Cele mai citite
 


Centru medical pentru bolnavii de Alzheimer
marţi, 14 aprilie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Alzheimer
 

Iaşi, 14 aprilie /Agerpres/ - Un centru pentru persoanele afectate de maladia Alzheimer, primul de acest fel din Moldova, a fost inaugurat, luni, la spitalul de neuropsihiatrie Socola din Iaşi.

Managerul spitalului, prof. univ. dr. Călin Scripcaru, afirmă că în cadrul centrului sunt 40 de paturi, deşi numai în judeţ există peste 6.000 de persoane care suferă de diferite forme ale maladiei Alzheimer.


“Am decis înfiinţarea acestui centru în urma numărului mare de solicitări primite din partea familiilor care au în îngrijire un astfel de bolnav. Până acum era doar o secţie exterioară unde bolnavii beneficiau de internare de zi şi de dispensarizare în ambulatoriu”, a precizat prof. univ. dr. Călin Scripcaru. In cadrul centrului vor activa doi medici, patru asistenţi medicali şi opt îngrijitoare.

Alzheimer este o afecţiune degenerativă progresivă a creierului care apare mai ales la persoane de vârstă înaintată, ce produce o deteriorare din ce în ce mai accentuată a funcţiilor de cunoaştere ale creierului, cu pierderea capacităţilor intelectuale ale individului şi a valorii sociale a personalităţii sale, asociată cu tulburări de comportament, ceea ce realizează starea cunoscută sub numele de demenţă. AGERPRES/(Daniela Malache)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Arad: Centru pentru vârstnici, îngrijiri paliative şi pentru bolnavii de Alzheimer, inaugurat în comuna Vladimirescu Un centru pentru vârstnici, îngrijiri paliative şi pentru bolnavii de Alzheimer a fost inaugurat, vineri, în noul cartier ''Via Carmina'' din comuna Vladimirescu, în prezenţa a numeroase oficialităţi.
Braşov: Centru medical de permanenţă la Predeal Al 8-lea Centru medical de permanenţă din judeţul Braşov s-a inaugurat marţi, la Predeal. Centrul va funcţiona pentru început cu un număr de patru medici de familie şi şase asistenţi medicali, urmând ca peste două săptămâni să li se alăture încă un medic de familie şi doi medici rezidenţi.
Iaşi: Proiect privind înfiinţarea unui Centru de Boli Cardiovasculare;capacitatea de cazare să crească de la 130 la 400 de paturi Reprezentanţii Institutului de Boli Cardiovasculare din Iaşi doresc să îşi extindă activitatea, prin înfiinţarea unui Centru de Boli Cardiovasculare, astfel încât capacitatea de cazare să crească de la 130 la 400 de paturi, 40 dintre acestea fiind destinate copiilor cu astfel de afecţiuni.
Vaslui: Fostul şef al Casei de Asigurări de Sănătate Iaşi a deschis un spital în oraşul Negreşti Fostul şef al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi, medicul chirurg Iulian Şerban a deschis un centru medical în oraşul vasluian Negreşti, unde Spitalul Orăşenesc a fost închis în anul 2011, pe timpul guvernării Boc.
Caraş-Severin: Bolnavii cu demenţă mixtă sau Alzheimer nu pot fi internaţi la azil din lipsă de personal Complexul de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte Reşiţa nu poate primi, la ora actuală, persoane diagnosticate cu demenţă mixtă sau Alzheimer, din cauza faptului că nu dispune de personal calificat.
Iaşi: ATI inaugurat la Spitalul de Boli Infecţioase Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva din Iaşi, cel mai mare din Moldova, are, începând de joi, un compartiment de Anestezie şi Terapie Intensivă.