Cele mai citite
 


Tatuajele temporare realizate cu 'henna neagră' pot provoca probleme de sănătate
joi, 5 august 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Dermatologie
 

Medicii specialişti în sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătăţii atenţionează asupra riscurilor la care se expun persoanele care se tatuează cu 'henna neagră', se arată într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

Coloranţii adăugaţi plantei de henna, care dau culoarea neagră, pot cauza reacţii alergice grave. Simptomele apar după câteva zile şi se manifestă prin mâncărimi, roşeaţă, pete, pustule sau chiar decolorarea permanentă a pielii şi cicatrici.


Utilizatorii pot dobândi o sensibilitate permanentă la aceste substanţe şi pot dezvolta dermatită de contact alergică. În aceste cazuri, reacţiile pot fi violente, câteodată necesitând intervenţie medicală de urgenţă şi chiar spitalizare. Aceste efecte se pot limita la zona tatuajului, la zona înconjurătoare sau se pot răspândi pe întreg corpul.


Oricine prezintă o reacţie de iritare sau cu apariţie de pustule la o pată neagră de pe trup, trebuie să meargă imediat la medic şi să spună dacă i s-a aplicat pe piele un tatuaj cu henna neagră. Trebuie reţinut că sensibilitatea şi poli-sensibilitatea sunt procese ireversibile şi determină vulnerabilitatea organismului pentru toată viaţa.


Începând cu anul 2008 Ministerul Sănătăţii a avertizat populaţia cu privire la posibilitatea apariţiei unor reacţii adverse după utilizarea tatuajelor cu henna neagră.


Comisia Europeană, alături de statele Uniunii Europene, au avertizat asupra riscurilor aplicării de tatuaje temporare cu henna neagră şi despre dificultatea de a controla circuitele de distribuire a produselor şi locurile în care se aplică tatuajele.


Tatuajele cu henna neagră se practică în România, ca şi în Europa, mai ales în timpul verii. Artiştii care le practică migrează de la un eveniment în aer liber la altul, în special în zonele frecventate de turişti. Tatuajele temporare cu henna neagră sunt cel mai frecvent oferite turiştilor, adolescenţilor, tinerilor, celor în vacanţă pe plaje, în staţiuni sau la târguri şi sunt foarte populare, deoarece culoarea neagră place mai mult decât nuanţa naturală a plantei henna.


Deoarece reacţia alergică sub formă de pustule apare după trei la 12 zile de la aplicare, majoritatea turiştilor pleacă şi nu revin în locul respectiv pentru a demonstra efectele negative produse de artişti. Există astfel situaţii în care artiştii continuă să afecteze alţi oameni, neconştientizând efectele grave pe care le provoacă.


Având în vedere sezonalitatea fenomenului, Ministerul Sănătăţii din România continuă alături de alte state europene această campanie şi trage un semnal de alarmă asupra riscurilor la care se supun cei care utilizează tatuajele temporare cu henna neagră.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Proiect de moţiune: PSD cere întărirea capacităţii administrative şi de intervenţie a MS în problemele de sănătate publică Social-democraţii îi solicită ministrului Patriciu Achimaş-Cadariu, potrivit draft-ului moţiunii pe sănătate, întărirea capacităţii administrative şi de intervenţie a MS în problemele de sănătate publică prin reorganizarea sistemului, astfel încât să existe capacitatea de inspecţie şi control pentru...
Covasna: Ministerul Sănătăţii a alocat un milion de lei pentru reţeaua de apă, canalizare şi hidranţi a Spitalul Judeţean Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe a primit un milion de lei din partea Ministerului Sănătăţii pentru extinderea şi reabilitarea reţelei de apă şi canalizare, a hidranţilor pentru stingerea incendiilor şi instalaţiei de epurare a apelor uzate, a declarat vineri, pentru AGERPRES, managerul...
Prahova: Comisia de la Ministerul Sănătăţii a ajuns pentru anchetă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti Comisia de la Ministerul Sănătăţii care va efectua o anchetă la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti a ajuns miercuri la această unitate sanitară, controlul urmând să se desfăşoare pe parcursul a trei zile.
Bacău: CJ a adresat o "plângere prealabilă" Ministerului Sănătăţii privind reducerea numărului de paturi în spitalele judeţului Consiliul Judeţean (CJ) Bacău, sub semnătura preşedintelui instituţiei, social-democratul Dragoş Benea, a adresat joi o "plângere prealabilă" către Ministerul Sănătăţii prin care reclamă că, în baza unui ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial la finele lunii martie, au fost reduse cu 102 paturi...
Ministerul Sănătăţii: 76 de persoane sunt internate în spitalele bucureştene, 24 în stare critică şi gravă Un număr de 76 de persoane rănite în incendiul din club Colectiv sunt internate marţi în unităţile medicale bucureştene, dintre acestea 24 în stare critică şi gravă, a informat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat remis AGERPRES.
Ministerul Sănătăţii trimite Corpul de control la Spitalul 'Sf. Pantelimon'' Ministerul Sănătăţii a decis organizarea unei acţiuni comune a Corpului de control împreună cu Serviciul de Medicină de Urgenţă care să analizeze dacă se probează informaţiile apărute în presă despre modul în care sunt folosite medicamentele la unitatea ATI a Spitalului "Sf. Pantelimon" din Bucureşti...