Cele mai citite
 


Specialiştii în sănătate publică atrag atenţia asupra apei din piscine
sâmbătă, 7 august 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Gastroenterologie, ORL
 

Specialiştii în sănătate publică din Ministerul Sănătăţii atrag atenţia că apa din piscine şi ştranduri poate să fie o sursă de microorganisme infecţioase (bacterii, virusuri, paraziţi şi ciuperci), care, pătrunzând în organism, poate genera o serie de infecţii, localizate, cel mai frecvent, la nivelul pielii, al ochilor, urechilor şi tubului digestiv.

Potrivit unui comunicat transmis vineri AGERPRES, chiar şi în piscinele atent îngrijite există pericolul contactării de infecţii, deoarece unii germeni sunt rezistenţi la acţiunea de dezinfectare şi clorinare a apei.
Cei mai expuşi bolilor sunt copiii, femeile însărcinate şi persoanele cu un sistem imunitar deficitar.
În acest context, Ministerul Sănătăţii recomandă ca persoanele care au diverse afecţiuni (digestive, cutanate, oculare) să amâne baia în piscină până după vindecarea lor.
Totodată, la cel mai mic semn sau simptom de boală, trebuie să solicite sfatul unui medic pentru că toate aceste infecţii pot fi diagnosticate uşor prin semnele clinice specifice.
Este bine ca populaţia să frecventeze locuri special amenajate şi autorizate, să respectate regulile de igienă personală şi să fie evitată înghiţirea apei din piscină.
Cele mai frecvente afecţiuni sunt dermatozele, cum ar fi pitiriazisul - o micoză a pielii produsă de o ciupercă caracterizată prin apariţia unor pete mici, de culoare cafeniu închis, localizate cu predilecţie la nivelul toracelui. Transmiterea bolii se face prin apa de piscină, dar şi prin utilizarea unui şezlong fără folosirea prosopului personal.
O altă afecţiune este râia şi pediculoza - care poate fi luată prin folosirea prosoapelor contaminate, care nu au fost spălate corespunzător, dar şi furunculul produs de stafilococii din apa de piscină.
Mai pot apărea afecţiuni oculare şi otice, cum ar fi: conjunctivita de piscină - produsă adesea de virusuri (adenovirusuri sau enterovirusuri), care, pe lângă manifestările oculare (roşeaţă, edeme palpebrale, dureri în ambii ochi, urmate de hemoragii subconjunctivale), poate fi însoţită şi de alte manifestări: febră, faringită sau manifestări neurologice (radiculomielita, paralizii de neuron motor periferic), care apar la scurt timp după infecţia conjunctivală.
Otita de piscină - manifestată prin durere, senzaţie de ureche înfundată şi mâncărime în conductul auditiv extern - este provocată de o ciupercă microscopică, prezentă în apa piscinelor. Mai pot apărea boli digestive, manifestate adesea prin diaree - care apare mai frecvent la copii după ingestia de apă contaminată în care există diverşi germeni.
Totodată, există riscul apariţiei la dezinfectanţii din apă a unor reacţii alergice la nivelul pielii (dermatite de contact), de apariţie a unor iritaţii la nivelul ochilor sau a unor afecţiuni (uscarea şi contractarea conjunctivei, dispariţia secreţiei lacrimale şi opacifierea corneii).

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
BOLILE TRANSMISE PRIN APA DE BAZIN - O PROBLEMA DE SANATATE PUBLICA Apa din piscină şi stranduri poate să fie o sursă de microorganisme infecţioase (bacterii, virusuri, paraziţi şi ciuperci) care pătrund în organismul uman şi generează o multitudine de infecţii localizate preponderent la nivelul pielii, ochi, urechi, zona genitală şi tub digestiv.
MS: Populaţia să respecte sfatul medicilor oftalmologi şi regulile de prevenire a conjunctivitei Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei, având în vedere înmulţirea cazurilor de conjunctivită din ultima perioadă, să respecte sfatul medicilor oftalmologi şi regulile de prevenire a acestor afecţiuni.
Cele mai frecvente 5 probleme de sanatate care apar vara Pregatiti sa va bucurati asa cum se cuvine de vara si de zilele in care aveti liber la relaxare? Nimic mai placut, mai ales atunci cand nu lasati afectiunile sezoniere sa va ia prin surprindere. Temperaturile ridicate, soarele puternic si chiar alimentatia constituie premise pentru aparitia de...
Candidoza – tot ce trebuie sa stii despre aceasta infectie Temperaturile crescute ce ne-au luat prin surprindere chiar inainte ca vara sa-si intre in deplin rol, ne determina sa apelam la tot mai multe mijloace de a ne racori. Si ce metoda mai comuna si la-ndemana este ca la sfarsit de saptamana sa mergem la piscina, fara sa stim ca bazinele...
Mituri despre igiena intimă. Ce este corect şi ce nu? Igiena intimă feminină rămâne încă o temă tabu, în ciuda importanţei majore pe care aceasta o are în îngrijirea şi sănătatea oricărei femei. Mai mult, lipsa de informare în legătură cu acest obicei zilnic poate cauza grave probleme de sănătate şi poate influenţa în mod serios viaţa de cuplu...
UPDATE Ministerul Sănătăţii spune că pilotul paramotorului prăbuşit la Comana a fost infectat cu bacterii de spital Pilotul paramotorului prăbuşit la Comana pe 10 iulie, internat la Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar Arseni'', a fost infectat cu germeni de spital, a informat Ministerul Sănătăţii, miercuri, într-un comunicat transmis AGERPRES.