Cele mai citite
 


Părinţii copiilor cu dizabilităţi susţin că numărul terapeuţilor este redus în România
joi, 5 august 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 5 aug /Agerpres/ - Numărul terapeuţilor pentru tratarea copiilor cu autism sau alte dizabilităţi este redus iar diagnosticele se pun greu - acestea fiind principalele concluzii ale Conferinţei Naţionale pentru Părinţii Copiilor cu Dizabilităţi organizată joi în Bucureşti de Organizaţia World Vision şi Asociaţia Puzzle.
'Nu avem informaţii, nici medicii nu au un mod de a diagnostica corect autismul. România este deficitară la acest capitol', a declarat preşedintele Asociaţiei Puzzle, Mihaela Stan, mamă a doi copii cu autism.
Potrivit acesteia, pentru diagnosticarea celor doi copii au fost necesare două luni de investigaţii la medici atât din mediul privat, cât şi din spitale.
Mihaela Stan a povestit cum şi-a dat seama, încă de la un an şi jumătate, că cei doi copii ai săi gemeni aveau unele probleme. 'Cel mai greu capitol a fost alergatul de la un medic la altul. Mi se spunea să stau liniştită să mă duc acasă, să vin peste un an, alţii îmi spuneau să îi internăm undeva şi să fac alţi copii', a spus preşedinta Fundaţiei Puzzle.
La rândul său, mama unui alt copil care suferă de autism, Cristina Brumcea a spus că abia după ce a fost la al treilea specialist, micuţul a fost diagnosticat corect. 'El a fost depistat de la vârsta de trei ani. Am fost la vreo trei specialişti, pentru că nu a fost diagnosticat de prima dată. În România sunt puţini specialişti pentru această afecţiune (autism)', a spus mama.
Ea a precizat că cea mai importantă problemă este cea financiară întrucât pentru tratarea unui copil cu astfel de afecţiune costă 30 de milioane pe lună pentru un terapeut bun.
'Este un copil foarte liniştit, nu-l interesa dacă eu eram în cameră. Mânca foarte, foarte puţin şi nu accepta nimic nou în alimentaţie', a spus Cristina Brumcea.
O altă problemă semnalată a fost aceea că băiatul său a fost acceptat foarte greu la o şcoală generală.
La conferinţa Naţională pentru Părinţii Copiilor cu Dizabilităţi au participat părinţi şi specialişti din toată ţara.
'Părinţii trebuie să fie uniţi, indiferent de dizabilitatea copilului, şi să lupte pentru drepturile acestuia şi pentru accesul la servicii de recuperare şi alte probleme care încă în România necesită să fie soluţionate. Aceşti copii vor creşte şi nu au timp să aştepte. Părinţii sunt primele persoane care trebuie să lupte pentru drepturile copiilor lor', a declarat managerul pentru programe educaţionale World Vision Romania, Mariana Arnăutu.
În cadrul conferinţei a fost lansat şi primul volum 'Ghid de terapie ABA' în România de către Asociaţia World Vision şi Editura Frontiere.
Potrivit directorului editorial al Editurii Frontiere, Ileana Achim, volumul lansat este de fapt prima parte dintr-o serie de două şi este o traducere a unui manual în limba engleză. Printre subiectele abordate se numără comportamentele distructive, autostimularea, folosirea toaletei, incluziunea socială, stereotipiile copiilor cu autism.
Cartea prezintă instrucţiuni practice, atât pentru părinţi, dar şi pentru specialişti. Cartea are un limbaj simplu şi îl poate ajuta pe părinte să fie coterapeut în procesul de recuperare pe care îl întreprinde alături de copil.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ghid de terapie comportamentală pentru copii, lansat la Librăria Mihai Eminescu Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Un nou ghid de terapie ABA a fost lansat miercuri, la Librăria Mihai Eminescu, în cadrul unui parteneriat dintre Organizaţia World Vision România, Editura Frontiera şi Asociaţia Puzzle România.
Servicii gratuite de recuperare medicală prin intermediul sistemului MIRA, în judeţele Ilfov şi Sibiu Sistemul MIRA, o aplicaţie medicală ce se adresează persoanelor cu dizabilităţi locomotorii, va putea fi utilizat în mod gratuit, începând din această lună, în două Centre de Viaţă Independentă din judeţele Ilfov şi Sibiu, a informat vineri Fundaţia Motivation România.
Constanţa: Centrul de recuperare pentru copii "B2B Special", sprijinit de Fundaţia Mihai Neşu şi de Gigi Becali Centrul de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi neuromotorii "B2B Special" din Constanţa a informat, luni, că reuşeşte să îşi prelungească funcţionarea până anul viitor cu ajutorul sprijinului financiar oferit de Fundaţia Mihai Neşu şi de Gigi Becali.
În România, la fiecare 7 ore se naşte un copil cu autism; de la 18 ani ei nu mai primesc ajutor În România, la fiecare şapte ore şi jumătate, se naşte un copil cu autism.
CRJ: 5.000 de persoane instituţionalizate cu dizabilităţi mintale au murit, în ultimii 5 ani, în condiţii necunoscute Reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Braşov, ai Centrului de Investigaţii Media, Centrului de Resurse Juridice (CRJ) şi ai Guvernului au participat miercuri, la Braşov, la o dezbatere privind rezultatele monitorizărilor independente şi ale investigaţiilor j...
CEDCD: În România trăiesc 700.000 de persoane cu dizabilităţi, dintre care 80.000 sunt copii Aproximativ 700.000 de persoane cu dizabilităţi trăiesc în România, dintre care 80.000 sunt copii, potrivit datelor statistice făcute publice luni de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD).