Cele mai citite
 


Alimentaţia sănătoasă – Gastrotehnia
marţi, 9 iulie 2013   ::   0 Comentarii :: :: Nutritie, Ce mancam?, Mancam sanatos, Boli de nutritie
 

Gastrotehnia este o ramură a nutriţiei care se ocupă cu arta preparării alimentelor, studiind transformările suferite de alimente în cursul preparării lor prin diverse tehnici culinare, precum şi influenţa acestor transformări asupra stării de sănătate a individului.

 

 Pentru a fi folositor în hrana omului şi pentru a contribui la menţinerea echilibrului său biologic, alimentul trebuie să aibă următoarele calităţi: să fie salubru, nutritiv şi plăcut. Aceste calităţi sunt menţionate în ordinea importanţei lor pentru sănătatea organismului. Dacă am ţine seama de tendinţa instinctivă a omului de a acorda prioritate efectului psihosenzorial produs asupra lui de alimente, ar trebui să luăm în consideraţie, în primul rând, calitatea acestora de a fi plăcute. Crearea unei adevărate arte care şi-a propus realizarea numai a acestui deziderat – gastronomia – evidenţiază tocmai această înclinare spontană a omului.

Sursele de proteine animale (carne, lapte, brânzeturi, ouă) se vor prepara, preferabil, prin fierbere, frigere sau înăbuşire. Prăjirea în grăsime încinsă va fi evitată, întrucât rezultă produşi de degradare a lipidelor cu consecinţe aterogene. Se recomandă, în schimb, folosirea metodelor moderne de prelucrare termică care înlătură inconvenientul amintit: fierberea în vapori sub presiune sau prepararea în tigaie de teflon pot înlocui prăjirea în grăsime.

Pentru alimentele de origine vegetală este de preferat ca acestea să fie consumate crude (ca atare sau sub formă de salate) pentru a se conserva cât mai mult din vitamine şi minerale. În cazul când este necesară fierberea lor, acest lucru se face în vapori sub presiune, care au avantajul scurtării timpului de prelucrare termică şi conservă la maximum componentele termosensibile.

În general, cu cât prelucrarea culinară este mai laborioasă şi mai prelungită, cu atât mai mult pierderile principiilor nutritive amintite este mai mare. Când cantitatea de apă folosită la prepararea unui aliment este redusă, retenţia de vitamine şi de minerale este mai importantă decât în condiţiile în care apa de fiert este în exces. În măsura în care este posibil, apa de fiert nu trebuie aruncată, ci folosită la prepararea meniului (se recuperează astfel o parte din vitaminele pierdute).

Gustul alimentelor poate fi îmbunătăţit prin adaosul a numeroase condimente: mărar, cimbru, tarhon, pătrunjel, leuştean, suc de lămâie, piper, ardei iute, scorţişoară, mentă etc.

O alimentaţie sănătoasă va asigura creşterea şi dezvoltarea normală a organismului, menţinerea stării de sănătate, desfăşurarea activităţii zilnice şi protecţia faţă de diverse agresiuni sau boli.  

 
Dr. Bogdan MIHAI
 
Medic Primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice
 
MEDCENTER Iaşi
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alimentaţia sănătoasă – Împărţirea raţiei calorice pe principii alimentare Pe lângă stabilirea necesarului caloric, se impune asigurarea acestuia din anumite principii alimentare, într-o anumită proporţie. Dacă se respectă raportul optim dintre diferitele grupe alimentare, necesarul caloric al organismului va fi asigurat de proteine (12-15%), lipide (28-30%) şi glucide (55-60%)...
Alimentatia in diabetul zaharat de tip 1 (insulino-dependent) Diabetul zaharat este boala care se manifesta prin hiperglicemie, adica prin cresterea concentratiei de zahar din sange peste limita normala. Diabetul zaharat de tip 1 (insulinodependent) se caracterizeaza prin incapacitatea bolnavului de a supravietui fara injectarea unei doze zilnice de insulina...
Alimentatia si bolile metabolice Alimentatia reprezinta unul dintre principalii factori de sanogeneza. Deoarece modificarile in alimentatie pot determina modificari in schimburile metabolice care concura la mentinerea echilibrului nutritional, masurile dietetice reprezinta mijlocul prin care pot fi contracarate unele...
Alimentaţia sănătoasă - Calculul necesarului caloric zilnic Organismele vii se află în strânsă dependenţă de mediul înconjurător. Între organism şi mediu există un schimb continuu de materie, energie şi informaţie, schimb care se află la baza desfăşurării tuturor proceselor biologice. Factorii de mediu esenţiali implicaţi în aceste procese sunt aerul, apa şi...
Stilul vegan - un mod de viaţă Într-o lume în care suntem cu toţii pe fugă, în care mâncăm de multe ori haotic, negândindu-ne la urmări şi punându-ne singuri în pericol sănătatea, există şi oameni care au decis să aleagă un stil de viaţă sănătos, care îi poate defini din toate punctele de vedere.
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI Atenţie la carenţele de minerale: alimentaţia sănătoasă - cea mai importantă modalitate de tratament Alimentaţia sănătoasă este cea mai importantă modalitate de tratament, susţine nutriţionistul Lygia Alexandrescu, aceasta atrăgând atenţia asupra carenţelor de minerale.