anunţat luni că au început o campanie de vaccinare a 23 milioane de copii în Orientul Mijlociu împotriva poliomielitei, după descoperirea a 17 cazuri în Siria, relatează AFP.
Secretul sexualităţii fiecăruia, trădat de ochi (studiu) Felul în care pupila reacţionează atunci când vedem o altă persoană trădează orientarea sexuală, conform unui nou studiu realizat de cercetători de la Cornell University şi publicat în ultimul număr al revistei PLoS ONE, conform LiveScience.
Homosexualitatea - o boală, consideră un ministru indian Ministrul indian al sănătăţii i-a înfuriat pe activişti după ce a catalogat homosexualitatea ca fiind o 'boală' şi ceva 'complet nenatural' în timpul unei conferinţe consacrate SIDA, transmite marţi Associated Press.