Cele mai citite
 


Pandemia gripei A s-a sfârşit, dar vaccinurile au rămas nefolosite
joi, 12 august 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
rganizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/ a declarat încheiată pandemia de gripă A, dar unele comunităţi autonome din Spania au rămas cu stocuri mari de vaccinuri nefolosite. În Comunitat Valenciana s-au înregistrat 6 decese în urma gripei A. Doar 37,8 la sută din dozele cumpărate de autorităţile locale au fost administrate: în total 222.944 de vaccinuri, informează miercuri ziarul Las Provincias.
Gripa A a izbucnit în aprilie 2009 şi a fost considerată prima pandemie a secolului XXI. Cum era de aşteptat, alarma mondială a fost dată imediat. La 16 luni după ce populaţia globului s-a familiarizat cu numele virusului AH1N1, care aminteşte de cel al roboţelului din Războiul Stelelor, OMS anunţa sfârşitul epidemiei.

'Omenirea nu se mai află în faza 6 de alertă pandemică. Am trecut de faza pandemiei', a declarat directorul general al organizaţiei, Margaret Chan, care a luat marţi decizia de a ridica alerta, la sfatul Comitetului de Urgenţă al OMS.

În Comunitat Valenciana, gripa A a făcut, din iulie anul trecut, cel puţin şase decese şi a lăsat 366.436 de vaccinuri neadministrate, după o investiţie a guvernului local de 6 milioane de euro.

'A fost o chestiune de noroc: virusul nu a suferit mutaţii în timpul pandemiei la o formă mai letală, iar vaccinul a fost un răspuns bun la circulaţia virusului şi a corespuns excelent din punct de vedere al siguranţei', notează într-un comunicat OMS.

Ceea ce nu înseamnă că virusul a dispărut. Mai exact, trebuie spus că a fost stabilizat şi că gripa A va continua să circule ca o gripă comună, motiv pentru care vaccinurile rămase vor putea fi folosite în viitor. De fapt, Margaret Chan a recomandat guvernelor ca la iarnă să continue campaniile de vaccinare a persoanelor cu grad înalt de risc.

În acest sens, administraţia sanitară a Comunitat Valenciana a asigurat că va respecta indicaţiile Ministerului Sănătăţii spaniol cu privire la destinaţia dozelor care nu au fost utilizate. Pentru campania de vaccinare împotriva gripei A, care a început la 16 noiembrie, autorităţile au achiziţionat în total 589.380 de vaccinuri.

Până la urmă doar 37,8% din persoanele incluse în categoria de risc - gravidele, bolnavii cronici, cei cu probleme respiratorii, copiii, personalul medical şi sanitar - au decis să se vaccineze. În total au fost administrate 222.944 de doze.

Potrivit OMS, pe baza datelor disponibile şi a experienţei pandemiilor precedente, 'este posibil ca virusul să aibă în continuare o gravă morbiditate la categoriile de vârstă mai tinere, în perioada postpandemică imediată'. În periplul său prin lume, virusul AH1N1 a provocat moartea a 19.000 de persoane
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
OMS: Pandemia de gripă A a luat sfârşit Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat marţi încheierea pandemiei de gripă A (H1N1), informează EFE.
Începe vaccinarea împotriva gripei porcine Ministerul Sănătăţii (MS) demarează începând cu data de 26 noiembrie campania de vaccinare împotriva virusului gripal A/H1N1. Până la sfârşitul anului 2009, Institutul Cantacuzino va produce cinci milioane de doze de vaccin, care sunt destinate persoanelor adulte. Astfel, primele 1.340.000 de doze de...
Gripa porcină a făcut patru victime în Liban în această iarnă Gripa porcină a ucis patru persoane în Liban în această iarnă, începând din luna noiembrie, a declarat miercuri Ministerul Sănătăţii din această ţară, citat de agenţia France Presse (AFP).
Gripa A, OMS şi transparenţa Madrid, 18 ian /Agerpres/ - Odată intrată în remisie pandemia gripei A se pune sub semnul îndoielii rolul OMS, chiar dacă ameninţarea s-a dovedit reală. Pe măsură ce pandemia bate în retragere încep să reapară criticile privind modul în care a gestionat apariţia acestui virus Organizaţia Mondială a Sănătăţii...
Peru: numărul de decese datorate virusului AH1N1 a ajuns la 34 Două noi decese datorate gripei AH1N1 au fost înregistrate luni în Peru, ridicând la 34 numărul de morţi având legătură cu virusul din această iarnă în ţară, unde numărul de cazuri este estimat la 600, potrivit Ministerului Sănătăţii de la Lima, informează AFP.
Alba: Secţia de Chirurgie-Urologie a Spitalului Judeţean, modernizată integral printr-un parteneriat între CJ şi o companie Secţia de Chirurgie-Urologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia, care nu a mai fost reabilitată de la înfiinţarea sa, în 1973, a fost modernizată integral printr-o investiţie de peste 1,6 milioane de lei, bani alocaţi de către Consiliul Judeţean (CJ) Alba şi de una din cele mai puternice...