Cele mai citite
 


Ministrul Şeitan nu este îngrijorat de plecarea medicilor în străinătate
marţi, 17 august 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a susţinut că nu este îngrijorat de plecarea medicilor şi a altor categorii de profesionişti înalt calificaţi în străinătate, deoarece aceştia se întorc în ţară şi cu bani, şi cu expertiză acumulată în sisteme mai dezvoltate din alte state, adăugând că personalul din sănătate nu pleacă decât 'în mică proporţie, deocamdată'.
Aflat la o dezbatere organizată de asociaţii ale românilor din diaspora şi Departamentul pentru Românii de Pretutindeni al Guvernului României, Şeitan a fost întrebat dacă este îngrijorat în legătură cu eventualitatea migăririi masive a medicilor şi a celorlalte categorii de personal înalt calificat din România în străinătate.
'Oricine poate să plece în exterior. Circulaţia forţei de muncă este asigurată. E cerinţă de medici, dar nu pleacă toţi, nu pleacă decât o mică proporţie deocamdată. E nevoie de asistente, mai pleacă şi asistente. (...) Toţi cei care pleacă într-un sistem mai bun au două avantaje mari: fac rost de nişte bani mai mulţi şi sunt mai mulţumiţi decât cu ce câştigau aici şi toţi sau marea majoritate se întorc acasă şi cu know-how-ul îmbunătăţit, şi cu nişte bani, iar lucrul acesta este bun şi pentru ţară', a explicat ministrul Muncii.
El a susţinut că şi înainte de 1989 a existat o cerere de personal înalt calificat din România pentru exterior, fără consecinţe negative faţă de ţara noastră. 'Au fost perioade când a fost nevoie de profesori în zona Africii de Nord, înainte de 1989, şi au plecat profesori în Africa', a exemplificat Şeitan.
Reprezentanţi ai unor asociaţii ale românilor din întreaga lume îşi prezintă proiectele economice, sociale şi culturale realizate inclusiv din fonduri europene, în cadrul unei serii de dezbateri care au loc în perioada 16-19 august, la Mangalia, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului.
Într-un interviu acordat TVR 1, pe 4 august, preşedintele Traian Băsescu a admis că statul nu poate plăti corect munca medicilor şi profesorilor, considerând că este firesc ca aceştia să plece în străinătate.
'Să nu mai facem o dramă din faptul că plecăm. Cel mai mare obiectiv al României a fost liberalizarea forţei de muncă, dreptul nostru de a pleca unde ne este mai bine, unde munca ne este corect răsplătită. În momentul de faţă, statul român nu poate să-şi plătească medicii, profesorii, cum ar merita să-i plătească', a declarat Băsescu la remarca moderatorului privind exodul medicilor români în străinătate.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Spitalul de Pediatrie din Sibiu, primul din România unde copiii vor fi trataţi acasă ca în străinătate Copiii cu boli neurologice nu vor mai fi nevoiţi să fie internaţi în spitale de top din Europa, ei vor putea beneficia în Spitalul de Pediatrie de la Sibiu de cele mai performante aparate şi de ajutorul celor mai buni specialişti neurologi din străinătate, care îi vor ajuta prin intermediul primului...
Ministrul Daniel Funeriu: România poate creşte şi prin performanţele celor plecaţi la muncă în străinătate Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, este de părere că românii nu vor mai pleca la muncă în străinătate atunci când România va fi o ţară în care să primeze excelenţa.
Sălaj: Peste 300 de medici şi asistenţe din ţară şi străinătate dezbat la Zalău problema infecţiilor nosocomiale Peste 300 de medici şi asistente din întreaga ţară, alături de un important grup de specialişti din Marea Britanie, dezbat la Zalău, joi şi vineri, problemele actuale privind infecţiile nosocomiale din spitale.
Alexandru Cristian Ştrenc (OSIM):Invenţiile româneşti au premii internaţionale, deşi cercetarea este cronic subfinanţată (interviu) Invenţiile româneşti au primit recunoaştere pe plan internaţional, dar România nu poate concura cu marile puteri tehnologice pentru că îi lipseşte baza, iar cercetarea ştiinţifică şi cea tehnologică sunt în suferinţă, printre altele, fiind cronic subfinanţate.
INTERVIU/Petrescu (Poşta Română): Dacă nu aveam ghiulele de picior, indicatorii economici arătau mult mai bine Poşta Română va contracta în cel mult două luni un credit de 46,1 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru realizarea unor investiţii în platformele IT&C, care au o vechime de peste 10 ani, dar şi într-un centru de sortare automatizat la Otopeni, a declarat...
Exod al medicilor din estul Europei, inclusiv din România, spre Occident Medici şi asistente din ţări est-europene, inclusiv din România, aleg din ce în ce mai mult Occidentul, unde pot avea salarii mai mari şi condiţii de trai mai bune, iar această situaţie este cu deosebire pregnantă în ţările cele mai afectate de criză, notează joi, AFP, într-un amplu comentariu pe această...