Cele mai citite
 


Activitatea intelectuală, combaterea depresiei şi a diabetului duc la scăderea numărului de cazuri de demenţă
vineri, 6 august 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Diabetul, Depresia, Alzheimer
 

Dezvoltarea şi întărirea capacităţilor intelectuale, combaterea depresiei, prevenirea şi tratarea diabetului sunt măsurile cele mai potrivite pentru scăderea numărului cazurilor de demenţă apărute la pesoanele de peste 65 de ani, arată un studiu, menţionat de AFP.

Studiul, realizat de o echipă de la institutul public INSERM şi publicat online în British Medical Journal, indică priorităţile pe care ar trebui să le aibă în vedere acţiunile din domeniul sănătăţii publice, pentru a fi mai eficiente.

Deşi cauza demenţei rămâne necunoscută, au fost identificaţi mai mulţi factori de risc, cum ar fi cei de risc cardiovascular (patologii cardiace, accident vascular cerebral, hipertensiune, obezitate, diabet, nivel ridicat al colesterolului), antecedentele de depresie, regimul alimentar, consumul de alcool şi nivelul de educaţie.

Cu ajutorul unui model matematic, cercetătorii au apreciat care din aceşti factori ar putea reduce cel mai mult ponderea demenţei. Au avut o bază de 1 433 persoane sănătoase de peste 65 de ani, recrutate între 1999 şi 2001, care locuiau în sudul Franţei.?La începutul studiului, au fost realizate teste cognitive (de inteligenţă), apoi după 2, 4 şi 7 ani. A existat un test de lecură care a servit drept indicator al capacităţilor intelectuale de-a lungul vieţii. Au fost luate în considerare şi antecedentele medicale, greutatea, înălţimea, venitul lunar, nivelul de educaţie, consumul de alcool şi ţigări, fiind apreciat şi riscul genetic individual de demenţă.

Îmbunătăţirea capacităţilor intelectuale ar permite reducerea cu 18% a numărului de cazuri noi în şapte ani. Acţiunea asupra depresiei şi a diabetului (prevenire, diagnostic, tratament) şi încurajarea consumului de legume şi fructe proaspete ar avea un impact semnificativ, potrivit analizei echipei de cercetători. Eliminarea celor două patologii şi creşterea cantităţii de legume şi fructe proaspete consumate ar duce la scăderea cu 21% a numărului de cazuri noi de demenţă sau a deficienţelor cognitive moderate, la care depresia are cea mai mare contribuţie (10%), arată studiul.

În schimb, dacă s-ar putea elimina principalul factor de risc genetic cunoscut (gena apolipoproteinei E4) al bolii Alzheimer - care reprezintă circa 70% din cazurile de demenţă -, s-ar ajunge la reducerea cu numai 7% a numărului de noi cazuri de demenţă în rândul populaţiei, încheie cercetătorii.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cum putem evita un atac de cord sau un accident vascular cerebral? Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca mai mult de 17.3 milioane de oameni de pe glob au murit în anul 2008 de boli cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. Contrar credintei populare, patru din cinci dintre aceste decese au avut loc în ţările mici şi cu...
Legume şi fructe cu pulpa albă pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale (studiu) Nu toate fructele şi legumele au acelaşi potenţial de prevenire a riscului de accident vascular cerebral (AVC), ci acesta variază în funcţie de culoarea pulpei, scrie passionsante.be.
Unul din trei cazuri de Alzheimer poate fi prevenit (studiu) Unul din trei cazuri de Alzheimer la nivel mondial poate fi prevenit, principalii factori de risc pentru această maladie fiind lipsa de activitate fizică, fumatul, depresia şi nivelul scăzut de educaţie, potrivit unei cercetări efectuate de Universitatea Cambridge, publicate în The Lancet Neurology,...
Depresia şi diabetul, factori de risc de demenţă (studiu) Depresia şi diabetul de tip 2 (DT2) constituie fiecare factori de risc de demenţă, însă, în cazul în care se combină, ameninţarea este mult mai puternică decât o simplă "sumă", informează joi passionsante.be, pe baza rezultatelor unui studiu americano-danez publicat în JAMA Psychiatry.
Depresia, una dintre cele mai frecvente cauze ce afectează starea de sănătate La nivel global, depresia reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ce afectează starea de sănătate, cu impact asupra functionalității pacientului, scăderea productivității și a capacității de lucru, izolare și chiar pierderea dorinței de a trăi. În prezent, depresia majoră este a patra boală ca...
Programul prelungit de lucru poate mări riscul de accident vascular cerebral (studiu) Persoanele care lucrează multe ore se expun unui risc net crescut de accident vascular cerebral (AVC), se arată într-un studiu desfăşurat pe sute de mii de salariaţi din toată lumea (Statele Unite, Europa, Australia, etc.) de o echipă de cercetători de la University College London, relatează joi passionsante...