Cele mai citite
 


Bazac: Mai puţin de 20% din spitale pot face faţă dezastrelor
marţi, 14 aprilie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 14 aprilie /Agerpres/ - Organizaţia Mondială a Sănătăţii a dedicat în acest an Ziua Mondială a Sănătăţii îmbunătăţirii capacităţii unităţilor sanitare de a face faţă situaţiilor de urgenţă în caz de dezastre.

România este o ţară cu risc seismic iar în ultima vreme s-a confruntat cu numeroase situaţii extreme precum inundaţii, caniculă, gripă aviară, a spus ministrul sănătăţii, Ion Bazac, cu prilejul marcării acestui eveniment la Spitalul de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu". El a adăugat că România are încă dificultăţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă cauzate de aceste fenomene.

"Avem spitale de capacitate redusă, construite în anii '70, care au nevoie de refacerea circuitelor şi, mai mult, de consolidări, în special în ceea ce priveşte spitalele din ţară. Un studiu din 2002 efectuat de Banca Mondială spune că 50% dintre spitalele româneşti nu vor face faţă în cazul unui cutremur. Mai puţin de 20% dintre spitalele româneşti vor putea face faţă unui dezastru natural, în contextul în care peste 80% nu au unităţi de primiri urgenţe" - a arătat ministrul Sănătăţii.

Ion Bazac a subliniat că în ultimii ani au fost făcuţi paşi importanţi în îmbunătăţirea asistenţei medicale de urgenţă, au fost modernizate unităţile de primiri urgenţe, dar mai este nevoie de instruirea personalului medical.

El a menţionat că există patru unităţi mobile de intervenţie în cazul dezastrelor şi că 30 de spitale vor fi consolidate.

"Tot din acest an vom investi împreună cu BM peste 10 milioane de euro în echipamente pentru camerele de primiri urgenţe din spitalele mici din ţară. Trebuie să menţionez faptul că nu este suficientă doar dezvoltarea sau reabilitarea infrastructurii. Aceste spitale trebuie să funcţioneze într-un sistem integrat de management al urgenţelor şi al riscurilor potenţiale" - a reliefat Bazac.

Ministrul Sănătăţii a participat marţi la inaugurarea Departamentului de Anestezie Terapie Intensivă de la Spitalul de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu", care a beneficiat de fonduri de la guvern, de la autorităţile locale, dar şi de la Banca Mondială.

La inaugurare a fost prezentă şi Zsuzsanna Jakab, directoarea ECDC (Centrul European de Monitorizare a Bolilor Transmisibile), care a apreciat dotarea noi secţii. Ea a făcut referire şi la alte probleme importante din domeniul Sănătăţii, respectiv bolile infecţioase, care pot genera pandemii sau epidemii, dar şi tuberculoza rezistentă la tratament.

Zsuzsanna Jakab a subliniat că, din păcate, în lumea întreagă se constată un consum mare de antibiotice. În plus, se înregistrează infecţii intraspitaliceşti şi acestea trebuie supravegheate. Ea a evidenţiat necesitatea strategiilor în domeniul consumului de antibiotice, dar şi a dezvoltării campaniilor de informare cu privire la consumul de antibiotice. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Noua Unitate de Primiri Urgenţe de la Spitalul Floreasca, inaugurată Ministrul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, a declarat luni că noua Unitate de Primiri Urgenţe de la Spitalul Floreasca este a doua de acest fel inaugurată în Bucureşti, în aproape un an, şi şi-a exprimat speranţa că vor fi deschise şi altele atât în ţară, cât şi în Capitală.
STRÃIN, IUBESC ROMÂNIA/ Raed Arafat: România este ţara unde sunt acasă A conceput şi introdus în România un sistem inovator de intervenţii în situaţii de urgenţă, dat astăzi ca exemplu în alte ţări şi utilizat ca studiu de caz de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Toate acestea pornind la drum cu o maşină cumpărată la mâna a doua echipată cu girofaruri, pentru...
Ministrul Sănătăţii a inaugurat Departamentul de terapie intensivă al Spitalului Universitar Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a inaugurat, sâmbătă, Departament de terapie intensivă al Spitalului Universitar, care va deveni funcţional după ce vor fi achiziţionate paturile necesare şi monitoarele.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Rezistenţa la antibiotice ne ameninţă pe toţi Creşterea rezistenţei la antibiotice reprezintă o ameninţare enormă la adresa sănătăţii la nivel mondial", a declarat, luni, la Geneva, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Margaret Chan, prezentând primul sondaj al organizaţiei sale pe această temă.
Alba: Două ambulanţe SMURD de terapie intensivă, în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Două ambulanţe SMURD, de terapie intensivă - tip C, proiectate şi construite în conformitate cu normele europene, au intrat joi în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă 'Unirea' Alba, prin realocare de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă 'Banat' Timiş.
Prahova: Medicii de la SJU vor face doar operaţiile urgente; secţia ATI, ocupată cu bolnavii cu gripă Medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti vor efectua, în perioada următoare, doar operaţii pentru cazurile care reprezintă urgenţe, în condiţiile în care în Secţia de Terapie Intensivă (ATI) sunt internaţi mulţi bolnavi cu gripă care au nevoie de suport ventilator, iar internările pentru...