Cele mai citite
 


Cseke Attila: Descentralizarea sistemului sanitar s-a realizat în procent de 98% până în prezent
joi, 12 august 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Descentralizarea sistemului sanitar s-a realizat în procent de 98% până în prezent, din cele 373 de unităţi sanitare care trebuiau descentralizate a fost transferat către autorităţile locale un număr de 364, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii Cseke Attila.
El a precizat că în 36 de judeţe procesul a fost finalizat în totalitate.
'Considerăm procesul de descentralizare a sistemului sanitar un real succes care va transforma sistemul sanitar într-unul mai eficient şi care va aduce mai multă echitate şi sustenabilitate, dar şi stabilitate. După introducerea sistemului de asigurări de sănătate, descentralizarea este cel mai important pas din ultimii ani pentru reformarea sistemului sanitar românesc', a declarat ministrul Sănătăţii.
Demnitarul a spus că există nouă unităţi sanitare la care nu au fost semnate protocoalele de predare-primire de către autorităţile locale din cauză că, susţin aceştia, spitalele au încă datorii.
Cele nouă spitale sunt din Vrancea, Olt, Caraş-Severin, Vaslui, Arad, Vâlcea.
Cseke Attila a semnalat faptul că un număr de 734 angajaţi ai celor nouă spitale, din cadrul unităţilor de primiri urgenţe, rezidenţi, cabinete, vor primi salariul pe luna iulie cu câteva zile întârziere, deşi ministerul a virat banii în contul Direcţiilor de Sănătate Publică.
'Vom găsi o soluţie de a plăti salariile chiar dacă nu au fost semnate protocoalele de predare-primire către autorităţile locale. Dacă transferurile celor nouă unităţi sanitare nu vor fi realizate săptămânile următoare se va face o analiză pe fiecare unitate în parte, după care se va decide asupra modului în care vor funcţiona sau dacă acestea vor mai rămâne în circuit', a susţinut ministrul Sănătăţii.
Potrivit ministrului, descentralizarea nu va însemna abandonarea sistemului medical pe umerii comunităţilor locale. 'După descentralizare, concursurile pentru ocuparea funcţiilor de manager vor fi organizate de către consiliile de administraţie în care autorităţile locale vor avea majoritate. În acest sens, Ministerul Sănătăţii a finalizat metodologia de concurs şi celelalte acte normative necesare funcţionării spitalelor după descentralizare', a spus Cseke Attila.
În ceea ce priveşte cele 859 de milioane de lei, datorii acumulate de spitale, demnitarul a precizat că acestea vor fi plătite cel mai probabil după rectificarea bugetară în urma căreia se vor mai aloca bani pentru MS.
'Încercăm împreună cu Ministerul Finanţelor să asigurăm plata datoriilor spitalelor până la 30 iunie 2010', a explicat Cseke Attila.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministrul Sănătăţii doreşte ca fondul naţional unic pentru asigurări de sănătate să fie administrat separat Ministerul Sănătăţii intenţionează aducerea Casei Naţionale de Asigurări pentru Sănătate (CNAS) în subordinea instituţiei şi scoaterea fondului unic de asigurări de sănătate de la Ministerul Finanţelor Publice şi trecerea acestuia în administrarea CNAS, de la 1 ianuarie 2011, a anunţat, marţi, într-o...
Cseke Attila: În sistemul sanitar trebuie instituite reguli care să fie şi respectate - interviu Bucureşti, 7 apr /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte, între altele, despre noile programe naţionale de sănătate, descentralizarea sistemului, problemele de personal, dar şi despre subfinanţarea sistemului sanitar...
Cseke Attila: Cele mai multe investiţii pentru spitale le-au făcut autorităţile Capitalei Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că după transferarea managementului asistenţei medicale către autorităţile administraţiei publice locale, cele mai multe investiţii, la un an de la descentralizare, le-a făcut Capitala, urmată de Cluj.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Cseke Attila: 2010 a fost un an greu pentru sistemul sanitar Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a apreciat că anul 2010 a fost un an greu pentru sistemul de sănătate.
Cseke Attila: Descentralizarea spitalelor nu se face politic Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, joi, că managementul spitalelor transferate autorităţilor locale va reveni proprietarilor de imobil şi că nu vor exista excepţii de la această regulă, indiferent de culoarea politică a primarului sau preşedintelui de Consiliu Judeţean.