Cele mai citite
 


Ponta: Eliminarea articolului privind vătămarea fătului, o soluţie de mijloc
marţi, 14 aprilie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 14 aprilie /Agerpres/ - Preşedintele Subcomisiei de analiză a codurilor penale, Victor Ponta, a declarat miercuri că a fost eliminat articolul privind vătămarea fătului pentru că se putea interpreta ca o ameninţare la adresa medicului care asistă la naştere sau care se ocupă de asistenţa persoanei însărcinate înainte de naştere.

"A fost o soluţie de mijloc şi, din punctul meu de vedere, răspunde 100% solicitărilor legitime ale părinţilor care cereau sancţionarea medicilor care greşesc şi sunt vinovaţi de vătămările aduse fătului şi, în acelaşi timp, solicitărilor medicilor de a nu fi sancţionaţi atunci când nu sunt vinovaţi şi întreprind acţiunile medicale conform normelor lor", a explicat Ponta.

Pe de altă parte, a arătat el, din punctul de vedere al legii, după ce trece de 24 de săptămâni fătul este considerat persoană. "S-a reglementat foarte clar că fătul după 24 de săptămâni se consideră persoană în sensul legii penale, ca oricare copil, indiferent de vârstă sau orice persoană majoră şi s-a eliminat articolul cu vătămarea fătului. Erau multe aliniate, erau confuze, am discutat cu medici şi între noi ore în şir şi am decis că lucrurile trebuie să fie mai simple şi mai clare" - a spus deputatul PSD.

Intrebat dacă sunt pedepse prea blânde, de exemplu, la pruncucidere, unde limita inferioară este de şase luni iar în cazului violului soldat cu moartea victimei - de şapte ani, Victor Ponta a răspuns: "Ideea principală a codului (...) este că de câte ori am mărit pedepsele, tot de atâtea ori fenomenul infracţional s-a agravat, pentru că nu s-au aplicat acele pedepse. Şi atunci, mai bine avem pedepse poate un pic mai mici, dar ne asigurăm că ele sunt aplicate, nu mai există nicio posibilitate de a fi ocolite".

In opinia sa, discuţia din ultimii ani cu privire la mărirea pedepselor este "falsă", deoarece, chiar dacă acestea au fost mărite, "am avut mai mulţi infractori, mai multe infracţiuni şi, mai ales, mai multe persoane nepedepsite".

De asemenea, Ponta a precizat că sunt considerate infracţiuni de la hărţuire la recrutarea minorilor în scopul săvârşirii infracţiunilor cu caracter sexual. "Am încercat să fim în pas cu vremurile, inclusiv în ceea ce priveşte răspunderea privind relaţiile sexuale. Sunt pedepsite penal toate relaţiile sexuale cu persoane sub 13 ani sau până la 15 ani dacă cel care abuzează de minor este un major" - a menţionat social-democratul.

Şeful subcomisiei parlamentare a mai arătat că s-a încercat introducerea în noul Cod penal a tot ceea ce ţine de progresele tehnologice, precum şi de modurile de comunicare moderne, de la internet şi telefon mobil, la toate celelalte.

"Sunt modificări care sper să ţină cont de ceea ce se întâmplă în realitatea de azi şi mai ales de ceea ce se va întâmpla în anii următori. Practic, am terminat titlul referitor la infracţiunile contra persoanei" - a conchis Ponta. AGERPRES /(Mădălina Cochinescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dolj: O asistentă medicală de la Penitenciarul Craiova a fost concediată pe motiv că ar fi introdus un telefon în închisoare O asistentă medicală de la Penitenciarul cu Regim de Maximă Siguranţă /PRMS/ din Craiova a fost concediată de conducerea unităţii pe motiv că ce ar fi introdus un telefon mobil în închisoare pe care l-ar fi înmânat unui deţinut.
Asistenta de la Maternitatea Bucur regretă cele întâmplate cu bebeluşul uitat în incubator Asistenta care a uitat bebeluşul în incubator la Maternitatea Bucur, la numai două zile de la naştere, a fost audiată, joi, de Ordinul Asistenţilor Medicali, după ce marţi nu s-a prezentat la audieri.
Proiect de moţiune: PSD cere întărirea capacităţii administrative şi de intervenţie a MS în problemele de sănătate publică Social-democraţii îi solicită ministrului Patriciu Achimaş-Cadariu, potrivit draft-ului moţiunii pe sănătate, întărirea capacităţii administrative şi de intervenţie a MS în problemele de sănătate publică prin reorganizarea sistemului, astfel încât să existe capacitatea de inspecţie şi control pentru...
Alexandru Cordoş (PSD): Legea sănătăţii va reduce accesul la asistenţa medicală Senatorul PSD Alexandru Cordoş cere Guvernului să nu-şi asume răspunderea pe legea sănătăţii, deoarece, în opinia sa, cine nu va avea bani pentru serviciile medicale 'va fi lăsat să se lupte singur cu bolile sau să moară'.
Mehedinţi: Campanie de informare privind stoparea fenomenului de naştere a copiilor de către minore Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mehedinţi a demarat în liceele din judeţ o acţiune de informare a tinerelor minore cu privire la riscurile la care se expun în cazul în care devin mămici.
Botoşani: Deputatul PSD Tamara Ciofu cere analize medicale gratuite pentru deţinuţi Deputatul PSD Botoşani Tamara Ciofu a solicitat, vineri, ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, să asigure resursele financiare pentru asigurarea gratuită a testelor împotriva hepatitei B şi C, dar şi împotriva virusului HIV.