Cele mai citite
 


Alimentaţia sănătoasă – Piramida alimentară
joi, 9 august 2012   ::   0 Comentarii :: :: Nutritie, Ce mancam?, Mancam sanatos, Boli de nutritie
 

 

După ce s-a stabilit necesarul caloric şi s-a împărţit raţia calorică pe principii alimentare se va întocmi tabelul cu alimentele ce vor fi folosite la prepararea meniului, astfel încât să se respecte piramida alimentaţiei sănătoase, care prevede ca fiecare principiu nutritiv să aibă o anume provenienţă. Piramida alimentară (Figura 1) reprezintă o exprimare grafică a recomandărilor nutriţionale privind cantităţile şi tipurile de alimente ce trebuie consumate zilnic pentru a menţine starea de sănătate şi pentru a reduce riscul de apariţie a unor boli.

 

Indicaţiile sunt exprimate în porţii de alimente, al căror consum zilnic va furniza toţi nutrienţii esenţiali (Figura 2). În linii generale, piramida alimentară cuprinde următoarele grupe:


1. Pâine, cereale, orez şi paste (6-11 porţii pe zi);
2. Legume şi zarzavaturi (3-5 porţii pe zi);
3. Fructe (2-4 porţii pe zi);
4. Lapte şi derivate (2-3 porţii pe zi);
5. Carne, peşte, ouă (2-3 porţii pe zi).

 

Fiecare grupă de alimente este etalată vizual, pentru a uşura sfatul nutriţional practic. De asemenea, este reprezentat numărul de porţii ce trebuie consumate zilnic. Variaţia dintre minim şi maxim în ceea ce priveşte numărul de porţii depinde de necesarul energetic şi de preferinţele alimentare personale.
Fiecare persoană trebuie să consume cel puţin numărul minim de porţii pentru fiecare grupă de alimente. Astfel, consumând alimente din toate „etajele” piramidei se realizează un aport adecvat de macro- şi micronutrienţi.


Alcătuirea meniului
Meniul se obţine prin gruparea felurilor de mâncare într-o anumită ordine la o masă, într-o zi sau într-o săptămână. Acesta trebuie să fie cât mai variat, atât în ceea ce priveşte tipul de aliment, cât şi în modul de prezentare a acestora, astfel încât să se obţină un apetit cât mai bun, care să declanşeze şi să întreţină secreţiile digestive necesare transformării alimentelor în timpul digestiei

 

Figura 1

 

 

 

 

 

Figura 2

 

Se vor asigura 4-5 mese pe zi, recomandându-se respectarea orelor fixe de masă pentru crearea şi întreţinerea reflexelor stimulatoare ale secreţiilor digestive. Ultima masă se va lua cu 2-3 ore înainte de culcare.


Caloriile vor fi repartizate astfel: 15-20% dimineaţa, 40-45% la prânz, 15-20% seara şi câte 10% la fiecare gustare. Primul fel (aperitive, supe, ciorbe) are rol de declanşare a apetitului, felul al doilea trebuie să fie cel mai consistent şi va fi urmat de desert, preferabil fructe, pentru a asigura saţietatea.

 

Dr. Bogdan MIHAI

Medic Primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice

MEDCENTER Iaşi

www.medcenter.ro
 

 

 

 

 

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alimentaţia sănătoasă – Împărţirea raţiei calorice pe principii alimentare Pe lângă stabilirea necesarului caloric, se impune asigurarea acestuia din anumite principii alimentare, într-o anumită proporţie. Dacă se respectă raportul optim dintre diferitele grupe alimentare, necesarul caloric al organismului va fi asigurat de proteine (12-15%), lipide (28-30%) şi glucide (55-60%)...
Alimentaţia sănătoasă - Calculul necesarului caloric zilnic Organismele vii se află în strânsă dependenţă de mediul înconjurător. Între organism şi mediu există un schimb continuu de materie, energie şi informaţie, schimb care se află la baza desfăşurării tuturor proceselor biologice. Factorii de mediu esenţiali implicaţi în aceste procese sunt aerul, apa şi...
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI Preşedintele Societăţii Române de Diabet: Alimentaţia sănătoasă începe cu micul dejun Alimentaţia sănătoasă începe cu micul dejun, care ajută la controlul apetitului şi al glicemiei, atât la adulţi, cât şi la copii, potrivit prof. univ. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
Alimentaţia sănătoasă – Gastrotehnia Gastrotehnia este o ramură a nutriţiei care se ocupă cu arta preparării alimentelor, studiind transformările suferite de alimente în cursul preparării lor prin diverse tehnici culinare, precum şi influenţa acestor transformări asupra stării de sănătate a individului.
Alimentatia zilnica. Recomandari orientative Insistam asupra faptului ca alimentele trebuie sa fie consumate în starea lor naturala, cât mai aproape de starea lor naturala sau prelucrate cât mai putin. Alimente recomandabile pentru micul dejun:
Importanţa nutritivă a pâinilor funcţionale în alimentaţia de zi cu zi În funcţie de valoarea calorică şi conţinutul de substanţe nutritive, importanţa alimentelor pentru o nutriţie echilibrată şi sănătoasă diferă. Produsele cerealiere, printre care şi pâinea, reprezintă fundamentul alimentaţiei sănătoase şi fac parte din prima grupă de alimente, recomandate pentru...