Cele mai citite
 


Păsările părăsesc Moscova, la fel ar trebui să facă şi oamenii (expert)
marţi, 10 august 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Moscoviţii respiră de 100 de ore un aer ce depăşeşte cu mult cotele admise de monoxid de carbon, păsările au început să părăsească oraşul, la fel şi oamenii, sunt câteva dintre realităţile pe care le prezintă mass-media de luni în legătură cu smogul asfixiant care s-a lăsat peste capitala Rusiei, în urma incendiilor forestiere şi de turbă din partea centrală şi de vest a ţării.
Omul de ştiinţă Aleksei Iablokov, fost responsabil pe problemele ecologice ale Consiliului rus de securitate şi fondatorul Greenpeace în URSS, a afirmat că incendiile devastatoare vor avea consecinţe ecologice teribile, atât asupra ecosistemelor, cât şi asupra oamenilor.

'După calculele mele, în districtul federal central, care include şi Moscova, se înregistrează zilnic cu 1000 de morţi mai mult decât de obicei. Dar serviciile sanitare şi medicale ruseşti fac tot posibilul ca să nu răspundă la această întrebare. Se interzice prezentarea statisticilor medicale, şi, deci, fie ele nu există, fie sunt falsificate', a afirmat Iablokov, citat de AFP.

Expertul rus avertizat că ecosisteme întregi vor dispărea. 'La Moscova, numărul păsărilor a scăzut. Moscoviţilor li se spune să plece, păsările fac la fel', a semnalat Aleksei Iablokov.

În opinia sa, vina pentru dezastrul natural o poartă conducerea, în special şeful guvernului rus, Vladimir Putin, care a anulat, în 2000, sistemul de pază al pădurilor în Rusia, această responsabilitate fiind atribuită tăietorilor de lemne, care au cu totul alte preocupări şi interese.

'Infrastructurile nu sunt protejate împotriva incendiilor. Din 2000, odată cu reforma organizaţiei de stat, serviciul de protecţie a pădurilor a fost suprimat, distrus de către actualul premier Vladimir Putin. În noul sistem, exploatatorii pădurilor, care se ocupă de tăierea lemnului, sunt responsabili şi de securizarea lor. Aceştia - comercianţi, oameni de afaceri - sunt preocupaţi, mai întâi de toate de tăierea lemnului, de sporirea profitului, fără să ţină cont de normele de securitate', a spus Iablokov.

'Ceea ce se întâmplă acum era previzibil. Sunt lacrimi de crocodil ce vedem acum la oficiali. În toată istoria sa, Rusia nu a acordat niciodată atât de puţine resurse pentru păduri, nici chiar în timpul ţarului Petru cel Mare, care a fost la putere în perioada 1682-1725', a adăugat expertul.

Dezastrul este sporit de seceta şi canicula din Rusia, care bate noi recorduri, sinopticienii afirmând că asemenea temperaturi nu au mai fost pe teritoriul Rusiei de 1000 de ani, a declarat şeful Serviciului de monitorizarea a mediului înconjurător, Aleksandr Florov, citat de RBK Daily şi Interfax.

El a subliniat că temperaturi extreme în Rusia centrală, nu s-au mai întregistrat în perioada verii nu doar în ultimii 130 de ani, de când au început observaţiile meteorologice în Rusia, ci de o mie de ani, potrivit datelor din arhive.

''Nici noi, nici strămoşii noştri n-au fost martorii unui astfel de fenomen de 1.000 de ani, de la întemeierea ţării noastre'', a declarat Frolov, citat de televiziunea publică rusă.

Potrivit anunţurilor făcute deja de serviciile ruse de meteorologie, canicula care a lovit partea occidentală a Rusiei de la începutul lunii iulie bate toate recordurile - atât ca temperatură cât şi ca durată - de la înfiinţarea, în urmă cu 130 de ani, a registrelor de observaţii meteorologice ale Rusiei moderne.

După un record de 38,2 grade Celsius la Moscova la 29 iulie, sâmbăta trecută s-a înregistrat la Sankt Petersburg un record absolut de temperatură - 37,1 grade Celsius, potrivit serviciilor de meteorologie.

Un bilanţ oficial arată că incendiile de pădure care au loc de la sfârşitul lunii iulie au distrus o suprafaţă de aproape 200.000 de hectare şi au provocat moartea a 52 de persoane. De asemenea, indicele mortalităţii s-a dublat la Moscova, de la 360-380 de persoane pe zi, la 700, potrivit informaţiilor oficiale.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Valul de frig care a lovit Rusia s-a soldat cu 123 de morţi (ultimul bilanţ) Valul de frig care loveşte Rusia de circa zece zile a provocat moartea a 123 de persoane, potrivit ultimului bilanţ oferit marţi de autorităţi, în condiţiile în care temperaturile au atins -30 de grade Celsius la Moscova şi aproape -60 de grade Celsius în estul Siberiei, relatează AFP.
Incendiile şi canicula continuă în Rusia: OMS exprimă temeri pentru sănătatea ruşilor Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la starea de sănătate a ruşilor, în contextul caniculei fără precedent şi a incendiilor de vegetaţie ce au curpins ţara, transmite miercuri Interfax.
(Corespondenţă) Reforma FSB, în atenţia presei ruse Moscova, 6 iul - Corespondentul Agerpres, Victoria Vioară, transmite: Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB) îşi va înăspri cerinţele faţă de angajaţi, care vor fi nevoiţi să renunţe la proprietăţile deţinute în străinătate, să treacă o serie de teste profesionale, psihologice, detectorul de...
Lipsa apei calde în cazărmi în Rusia: doi morţi, circa 600 de militari cu infecţii respiratorii acute Doi militari au murit şi încă aproape 600 s-au îmbolnăvit de o infecţie virală acută a aparatului respirator în unitatea militară 20115, dislocată în orăşelul Ostrogojsk, în apropiere de Voronej (500 - 600 km sud de Moscova) din cauza lipsei de medicamente şi a apei calde în cazărmi, relatează joi portalul...
Incendiu la un spital de psihiatrie din Rusia: barele de fier şi tranchilizantele i-au împiedicat pe pacienţi să se salveze Incendiul declanşat în noaptea de joi spre vineri într-un spital psihiatric din regiunea Moscova s-a soldat cu 38 de morţi, dintr-un total de 41 de persoane, câte se aflau în clădire în momentul izbucnirii focului. Poliţia a deschis o anchetă penală, încercând să identifice motivele care au dus la moartea...