Cele mai citite
 


Pesta porcină africană ameninţă estul Ucrainei
joi, 5 august 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Comitetul de Stat pentru Medicină Veterinară din Ucraina avertizează asupra riscului apariţiei pestei porcine africane - o boală mortală pentru porci, dar netransmisibilă la om - pe teritoriul ţării, ceea ce va afecta sectorul respectiv - a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, Ivan Bisiuk, preşedintelui comitetului menţionat, citat de RIA Novosti.
În Federaţia Rusă există o situaţie epizootică extrem de complexă, de unde pesta porcină africană s-ar putea extinde în regiunile din estul Ucrainei, cum ar fi Lugansk şi Donbass, a afirmat oficialul ucrainean, subliniind că zona respectivă este ţinută sub supraveghere constantă de către autorităţile veterinare de la Kiev.

El şi-a exprimat temerea că, în cazul în care se va confrunta cu o astfel de problemă, Ucraina nu va mai putea exporta produse agricole, în special, cereale.

'În cazul descoperirii unui focar, vor fi sacrificaţi toţi porcii pe o rază de 20 km', a adăugat Biriuk, referindu-se la o altă ameninţare pentru exportul de produse ucrainene către piaţa europeană - creşterea dinamicii îmbolnăvirii bovinelor cu rabie, din cauza subfinanţării de stat.

În prezent, în Ucraina au fost descoperite 883 puncte vulnerabile la infestarea cu rabie, cu 551 mai multe decât anul trecut. Din 2007, în Ucraina a fost introdusă vaccinarea împotriva rabiei, iar dinamica îmbolnăvirilor a fost în declin. Anul acesta au existat însă probleme cu finanţarea, iar dinamica bolii s-a accelerat, a explicat oficialul citat.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tulcea: Pesta porcină africană din Ucraina a alertat din nou autorităţile Prefectul judeţului Tulcea a solicitat, joi după-amiază, autorităţilor reprezentate în Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLBC) planuri de acţiune pentru prevenirea apariţiei unor focare de pestă porcină africană (PPA) pe teritoriul judeţului.
ARC:Primele două cazuri de pestă porcină africană din Republica Moldova,notificate la Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor Asociaţia Română a Cărnii (ARC) atrage atenţia, joi, asupra apariţiei primelor două focare de pestă porcină africană notificate de Republica Moldova la Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE).
Focar de pestă porcină, descoperit lângă Sankt-Petersburg Sankt-Petersburg /Rusia/, 9 ian /Agerpres/ - Un focar de pestă porcină africană - maladie mortală pentru porci, dar netransmisibilă omului - a fost descoperit în regiunea Leningrad /nord-vestul Rusiei/, unde se află oraşul Sankt-Petersburg, au indicat autorităţile sanitare ruseşti duminică, potrivit...
ANSVSA a reactualizat analiza de risc şi planul de contigenţă pentru pesta porcină africană Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a reactualizat, la recomandarea Comisiei Europene, analiza de risc şi planul de contingenţă pentru pesta porcină africană, noile variante fiind postate pe site-ul autorităţii.
Asociaţie: În România nu au fost declanşate verificările porcilor în gospodăriile populaţiei, în contextul riscului de pestă porcină africană Verificările la porci în gospodăriile populaţiei, în contextul riscului major de apariţie a pestei porcine africane, nu au fost declanşate încă în România, spun reprezentanţii Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România, care cer ca aceste acţiuni să demareze urgent...
Autoritatea Veterinară a finalizat campania de informare privind pesta porcină clasică Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a finalizat la 1 iulie campania naţională de informare pentru pesta porcină clasică, care s-a derulat timp de patru luni, informează un comunicat transmis vineri de ANSVSA.