Cele mai citite
 


Directorul Spitalului 'Alexandru Obregia': Cazurile sociale - o problemă pentru toate spitalele
vineri, 6 august 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cazurile sociale reprezintă o problemă pentru toate spitalele din România pentru toate specialităţile, a declarat, joi, pentru AGERPRES, dr. în ştiinţe medicale Rodica Năstase, purtător de cuvânt al Spitalului de Psihiatrie 'prof. dr. Alexandru Obregia'.
'Pacienţii sunt aduşi de obicei de trecători, de vecini, la orice oră, de obicei la cea mai apropiată unitate medicală. Dacă este sub influenţa băuturilor alcoolice ajunge cel mai probabil la spitalul nostru, mulţi dând dovadă de manifestări agresive şi fiind în mizerie fiziologică 'spune dr. Năstase.
Potrivit oficialului medical, din această primă categorie fac parte aşa numiţii 'boschetari'.
O a doua categorie de persoane care ajung la psihiatrie sunt cele considerate ca fiind dezorientate în timp şi spaţiu care se rătăcesc nu-şi mai amintesc adresa, numele şi care în general nu pot da date despre ei. Astfel de persoane, care sunt aduse la spital de reprezentanţi ai comunităţii, sunt incluse la categoria 'necunoscuţi', a precizat dr. Năstase. Este vorba de persoane care suferă de demenţă, care în cele mai multe situaţii au familii, de obicei aceşti pacienţi fiind identificaţi cu ajutorul poliţiei.
O a treia categorie este cea a persoanelor aduse în spital de rude sau vecini, sunt cele care suferă de tulburări psihice cronice şi care nu pot fi îngrijite în mediu familial, aceasta fiind fie dezinteresată fie nu este conştientă de gravitatea situaţiei explică dr. Năstase.
Aceasta spune că astfel de persoane ar trebui internate într-un cămin spital pentru boli neuro-psihice însă aceste internări se fac numai la intervenţia şi demersul familiei.
Procedura este greoaie, implică un proces la judecătoria sectorului, expertiză medico-legală, de stabilirea discernământului, şi obţinerea unor hotărâri definitive şi irevocabilă din care să reiasă că 'pacientul poate fi internat'într-un cămin spital pentru bolnavi neuro-psihici a detaliat medicul. Acest document însă nu este suficient, dar este obligatoriu de obţinut urmând ca, în etapa următoare, să se obţină un loc în căminul spital de la autoritatea administrativă care se ocupă de persoanele cu dizabilităţi a subliniat dr. Năstase. Toate aceste demersuri au două mari dezavantaje costă bani durează foarte mult a afirmat medicul.
Astfel de situaţii pot fi rezolvate rapid în cămine private, costurile fiind însă ridicate - aproximativ 2.000 de lei pe lună - acestea fiind practic inaccesibile pentru 90% dintre cazurile care vin, a precizat dr. Rodica Năstase.
În ceea ce priveşte procentul acestor internări, medicul a spus că este variabil în funcţie de anotimp, mai multe iarna mai puţine vara, la Spitalul Obregia acesta fiind în medie de 1% - 2%.
'Am speranţa, ca medic psihiatric de peste 30 de ani, că, odată cu preluarea administraţiei spitalelor de către Primăria Capitalei, o parte dintre aceste probleme ca şi multe altele, vor putea fi rezolvate mai uşor, mai ales că actualmente Primăria este condusă de dr. Sorin Oprescu care cunoaşte din interior toată problematica actuală a unui spital mare şi care este şi dispus să ajute. Ceea ce mă îngrozeşte, însă, este momentul când la conducerea primăriei nu se va mai afla Sorin Oprescu. Dacă ar mai prinde al doilea mandat atunci ar fi timp suficient pentru rezolvarea problemelor' a apreciat dr. Năstase.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Incluziunea persoanelor cu dizabilităţi, temă de dezbatere la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi a fost marcată joi la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România prin dezbaterea publică "Incluziune, implicare, viaţă independentă - 3DecembrieALTfel", prilej cu care s-au evidenţiat o serie de probleme ale persoanelor aflate în dificultate.
Oprescu: Primăria Capitalei şi-a propus să pună la dispoziţie logistica necesară dezvoltării unui oraş sănătos Primăria Capitalei şi-a propus să pună la dispoziţie logistica necesară dezvoltării unui oraş sănătos, a declarat primarul general, Sorin Oprescu, care a participat luni la conferinţa Grupului Intersectorial de Lucru, înfiinţat la nivelul municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Reţeaua Oraşelor Sănătoase...
Sorin Oprescu va controla calitatea apei folosite la spălarea trotuarelor Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat vineri, la o dezbatere pe tema ecologizării, că intenţionează să verifice calitatea apei folosite la spălarea trotuarelor şi carosabilului bucureştean.
Dementa trebuie recunoscuta ca o problema prioritara de sanatate publica in Romania este mesajul ingrijorator pe care il lanseaza Conferinta Nationala Alzheimer 2014, organizata in perioada 26 februarie-01 martie, la Institutul National de Statistica din Bucuresti. In sprijinul acestui semnal de alarma, Societatea Romana Alzheimer apeleaza la factorii de decizie politica, prin propunerea...
Prof.univ.dr.Tudor Udriştoiu: Una din trei persoane ar trebui să beneficieze de un ajutor psihiatric de specialitate (interviu) Peste 38% din populaţia Uniunii Europene cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani are un diagnostic psihiatric, iar în România nu există date epidemiologice, însă una din trei persoane suferă de o afecţiune psihică, afirmă prof.univ.dr.Tudor Udriştoiu, şeful Clinicii de Psihiatrie din Craiova, într-un...
Suceava: Curs gratuit de instruire a părinţilor care au copii cu dizabilităţi, oferit de ''Star of Hope'' România Fundaţia ''Star of Hope'' România, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, va organiza sâmbătă cursul ''EDI (Evaluare. Diagnostic. Intervenţie). Metode Aplicative'', ce se adresează părinţilor care au copii cu dizabilităţi.