Cele mai citite
 


De la 1 septembrie, bolnavii cronici vor scoate bani din buzunar pentru medicamente
marţi, 10 august 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
De la data de 1 septembrie, bolnavii cronici vor scoate bani din buzunar pentru reţete, dacă vor să-şi păstreze aceleaşi terapii, potrivit noilor reglementări de compensare a medicamentelor aflate pe lista C1, care cuprinde medicamente gratuite pentru bolnavii cronici, postate pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Este vorba despre bolnavii de leucemie, ciroze, poliartrită reumatoidă, boli psihice, etc.

Dr. Sorin Popescu, preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), a declarat, duminică, pentru AGERPRES, că, potrivit acestor noi reglementări, compensările de pe lista C1 se vor face ca pentru lista A şi B, astfel că se va reveni la medicamente de acum 30 - 40 de ani.

'Diferenţa este că această coplată din partea pacienţilor nu va fi de doar 1 - 2 milioane, aşa cum se întâmplă acum, ci de 35 - 40 de milioane, în condiţiile în care vor dori să îşi păstreze acelaşi tratament', a subliniat preşedintele ARPIM.

Dr. Sorin Popescu spune că o altă reglementare prevede ca producătorii de medicamente să prezinte în zece zile dosarele cu eficienţa medicamentelor, tolerabilitatea acestora, eficacitatea şi raportul cost - eficienţă, în vederea întocmirii unor noi liste de compensate, ceea ce, după cum susţine medicul, nu este legal.

Potrivit dr. Popescu, pentru întocmirea unei liste cu medicamente, aceasta trebuie discutată, în primul rând, de comisiile Ministerului Sănătăţii, care cuprind specialişti în domeniu. Aceştia fac reglementările, care urmează să fie apoi avizate sau nu de Comisia de transparenţă. 'În locul acestei modalităţi, Casa cere dosare', spune preşedintele ARPIM.

Reglementările Direcţiei de Transparenţă din Uniunea Europeană din 1989 prevăd toate etapele care trebuie făcute pentru a alcătui o listă de medicamente.
În opinia preşedintelui ARPIM, Casa vrea să fie 'stat în stat' şi să stabilească singură modul de compensare, netransparent şi arbitrar.

Preşedintele ARPIM spune că, în străinătate, sunt sute de oameni care fac acest lucru, termenele fiind de 90 zile şi peste, în niciun caz 10 zile. El mai susţine că nu s-a respectat Legea transparenţei decizionale, care prevede să fie anunţate şi dezbătute în termen de 30 de zile.
În aceste condiţii, ARPIM îşi rezervă dreptul de a ataca la Consiliul Europei această măsură.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
CNAS: Cele patru noi molecule incluse în poliartrita reumatoidă pot genera costuri suplimentare Directorul Direcţiei Farmaceutice, Dispozitive şi Clawback din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Oana Ingrid Mocanu, a afirmat joi, la Târgu Mureş, la Conferinţa Naţională de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS), că cele patru noi molecule incluse în poliartrita reumatoidă...
Preşedintele CNAS susţine că de la 1 octombrie coplata nu se va aplica şi bolnavilor cronic Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Lucian Duţă, a declarat miercuri că bolnavii cronic nu vor trebui să plătească în plus, de la 1 octombrie, pentru medicamentele compensate.
COPAC: Peste 1.000 de apeluri la Telefonul pacientului într-un an Proiectul "Telefonul pacientului" a înregistrat, în primul an de la lansare, peste 1.000 de apeluri de la pacienţi din toată ţara, care au solicitat diverse informaţii sau au semnalat problemele întâmpinate în sistemul sanitar.
Dezbaterea de la CNAS privind preţul de referinţă a medicamentelor, fără o concluzie clară Dezbaterea de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate privind preţul de referinţă la medicamente nu i-a lămurit nici pe pacienţi şi nici pe ceilalţi participanţi în legătură cu noul mod de compensare a medicamentelor
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.