Cele mai citite
 


Specialiştii recomandă evitarea expunerii la radiaţiile ultraviolete solare
miercuri, 4 august 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Oftalmologie, Dermatologie
 

Specialiştii în sănătate publică din Ministerul Sănătăţii recomandă evitarea expunerii la radiaţiile ultraviolete (UV) solare.

Expunerea excesivă direct la razele solare poate provoca diferite tipuri de cancer de piele (ex. melanom), arsuri şi îmbătrânire accelerată a pielii, cataractă şi alte boli ale ochilor, dar şi reducerea eficienţei sistemului imunitar, se arată într-un comunicat transmis marţi presei de Ministerul Sănătăţii.


Cu toate că există dovezi care evidenţiază beneficiile pentru sănătate şi rolul important în producerea de vitamină D la expunerea în cantităţi mici la radiaţia UV, specialiştii atenţionează asupra utilizării corecte a produselor pentru protecţie solară şi alegerii unei metode eficiente de protecţie pentru expunerea în condiţii de siguranţă la radiaţiile UV solare.


Medicii recomandă evitarea expunerii excesive la soare în orele de vârf (11,00 - 17,00), adăpostirea la umbră, utilizarea pălăriilor de soare, haine pentru protecţie care acoperă cât mai mult din suprafaţa corpului, ochelari de soare, folosirea corectă a produselor pentru protecţie solară, iar pentru sugari şi copii se recomandă să nu fie expuşi direct la soare ci să stea la umbră.


Privitor la utilizarea corectă a produselor de protecţie solară, medicii atrag atenţia că acestea nu trebuie utilizate niciodată ca unic mijloc de protecţie, ci împreună cu ochelari de soare, pălării, etc. Produsele pentru protecţie solară nu trebuie să fie prima alegere pentru prevenirea cancerului de piele şi nu trebuie să fie utilizate cu scopul de a prelungi expunerea la soare, susţin specialiştii.


Alegerea unui produs pentru protecţie solară trebuie să se adapteze tipului de piele şi condiţiilor de expunere. Produsul pentru protecţie solară trebuie să protejeze atât contra radiaţiilor UVB, cât şi contra radiaţiilor UVA, iar aplicarea trebuie să se facă într-o cantitate generoasă şi trebuie reînnoit frecvent.


Conform datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, la nivel mondial în anul 2000 peste 200.000 de cazuri de melanom au fost diagnosticate, au existat 65.000 de decese asociate cu melanomul şi aproximativ 18 milioane de oameni au orbit ca rezultat al cataractei, dintre aceste cazuri 5% fiind direct atribuibile expunerii la radiaţiile UV.


În anul 2007, datele Centrului de Statistică Medicală au relevat o incidenţă a melanomului în ţara noastră de 1,1 la suta de mii de locuitori.


În România, în 2009, cu prilejul Zilei Mondiale a Melanomului, au fost investigate 3.124 de persoane şi au fost depistate 74 de persoane cu melanom şi 333 cu alte forme de cancere de piele, a declarat, pentru AGERPRES, conf. dr. Sorin Ţiplică de la Societatea Naţională de Dermatologie.


Medicul atrage atenţia populaţiei să nu se expună la soare decât după ce a luat măsurile recomandate, să nu meargă la solar şi să meargă la medic la cea mai mică modificare a unei aluniţe în ceea ce priveşte mărimea, culoarea.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Efectele radiaţiilor ultraviolete la nivel cutanat Radiaţia ultravioletă este o formă de energie electromagnetică invizibilă, cu lungimea de undă cuprinsă între 100-400 nanometri, cea mai importantă sursă de ultraviolete fiind soarele, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES prof. dr. Călin Giurcăneanu, şeful Clinicii de Dermatologie a Spitalului Universitar...
Supraexpunerea la soare - recomandări şi riscuri Fara soare viata pe pamant nu ar fi posibila, soarele fiind cel mai bun prieten al nostru. El are numeroase efecte benefice, printre acestea numarandu-se producerea de vitamina D cu rol in fixarea calciului in oase, reducerea stresului, diminuarea depresiei si protejarea fata de aparitia unor...
Dr. Mihaela Leventer: Melanomul depistat în fază incipientă are şanse de vindecare Melanomul depistat în faza incipientă are şanse de vindecare, a declarat marţi dr. Mihaela Leventer, la lansarea cărţii 'Să înţelegem melanomul', ediţia 2012, cu ocazia marcării Zilei Melanomului în România de Societatea Română de Medicină Estetică şi Dermatologie Cosmetică şi Chirurgicală (SRMEDCC)...
O nouă gamă de protecţie solară cu extract organic de rodie Protecţia solară este foarte importantă pentru piele, mai ales în condiţiile exploziilor solare din ultima vreme, atrag atenţia specialiştii.
Dr. Cristian Tăutu: Copiii trebuie protejaţi în permanenţă de razele ultraviolete Suntem în sezon estival, ceea ce înseamnă că piscinele şi plajele încep să devină neîncăpătoare la sfârşit de săptămână, iar pe de altă parte jocurile în aer liber sunt la mare căutare printre copii. Mulţi oameni doresc un bronz frumos şi uniform şi, pentru a-l obţine, oamenii sunt dispuşi...
O metoda puternica de a imbunatati vederea: privitul la soare! Cei mai multi dintre noi cred ca razele soarelui sunt daunatoare pentru corp, ca privind direct spre soare ne poate afecta ochii. Acest lucru este adevarat pentru cei care locuiesc in oras, care lucreaza inauntru toata ziua, la lumina artificiala si care se expun la soare doar in vacanta si...