Cele mai citite
 


Alimentaţia sănătoasă – Împărţirea raţiei calorice pe principii alimentare
marţi, 9 iulie 2013   ::   1 Comentarii :: :: Nutritie, Hidratare, Ce mancam?, Mancam sanatos, Corp sanatos, Boli de nutritie
 

Pe lângă stabilirea necesarului caloric, se impune asigurarea acestuia din anumite principii alimentare, într-o anumită proporţie. Dacă se respectă raportul optim dintre diferitele grupe alimentare, necesarul caloric al organismului va fi asigurat de proteine (12-15%), lipide (28-30%) şi glucide (55-60%). În paralel, vor fi acoperite şi nevoile fiziologice în toate celelalte principii nutritive (vitamine, săruri minerale, apă).

 

Glucidele reprezintă cea mai accesibilă sursă de energie pentru organism; pe lângă rolul energetic, ele participă şi la alcătuirea membranelor celulare, a ţesutului conjunctiv, a ţesutului nervos, precum şi a unor componente cu rol funcţional (hormoni, enzime, anticorpi). Există mai multe tipuri de glucide:

Glucidele simple (zaharuri): în această categorie se disting monozaharidele (glucoza, fructoza, galactoza) şi dizaharidele (zaharoza, lactoza, maltoza). Aceste zaharuri se numesc „rapide” deoarece se absorb imediat în sânge, având inconvenientul de a stimula prea brusc secreţia de insulină şi de a nu potoli senzaţia de foame pentru perioade îndelungate de timp. Se recomandă ca glucidele simple să acopere cel mult 10% din raţia calorică.

Glucidele complexe sunt numite şi polizaharide şi sunt compuse din mai multe molecule de monozaharide asociate. Ele sunt cunoscute ca „glucide lente”, deoarece se absorb în mod progresiv în intestin. Producţia de insulină este mai bine reglată în urma consumului glucidelor lente, deoarece eliberarea de glucoză în sânge este progresivă în timp. Glucidele complexe furnizează pe lângă energie şi alte elemente nutritive. Principalele polizaharide digerabile sunt amidonul şi glicogenul.

Fibrele alimentare sunt constituenţi ai vegetalelor, alcătuiţi în principal din glucide nedigerabile. Ele se clasifică în hidrosolubile (gume, pectine) şi insolubile (celuloză şi lignină). Deoarece fibrele alimentare nu se digeră, ele au rol în obţinerea senzaţiei de saţietate, asigurarea unui tranzit intestinal normal, stimularea secreţiei salivare şi de suc gastric, întârzierea evacuării gastrice şi a ratei de digestie şi de absorbţie a alimentelor. Se recomandă un aport de 25-35 g de fibre pe zi.

Indexul glicemic al unui aliment măsoară cât de repede creşte glicemia acel aliment. Ca etalon s-au folosit pâinea albă sau glucoza, cărora li s-au conferit o valoare a indexului glicemic de 100%; în raport cu acestea s-au putut compara diferite alimente, împărţite ulterior în alimente cu index glicemic:

  • mare (> 70): glucoză, miere, pâine, cartofi prăjiţi sau piure, orez
  • mediu (55-70): cartofi copţi sau fierţi în coajă, paste făinoase, sucuri de fructe, compoturi
  • mic (<55): lapte, iaurt, fasole păstăi, soia, legume verzi, mazăre verde sau uscată, ciuperci, mere, grapefruit, portocale

Alimentele cu index glicemic scăzut sunt, în general, formate din glucide complexe, mai greu digerabile şi sunt recomandate datorită multiplelor efecte benefice: evită variaţiile glicemice mari, dau saţietate timp mai îndelungat, iar pe termen lung s-a demonstrat o influenţă benefică asupra colesterolului, scăzând în acest fel incidenţa evenimentelor cardiovasculare.

Proteinele sunt constituenţi esenţiali ai organismului, cu multiple roluri:

  • structural – sunt componente ale tuturor celulelor, fiind necesare creşterii şi refacerii ţesuturilor;
  • funcţional – intervin în desfăşurarea proceselor metabolice, reglarea echilibrului hidro-electrolitic şi acido-bazic; sunt componente structurale ale diverselor enzime, hormoni şi anticorpi;
  • energetic – evidenţiat prin degradarea compuşilor rezultaţi din transformarea lor până la dioxid de carbon şi apă.

Toate proteinele sunt formate din aproximativ 20 de aminoacizi (AA), din care 11 pot fi sintetizaţi în organism (AA neesenţiali) şi 9 trebuie aduşi prin alimentaţie, deoarece organismul nu îi poate forma (AA esenţiali).

Originea proteinelor poate fi animală (ou, lapte, brânzeturi, peşte, carne şi preparate) sau vegetală (cereale, leguminoase uscate, fructe oleaginoase).

Proteinele se clasifică în funcţie de valoarea lor biologică, determinată de conţinutul în AA esenţiali. Proteinele animale au o valoare biologică mai mare decât cele vegetale. Orice proteină fără unul din AA esenţiali (incompletă) are o valoare biologică scăzută.

Lipidele constituie o familie de compuşi insolubili în apă, care joacă roluri esenţiale în organism, în special în menţinerea integrităţii membranelor celulare, în transmiterea nervoasă şi în procesul de absorbţie a nutrienţilor. Lipidele alimentare sunt alcătuite din molecule de acizi graşi esterificaţi sub formă de trigliceride şi fosfolipide.

Lipidele trebuie să acopere aproximativ 30% din raţia calorică.

Dintre acestea, 10% vor fi asigurate de grăsimi saturate: unt, gălbenuş de ou, lapte şi produse lactate, carne, ulei de palmier şi de cocos. Aceste grăsimi cresc concentraţia serică de LDL-colesterol, recunoscut ca extrem de aterogen.

10% vor fi grăsimi polinesaturate, definite prin prezenţa a două sau mai multe duble legături în moleculă. Ele se găsesc în uleiuri vegetale: uleiul de floarea soarelui, soia, porumb. Unele grăsimi din această categorie conţin acizi graşi care nu pot fi sintetizaţi în organism (acizi graşi esenţiali: acidul linoleic, linolenic, arahidonic) şi care au rol protector în ateroscleroză.   

Grăsimile mononesaturate sunt definite prin prezenţa numai a unei duble legături în moleculă: uleiul de măsline, nuci, migdale, avocado, fistic.

În alimentele consumate de om se întâlneşte un amestec al tuturor acestor tipuri de grăsimi. Majoritatea acizilor graşi nesaturaţi din alimente sunt în forma cis, cu toţi atomii de carbon de aceeaşi parte a dublei legături. Prin hidrogenarea uleiurilor vegetale, lichide, pentru a le tranforma în grăsimi semisolide (producerea margarinei) iau naştere acizii graşi – forma trans, care au atomii de carbon de o parte şi de alta a dublei legături. Se recomandă un aport alimentar cât mai redus de astfel de acizi graşi, deoarece au acţiune proaterogenă.

Colesterolul reprezintă o substanţă absolut necesară organismului şi care se găseşte doar în alimentele de origine animală, dar poate fi sintetizat şi în organism. Depăşirea aportului optim (aproximativ 300 mg/zi) poate duce la apariţia de boli aterosclerotice.

Vitaminele sunt esenţiale pentru sănătate, fiind, în general, consumate în cantităţi mici (< 1 g/zi) şi absorbindu-se de obicei neschimbate. Multe au funcţii catalitice. Vitaminele sunt clasificate ca liposolubile (A, D, E şi K) şi hidrosolubile (grupul B şi vitamina C).

Multe săruri minerale prezente în alimente sunt esenţiale pentru sănătate. Unele dintre ele, cum ar fi calciul, fosforul şi potasiul apar în organism în concentraţii mai mari de 0,005 g%; altele, numite oligoelemente (fierul, zincul, iodul etc.) apar în concentraţii mult mai mici.

Apa este esenţială pentru supravieţuire. Organismul uman conţine o mare cantitate de apă (între 50 şi 70%) care se află într-o continuă mişcare între compartimentele intra şi extracelulare, asigurând desfăşurarea proceselor necesare vieţii. În condiţii normale, un adult metabolizează 2,5-3 litri de apă pe zi, reprezentând echilibrul dintre aportul şi pierderea de apă, acestea fiind reglate prin sete şi prin mecanisme hormonale.

Sursele de apă ale organismului sunt: apa din lichide (1200-1500 ml/zi), apa din alimente (700-1000 ml/zi) şi apa endogenă, rezultată din procesele de oxidare ale organismului (200-300 ml/zi). Apa este eliminată din organism pe patru căi: rinichi (1000-2000 ml/zi), plămâni (350 ml/zi), intestin (150-200 ml/zi) şi piele (200 ml/zi prin transpiraţie şi 100 ml/zi prin perspiraţie insensibilă).

 
Dr. Bogdan MIHAI
 
Medic Primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice
 
MEDCENTER Iaşi
Notare
Comentarii
de andra
in plus, glucidele sunt preferatele organismului pt efort intelectual. mancati ceva dulciuri (ciocolata) inainte de un examen si o sa va concentrati mai bine

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Regimul alimentar recomandat la varsta a treia Pacientul varstnic are nevoie de un aport caloric mai scăzut fata de pacientul adult şi diferit dacă este sedentar sau activ şi în funcţie de sex (motivat de scaderea metabolismului bazal progresiv cu inaintarea in varsta). Sedentar: 1800-2100 Kcal pentru bărbaţi şi 1600-1800 Kcal pentru femei; Activ...
Alimentatia in diabetul zaharat de tip 1 (insulino-dependent) Diabetul zaharat este boala care se manifesta prin hiperglicemie, adica prin cresterea concentratiei de zahar din sange peste limita normala. Diabetul zaharat de tip 1 (insulinodependent) se caracterizeaza prin incapacitatea bolnavului de a supravietui fara injectarea unei doze zilnice de insulina...
Alimentatia si bolile metabolice Alimentatia reprezinta unul dintre principalii factori de sanogeneza. Deoarece modificarile in alimentatie pot determina modificari in schimburile metabolice care concura la mentinerea echilibrului nutritional, masurile dietetice reprezinta mijlocul prin care pot fi contracarate unele...
Suplimente utile în perioadele stresante Sănătatea, se caracterizează printr-o bunăstare fizică, mintală şi socială care nu constă doar în absenţa bolii sau a infirmităţii.
ŞTIINŢÃ: Mineralele din corpul omenesc Mineralele sunt substanţe anorganice cu structură simplă (care nu se pot fracţiona), pe care organismul şi le procură din alimentaţie. La fel ca în cazul vitaminelor, mineralele îndeplinesc funcţii esenţiale în corpul omenesc, fără să constituie surse de calorii şi fiind necesare în cantităţi mult mai...
Alimentaţia, componentă importantă a unui stil de viaţă sănătos Alimentaţia corectă este una dintre cele mai importante componente ale unui stil de viaţă sănătos, alături de activitatea fizică, a subliniat miercuri, în conferinţă de presă, dr. Simona Tivadar, medic specialist diabet, boli de nutriţie la Spitalul Universitar.