Cele mai citite
 


Israel: Numărul de doctori şi de asistente în scădere rapidă
miercuri, 11 august 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Procentul de medici, asistente medicale, medici stomatologi, tehnicieni dentari, laboranţi şi farmacişti din Israel, în raport cu populaţia totală, a continuat să scadă anul trecut, potrivit unui raport emis de către Ministerul israelian al Sănătăţii şi preluat de către cotidianul Jerusalem Post în ediţia de marţi.
Datele, care au inclus medici cu vârste de până la 65 de ani, care lucrau în profesie, reflectă o tendinţă care s-a accelerat în ultimii ani.
?
Dacă în 2000 existau 3,71 de medici practicanţi la 1.000 de medici rezidenţi, până în 2008, cifra a scăzut la 3,45, iar până în 2009, la doar 3,43.

Având în vedere scăderea majoră a imigranţilor proveniţi din fosta Uniune Sovietică care lucrau în profesiile medicale anul trecut prin comparaţie cu anul 2000, mult mai multe licenţe medicale au fost acordate israelienilor care şi-au făcut studiile pe plan local sau la universităţi din străinătate, în special din Ungaria, România şi Italia.

Ponderea femeilor medic a crescut de la 43% din numărul total al medicilor de până în 45 de ani şi de la 38% din medicii până la 65 de ani în 2000, la 47% şi respectiv 41% din numărul total al medicilor în 2009.

Deşi numărul de medici specialişti cu vârsta până la 65 de ani a crescut cu 15% începând cu anul 2000, numărul de specialişti sub 45 de ani a scăzut, de la 30% la 23%.

Proporţia de asistente medicale în vârstă de până la 60 de ani a scăzut la 5,51 de asistente la 1.000 de locuitori în 2009, comparativ cu 6,03 asistente la o mie de locuitori la sfârşitul anului 2002, potrivit raportului.

De asemenea, numărul de stomatologi de până la 65 ani a scăzut la 1,07 stomatologi la 1.000 de locuitori, de la 1,12 la mie în 2000.

Anul trecut, aproximativ 4 din 10 medici stomatologi noi au fost femei. Potrivit raportului, 38% dintre stomatologii noi au absolvit cele mai importante două facultăţi israeliene de profil, 37% facultăţi din Europa de Est, 15% facultăţi din Siria sau Egipt, şi 10% din facultăţi din America de Nord sau din Europa de Vest.

Spre deosebire de situaţia medicilor şi stomatologilor, raportul indică o creştere a numărului de psihologi, de specialişti în igiena dentară, de optometri, şi de geneticieni în raport cu populaţia totală.

În 2008, 170.000 israelieni au fost angajaţi în sistemul medical, în care lucrau 25.000 de medici şi 34.000 de asistente medicale.

Peste trei sferturi din asistente medicale şi 58% din medici au lucrat în principal în spitale în perioada 2006-2008. Un medic a lucrat în medie 49 de ore pe săptămână, iar o asistentă în medie 36 de ore.

Pe de altă parte, Leonid Eidelman, preşedintele Asociaţiei Medicale Israeliene, susţine că cifrele oferite de minister cu privire la numărul de medici practicanţi sunt de fapt optimiste şi că în realitate puţini doctori şi-au părăsit activitatea clinică sau şi-au redus volumul de muncă pentru o slujbă în regim part-time.

El a adăugat că, prin comparaţie cu cifrele din Uniunea Europeană, care indică 9-10 noi absolvenţi de medicină la 100.000 de persoane, în Israel, cifra este de doar 4 la acelaşi număr de persoane.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Studiu: Aproximativ 3% dintre doctori şi 5-10% dintre asistentele din România emigrează în fiecare an Aproximativ 3% dintre medicii români şi 5-10% dintre asistente emigrează în fiecare an, cele mai frecvente destinaţii fiind Italia, Franţa, Spania, Marea Britanie şi Scandinavia, potrivit unui studiu realizat de către Federaţia Europeană a Serviciilor Publice ca parte a unui proiect european extins,...
Mureş: Cele mai noi terapii în tratamentul afecţiunilor osteocondrale, la Cursul Internaţional de Chirurgie Artroscopică Pe parcursul a patru zile, peste 60 de medici rezidenţi, medici specialişti şi medici primari ortopezi din România, precum şi 14 speakeri din ţară şi din străinătate, vor discuta pe marginea celor mai bune strategii terapeutice în tratamentul afecţiunilor osteocondrale, despre patologia ligamentului...
Comunicat de presă - MediHelp Aproximativ 3% dintre doctorii şi 5-10% dintre asistentele din România emigrează în fiecare an
Israel: propuneri privind reforma sistemului de sănătate (mass-media) Pentru reforma sistemului de sănătate din Israel, specialişti în domeniu şi analişti economici au elaborat un amplu program privind ridicarea nivelului de pregătire, inclusiv prin măsuri atractive care să-i determine pe tinerii israelieni să rămână în ţară, în loc să prefere facultăţi de medicină din...
Concurenţă fără precedent la târgul de cariere medicale La Târgul Internaţional de Cariere Medicale din Capitală, desfăşurat la Universitatea de Medicină şi Farmacie ''Carol Davila'', au fost scoase la concurs peste 2.000 de posturi pentru medici, asistente, tehnicieni, fizioterapeuţi, biotehnologi, stomatologi şi farmacişti.
Dolj: Medicii români cu experienţă în psihiatrie şi neurologie, căutaţi pentru joburi în Germania şi ţările scandinave Craiova, 11 nov /Agerpres/ - Câteva sute de medici şi asistenţi medicali, cu sau fără experienţă, care doresc să plece în străinătate, au participat luni la un târg de joburi organizat la Craiova, posturile oferite fiind în Germania, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite, Norvegia, Suedia şi Danemarca...