Cele mai citite
 


Bacău: Un număr de 32 de copii se află în spital suferind de anemie
vineri, 13 august 2010   ::   1 Comentarii :: :: Stiri
 
Un număr de 32 de copii, dintre care 27 având vârsta sub un an, sunt internaţi în secţia de recuperare nutriţională a Spitalului de pediatrie din Bacău pentru că suferă de distrofie (anemie). La internare, unii au avut un nivel al hemoglobinei extrem de scăzut, încât, afirmă medicii, 'este de mirare că nu au murit'.
Cele mai multe cazuri de distrofie sunt generate de subalimentare, iar în unele situaţii şi de malformaţiile congenitale. Majoritatea copiilor provin din zona localităţilor de pe Valea Zeletinului, cea mai săracă din judeţ, dar şi din oraşele Oneşti, Buhuşi, Dărmăneşti şi,chiar, Bacău. Sunt copii din familii care trăiesc la limita sărăciei.
'A crescut numărul de anemii grave spre severe. Am avut cazuri şi cu hemoglobina de doua miligrame pe decilitru. Faptul că au rezistat ne duce la concluzia că vreme îndelungată suferinţa a fost neglijată şi organismul s-a adaptat. A crescut frecvenţa celor care vin cu hemoglobina sub şase, când limitele normale sunt de 12-17 mg/dl.'', a declarat, joi, medicul Aurelia Ţaga, managerul spitalului. Ea spune că 'situaţia este gravă pentru că anemia scade foarte mult rezistenţa organismului la îmbolnăvire şi, implicit, dă patologie severă, aşa că este de mirare că unii dintre copii nu au murit'.
Cei mai mulţi dintre copiii distrofici ajung în secţia de recuperare nutriţională după ce au necesitat repetate spitalizări pentru diagnosticări cu bronşiolită sau enterocolită cu deshidratare. După tratarea acestor afecţiuni, pentru consolidarea rezistenţei organismului micuţului, medicii au decis internarea şi în secţia amintită. Pentru recuperarea celor distrofici sunt necesare cel puţin trei săptămâni de spitalizare. Unii au nevoie chiar şi de două luni de tratament de recuperare nutriţională.
'Scăderea accentuată a nivelului de trai, lipsa banilor pentru asigurarea unei alimentaţii consistente pentru femeia gravidă, mamă şi copil fac ca tot mai mulţi pacienţi să ajungă la Spitalul de Pediatrie cu distrofie, marea majoritate dintre ei fiind la vârsta când organismul este cel mai vulnerabil faţă de boli', afirmă medicii băcăuani. 'În multe cazuri gravida nu a fost alimentată corespunzător, astfel că nou-născutul nu a primit un echipament biologic pentru a merge mai departe', susţine dr.Aurelia Ţaga. În altele, mamele care alăptează nu beneficiază de alimentaţie adecvată, bogată în fier, şi nici de medicamentele necesare. Nu în ultimul rând sunt copii care nu sunt alimentaţi ei cum trebuie.
' Pentru a merge la serviciu sau fiind plecaţi în străinătate, copiii au fost lăsaţi în grija bunicilor, a altor rude îndepărtate ori chiar a vecinilor, care şi-au pierdut aptitudinea de a îngriji un sugar ori un copil de vârstă până la doi-trei ani', mai spune medicul Aurelia Ţaga.
Unele cazuri de distrofie sunt urmarea unor afecţiuni neurologice pentru că s-au născut prematuri ori naşterea lor a fost destul de dificilă. Alţii suferă de anemie pentru că au patologie asociată congenitală. Dintre cei 32 de copii internaţi în prezent, zece, având vârsta sub şase luni, au malformaţii cardiace congenitale. 'Procentul este în măsură să ne îngrijoreze', afirmă specialiştii în pediatrie băcăuani.
Notare
Comentarii
de Cristache Raluca
Ideea e ca indiferent de situatie organismul uman se adapteaza si gaseste solutii... La noi in tara ce solutii se gasesc pentru incurajarea nasterii unor copii sanatosi? NICIUNA... pentru ca nepasarea sau indiferenta vis-a-vis de viitorul nostru este mai presus de orice... Macar de am putea fi mai constiinciosi si sa ne facem "temele" in privinta conceperii/nasterii/cresterii unui copil SANATOS!

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Anemia feriprivă este mai frecventă la copii Conform unor studii mai vechi ale Institutului de Ocrotire a Mamei şi Copilului, trei din patru copii suferă de anemie.
Bombă cu ceas: Imigranţii români ar putea aduce tuberculoza rezistentă la medicamente în Marea Britanie (The Sun) O bacterie TBC rezistentă la medicamente ar putea ajunge în Marea Britanie atunci când Regatul Unit îşi va deschide porţile pentru români, au avertizat marţi experţi britanici în TBC. Sărăcia şi asistenţa medicală precară au făcut din România capitala turberculozei din Europa, unde maladia pulmonară...
Spitalul de Pediatrie din Sibiu, primul din România unde copiii vor fi trataţi acasă ca în străinătate Copiii cu boli neurologice nu vor mai fi nevoiţi să fie internaţi în spitale de top din Europa, ei vor putea beneficia în Spitalul de Pediatrie de la Sibiu de cele mai performante aparate şi de ajutorul celor mai buni specialişti neurologi din străinătate, care îi vor ajuta prin intermediul primului...
Bacău: Personal şi pacienţi de la Ambulatoriul de Pediatrie, evacuaţi din cauza unor scurgeri de clor Personalul şi pacienţii din opt cabinete medicale ale Ambulatoriului Spitalului de Pediatrie din Bacău au fost evacuaţi marţi, după ce s-au produs scurgeri de clor de la o butelie ce asigura epurarea apelor uzate din instituţie.
ANNA: Moaşele moderne sunt profesionişti care acordă asistenţă medicală holistică Moaşele moderne sunt profesionişti care acordă asistenţă medicală holistică, atât pentru femeile însărcinate, cât şi pentru nou-născuţi, se arată într-un comunicat remis AGERPRES de Asociaţia pentru Naştere Naturală şi Alăptare (ANNA).
Bacău: Intervenţii chirurgicale complexe efectuate de specialişti din 6 ţări cu prilejul Zilelor Spitalului din Moineşti Un număr de 15 bolnavi din judeţele Bacău, Vrancea, Neamţ şi Sibiu, având o patologie gravă, vor fi operaţi până sâmbătă în cele şase săli specializate ale Spitalului de Urgenţă din Moineşti, de echipe coordonate de cunoscuţi chirurgi din România, Franţa, Turcia, Israel, SUA şi Republica Moldova.