Cele mai citite
 


O inimă bolnavă s-ar putea 'repara' singură, afirmă specialiştii
sâmbătă, 7 august 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Articole medicale, Afectiunile inimii
 

O inimă bolnavă s-ar putea 'repara' singură, după ce o echipă de specialişti a găsit un mod de a transforma ţesutul obişnuit în celule musculare, informează The Telegraph.

Cercetătorii speră ca, în circa cinci ani, să poată face inima să se regenereze singură, reparând părţile afectate de stopurile cardiace şi bătrâneţe. Tratamentul revoluţionar ar putea fi aplicat după ce oamenii de ştiinţă vor descoperi o tehnică aptă să transforme ţesutul conjunctiv obişnuit în celule musculare în interiorul inimii.

Circa 700 000 de persoane suferă în Marea Britanie de afecţiuni cardiace din cauza imposibilităţii de a se reface după un atac. Marea problemă este că celulele musculare cunoscute sub numele de cardiomiocite mor în timpul unui atac şi nu există cale de a le reactiva, iar ţesutul conjunctiv înconjurător - fibroblast - nu poate prelua rolul celulelor moarte.

O echipă de la Gladstone Institute, Universitatea California, au descoperit o metodă de transformare a fibroblastelor în cardiomiocite. Procedeul implică administrarea lentă a trei substanţe - printr-un tub artificial, numit stent - în sânge. 'Este un proiect ambiţios, dar nu nerealizabil, să ne imaginăm că vom fi gata pentru testele clinice în următorii cinci ani', spune şeful echipei de cercetători. Aceştia au descoperit că este nevoie de combinarea a trei substanţe - Gata4, Mef2c şi Tbx5 - care să asigure transformarea eficientă a fibroblastelor în celule care ar putea pulsa ca şi cardiomiocitele.

La o zi după ce cei trei factori au fost introduşi în inimile unor şoareci, fibroblastele s-au transformat în cardiomiocite. 'Posibilitatea de a converti fibroblastele în cardiomiocite are multe implicaţii terapeutice', precizează şeful echipei de oameni de ştiinţă.

"O jumătate din celulele inimii sunt fibroblaste; prin urmare, posibilitatea de a folosi acest rezervor de celule existente în organ pentru a le transforma în celule cardiace care pulsează are perspective extraordinare în ceea ce priveşte regenerarea cardiacă", încheie el.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cei doi laureaţi ai premiului Nobel pentru Chimie au pătruns misterele celulei Percepţii senzoriale, inimă, alergii: cei doi cercetători americani laureaţi ai premiului Nobel pentru Chimie au pătruns misterele corpului uman la cel mai intim nivel, cel al celulei, deschizând calea unor medicamente cu ţintă mai clară, deci mai puţin nocive.
Cercetători din Marea Britanie au creat celule cerebrale din piele Mai mulţi cercetători din Marea Britanie au anunţat că au reuşit să creeze ţesut cerebral din piele umană, potrivit ediţiei de duminică a cotidianului britanic The Telegraph.
Timiş: În premieră pentru România, două paciente vor avea valve din inima unui porc Două paciente cu grave afecţiuni cardiace vor avea, începând de vineri, montate câte o valvă prelevată din inima unui porc. Operaţia va fi efectuată în premieră naţională, la Institutul de Boli Cardiovasculare (IBC) din Timişoara, intervenţia având loc la numai câteva săptămâni după o manevră asemănătoare...
Boli coronariene: O inimă nouă datorită celulelor stem Cercetători şi specialişti în boli cardiace de la Clinica Universităţii din Montreal au reuşit, în premieră mondială, să îmbunătăţească funcţiile inimii unui pacient prin implantarea de celule stem, anunţă site-ul maxisciences.com.
Uleiul de măsline, 'combustibil' pentru inimă Cercetători de la Centrul Naţional de Sănătate din oraşul Bordeaux /Franţa/ insistă că utilizarea permanentă a uleiului de măsline în salate şi chiar la prăjit ar putea scădea cu 41% riscul de infarct miocardic şi alte afecţiuni cardiovasculare, potrivit portalului Medinfo.
Cercetători români, implicaţi într-un proiect pentru diagnosticarea maladiei Alzheimer din fazele incipiente Cercetători irlandezi coordonează un proiect internaţional de cercetare, în valoare de 5,4 milioane de euro, pentru diagnosticarea maladiei Alzhemier din fazele incipiente prin nanoscopie, proiect la care participă centre de cercetare din 5 ţări, printre care şi România, conform publicaţiei Irish Times...