Cele mai citite
 


Cum diferă în Europa atitudinea faţă de eutanasie
miercuri, 8 aprilie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Londra, 8 aprilie /Agerpres/ - Două ţări europene, Marea Britanie şi Belgia, au fost nevoite în ultima perioadă să reflecteze la aceeaşi chestiune etică: ce se întâmplă atunci când doctorii decid că un pacient nu are nicio şansă de a mai duce o viaţă suportabilă?

In Marea Britanie, ziarele au scris pe larg despre durerea unor părinţi ale căror dorinţe au fost respinse de tribunale, permiţându-li-se astfel doctorilor să deconecteze aparatele care îl ţineau în viaţă pe fiul lor. La scurt timp după aceasta a fost publicat un studiu din care reieşea că două treimi dintre medicii britanici se opun eutanasiei active - în care nu doar se întrerupe tratamentul medical, dar se şi administrează medicamente pentru scurtarea vieţii -, relatează, în ediţia de vineri, săptămânalul The Economist.

O dezbatere similară s-a declanşat şi în Belgia, o alţă ţară europeană care s-a îndreptat în ultimele decenii într-o direcţie tot mai seculară şi mai permisivă. Insă această dezbatere se referă la altceva. Bine ascuns în paginile de interior ale unui ziar, un sondaj printre asistentele de la pediatrie arată că cel puţin douăzeci de copii au primit în ultimul an medicamente letale pentru a li se grăbi moartea.

Aceasta înseamnă eutanasie involuntară şi este ilegală - deşi Belgia, ca şi Olanda, a legalizat eutanasia pentru adulţii care îşi dau consimţământul. Intrebate dacă legea ar trebui modificată pentru a se putea pune capăt şi vieţilor minorilor, 89% dintre asistentele din Belgia au răspuns afirmativ.

Acest rezultat este întemeiat pe date concrete. In 2005, specialiştii au analizat cazurile tuturor celor 292 de copii care au murit în primul an de viaţă în regiunea olandofonă a Belgiei, Flandra. In jumătate din cazuri, doctorii luaseră o „decizie de încetare a vieţii”, termen ce include trei practici distincte.

De cele mai multe ori, doctorii au redus sau au întrerupt tratamentul care îi ţinea pe nou-născuţi în viaţă. In 40 de cazuri, s-au folosit analgezice precum morfina, pentru a uşura suferinţa, însă în doze ridicate, pentru a grăbi moartea.

In alte 17 cazuri s-au administrat medicamente sau doze letale pentru a se pune capăt vieţii. Practici similare au fost folosite şi în Olanda; acest lucru a dus la crearea unei comisii pentru analizarea cazurilor în care suferinţa nou-născuţilor pare imposibil de alinat, iar o moarte lină este mai umană.

In majoritatea ţărilor europene, chiar şi înfiinţarea unei astfel de comisii ar fi controversată, în special acolo unde liderii religioşi au un ascendent asupra politicienilor. In Marea Britanie, dezbaterea privind eutanasia se concentrează pe cazurile adulţilor grav bolnavi care vor, în mod conştient, să moară. Chiar şi în ţările seculare şi liberale precum Suedia, sondajele arată că o mare parte a medicilor se opun eutanasiei. Ce explică aceste diferenţe?

Credinţa este importantă, dar nu este totul. Un studiu din 2006 arăta că în Italia şi Polonia, catolicii practicanţi erau mai înverşunaţi împotriva eutanasiei decât compatrioţii lor mai puţin credincioşi. Insă în Franţa, Olanda, Belgia sau Scandinavia, atât credincioşii, cât şi cei cu viziuni mai seculare au atitudini similare faţă de eutanasie.

In Germania, amintirile programelor naziste de eliminare a cetăţenilor indezirabili sub genericul de „eutanasiere”, îi face pe germani să fie reticenţi, indiferent de convingerile lor religioase. Studiile au arătat că în Marea Britanie doctorii sunt mai religioşi decât restul populaţiei, jumătate dintre medici declarându-se „într-o oarecare măsură” / „foarte” / „extrem” de religioşi, faţă de doar 30% în rândul britanicilor obişnuiţi.

Caracteristicile naţionale contează şi ele destul de mult. In Olanda, eutanasierea este făcută de regulă de medicii de familie, care îşi cunosc bine pacienţii. In schimb, în Europa de Sud, lucrurile stau altfel, deoarece relaţia pacient-medic este mai ierarhică.

Nici aspectul financiar nu este de neglijat: în America, o boală lungă, în fază terminală, poate presupune costuri enorme. Aceasta îi face însă pe cei care invocă etica să se teamă că eutanasia ar putea fi solicitată şi din raţiuni economice. In spitalele din Olanda, însă, asigurările obligatorii de sănătate acoperă şi cele mai costisitoare tratamente, eliminând astfel de temeri.

Unele ţări preferă să nu ştie cum stau lucrurile. Doar foarte puţine state au realizat studii serioase pentru cuantificarea incidenţei eutanasiei. Studiile Universităţii din Londra au relevat faptul că unul din 500 de decese din Marea Britanie implică eutanasia voluntară, iar unul din 300 - eutanasia involuntară. Aceasta înseamnă 3.000 de morţi pe an în afara cadrului legal.

De asemenea, în Marea Britanie există şi o incidenţă peste medie a „sedării terminale”, prin care pacienţii sunt ţinuţi în stare de inconştienţă până încetează din viaţă - ceea ce, în opinia unora, înseamnă o „eutanasiere lentă”.

Unii se tem că legalizarea eutanasiei ar deschide o pantă alunecoasă către uciderile sponsorizate de stat. Experţii olandezi insistă însă că, prin legalizare, eutanasia nu a devenit mai frecventă decât era deja; principalul efect a fost acela că s-a îmbunătăţit comunicarea dintre medici, pacienţi şi familiile acestora.

Insă nu toate zonele „gri” ale legislaţiei privind eutanasierea pot fi rezolvate. Exemplul cel mai concludent îl constituie situaţia nou-născuţilor din Belgia a căror viaţă a fost curmată prin administrarea de medicamente letale. Un caz tipic l-ar reprezenta un nou-născut cu afecţiuni cerebrale ireversibile care, scos de la respiraţia artificială, în loc să moară, aşa cum este de aşteptat, ar suferi îngrozitor.

In astfel de cazuri, unii doctori se simt obligaţi să grăbească moartea. O lege care să reglementeze astfel de situaţii ar fi însă o greşeală şi astfel de decizii ar trebui să rămână dificile de luat din punct de vedere moral şi personal, consideră Dick Willems, un medic şi eticist olandez.

Onestitatea dezbaterii belgiene şi olandeze ar putea părea destul de brutală. Insă indiferent care este opinia cuiva asupra eutanasiei, deschiderea cu care se vorbeşte despre ea trebuie aplaudată. Fenomenul începe abia acum să fie studiat corespunzător, şi numai după ce vor fi în deplină cunoştinţă de cauză, europenii vor putea să spună cu adevărat ce părere au.AGERPRES/(Petronela Gruev)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sănătate pentru ţările sărace:Proiect al organizaţiilor neguvernamentale din opt ţări europene, printre care şi România Organizaţii ale societăţii civile din opt ţări membre ale UE - România, Italia, Polonia, Marea Britanie, Belgia, Spania, Germania şi Olanda - au demarat un proiect finanţat de Uniunea Europeană ce are drept scop să contribuie la asigurarea unei prezenţe durabile şi unui personal medical adecvat la nivel...
Comunicat de presă - Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013 Dezbatere în Senat: Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă includerea vaccinului pneumococic conjugat în programele naţionale de imunizare în lumea întreagă
Persoanele căsătorite cântăresc în medie cu 2 kilograme mai mult decât cele necăsătorite (studiu) Căsătoria ar favoriza luarea în greutate, potrivit unui studiu realizat în nouă ţări europene care a constatat că persoanele căsătorite cântăresc în medie cu 2 kilograme mai mult decât cele necăsătorite.
Eutanasie: Numărul de cazuri în creştere în Olanda, deputaţii elveţieni resping înăsprirea controalelor Numărul de sinucideri asistate de medici a crescut cu 559 între 2010 şi 2011 în Olanda, a anunţat miercuri Comisia pentru eutanasie, citată de Associated Press. În acelaşi timp, deputaţii elveţieni s-au pronunţat miercuri împotriva unei înăspriri a controalelor cu privire la cazurile de sinucidere asistată...
VIRUSUL ZIKA Mai multe ţări europene au semnalat prezenţa virusului Virusul Zika, transmis de ţânţari şi care afectează din 2015 continentul american, a fost semnalat în câteva ţări europene, la persoane revenite din America Latină, au anunţat autorităţile sanitare din ţările respective. În prezent, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în 21 dintre cele...
SRED: Cel mai scump tratament stomatologic este în Marea Britanie Cel mai costisitor tratament stomatologic este în Marea Britanie, potrivit unui studiu transmis de către Societatea Română de Ergonomie Dentară (SRED), care compară costul mediu al unui asemenea tratament în nouă ţări europene.