Cele mai citite
 


Banana - sursă de energie
miercuri, 8 aprilie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Nutritie
 

Bananele sunt o preţioasă sursă de energie, vitamine şi fibre fiind căutate atât pentru gustul şi aroma speciale cât şi pentru proprietăţile nutritive

Bananele sunt fructe care cresc în mănunchiuri de până la 20 de bucăţi. Un fruct cântăreşte în medie 125 de grame şi conţine aproximativ 75% apă şi 25% materie uscată. Fiecare fruct are un înveliş exterior protector şi un miez cărnos. Atât miezul cât şi învelişul acestuia sunt considerate comestibile, fiind consumate atât crude, cât şi gătite. Coaja de banană este consumată, în special, în unele culturi asiatice, cele occidentale fiind orientate exclusiv spre miezul bananei. Banana crudă are coaja verde, iar cea coaptă este galbenă cu puncte negre. Consumată în oricare dintre aceste stadii, banana aduce beneficii organismului. Ideal însă, o banană este consumată atunci când are capetele verzi, iar mijlocul galben.

Beneficiile utilizării bananelor

Energizare – fiind bogate în glucide şi fibre, bananele sunt adevărate surse de energie ce acţionează pe o perioadă îndelungată de timp de la ingerare.
 

Reduc depresiile – bananele conţin tryptofan, un aminoacid ce poate fi convertit în serotonină care este responsabilă pentru starea psihică de bine.
 

Combat anemia – prin conţinutul relativ ridicat de fier.

Elimină constipaţia şi diareea – prin conţinutul ridicat de fibre normalizează funcţiile intestinelor.

Protejează vederea – adulţii care consumă cel puţin 3 porţii de banane pe zi prezintă un risc redus cu până la 36% de a dezvolta probleme oftalmologice datorate înaintării în vârstă.

Intăresc oasele – facilitând absorbţia calciului în organism.

Temperează hipertensiunea arterială – prin conţinutul ridicat de potasiu şi cel scăzut de sodiu.

Diminuează arsurile gastrice – bananele având un efecte antiacid.

Ajută la renunţarea la fumat – bananele conţin vitaminele B6 şi B12, potasiu şi magneziu – substanţe ce ajută organismul să se refacă după efectele provocate de renunţarea la nicotină.

Ameliorează ulcerul – prin reducerea acidităţii şi a iritaţiilor de la nivelul stomacului. Bananele stimulează producerea unei pelicule subţiri protectoare şi conţin un inhibitor ce ajută la eliminarea bacteriei considerată a fi cauza principală a ulcerelor.

Imbunătăţesc funcţiile neuronale – prin conţinutul crescut de vitamina B.

Neajunsuri

Datorită conţinutului crescut de zaharuri, bananele coapte ar trebui evitate de diabetici sau de persoanele aflate la cure de slăbire. 
 

(Articol preluat din www.reteteculinare.ro)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Banana - remediu universal Moscova, 15 feb /Agerpres/- Bogate în vitamine, minerale şi fibre, bananele sunt o sursă excelentă de energie. Aceste fructe mai conţin cantităţi mari de fier, atât de necesar pentru combaterea anemiei. Cu un conţinut ridicat de potasiu, bananele reprezintă mijlocul cel mai la îndemână pentru reducerea...
Top 5 sucuri pentru detoxifiere O cura de detoxifiere nu inseamna infometare si nici o alimentatie dusa la extreme, insa este intotdeauna eficienta pentru corp, cat timp nu-ti privezi organismul de nutrienti esentiali. Sucurile de fructe si legume pot fi o modalitate foarte buna de a initia procesul de slabire sau a da un restart...
LEACURI DIN GRÃDINÃ: Castravetele Ingredient aproape nelipsit din salate, datorită gustului său înviorător, castravetele este combinaţia unică de nutrienţi ce ne ajută să ne menţinem hidrataţi şi să scăpăm de toxine.
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI Fructe de vară pentru imunitate O alimentaţie adecvată poate stimula sistemul imunitar al organismului, mai ales după perioada sezonului rece când s-a trăit într-o expunere constantă la bacterii şi viruşi de sezon.
Regimul alimentar recomandat la varsta a treia Pacientul varstnic are nevoie de un aport caloric mai scăzut fata de pacientul adult şi diferit dacă este sedentar sau activ şi în funcţie de sex (motivat de scaderea metabolismului bazal progresiv cu inaintarea in varsta). Sedentar: 1800-2100 Kcal pentru bărbaţi şi 1600-1800 Kcal pentru femei; Activ...
Cele mai sanatoase 100 de alimente Nutritionistii germani au stabilit care sunt cele mai sanatoase 100 de alimente ce îti protejeaza principalele organe. Lista acestora a fost publicata în ziarul Bild din Germania si a facut deja furori în întreaga lume. În cazul legumelor si fructelor se recomanda ca acestea sa fie consumate proaspete...