Cele mai citite
 


Consumul excesiv de antibiotice dăunează
marţi, 14 aprilie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 14 aprilie/Agerpres/ - Zsuzsanna Jakab, directorul ECDC (Centrul European de Monitorizare a Bolilor Transmisibile) a afirmat, miercuri, că, din păcate, în lumea întreagă se constată un consum mare de antibiotice, precum şi infecţii intraspitaliceşti, care trebuie supravegheate.

Ea a evidenţiat necesitatea strategiilor în domeniul consumului de antibiotice, dar şi a dezvoltării campaniilor de informare cu privire la consumul de antibiotice.

Majoritatea statisticilor referitoare la consumul de medicamente relevă faptul că folosirea antibioticelor se află pe primele locuri, a declarat, pentru AGERPRES, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş".

El a precizat că în circa 60% din cazuri antibioticele sunt corect recomandate, însă în aproximativ 40% utilizarea lor reprezintă un abuz, administrarea acestor medicamente fiind total contraindicată.

"Putem spune că febra peste 38 grade ar fi principalul vinovat în determinarea abuzului de antibiotice. Explicaţia rezidă din faptul că oamenii tind să asocieze prezenţa febrei cu o infecţie, în contextul în care ar trebui să ştim că apariţia febrei poate fi atât de natură infecţioasă, cât şi neinfecţioasă. Febra de natură infecţioasă este relativ bine conturată şi asociază o serie de manifestări care pot fi relevante pentru medic în vederea stabilirii diagnosticului unei eventuale boli infecţioase.

Mai mult decât atât, trebuie să ştim că nu orice boală infecţioasă care dă febră se şi tratează cu antibiotice. În acest context, se poate aprecia că, la circa 30-35% din bolile infecţioase comunitare (adică dobândite în afara spitalului), se recunoaşte o cauză bacteriană (care se pretează la tratamente cu antibiotice), în timp ce la 65-70% - cauze virale, ori virusurile nu sunt sensibile la antibiotice", a explicat specialistul.

El a atras atenţia că nu este bine ca oamenii să se trateze cu antibiotice când fac o infecţie pe căi respiratorii. Acestea de cele mai multe ori sunt de origine virală, iar atunci când sunt de origine bacteriană foarte probabil că sunt generate de bacterii cu un anumit grad de rezistenţă.

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel mai spune că în majoritatea cazurilor oamenii nu se pot feri de infecţii, dar că se pot feri de abuzul de antibiotice, apelând la medici când au nevoie. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof.dr. Streinu Cercel: Antibioticele nu se pot folosi ca tratament împotriva virusurilor Bucureşti, 18 nov /Agerpres/ - Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, prof.dr. Adrian Streinu Cercel a declarat, miercuri, într-o conferinţă prilejuită de Ziua Europeană a informării despre antibiotice, că aproximativ 80% din prescripţiile din ambulator sunt pentru antibiotice, iar 60% sunt luate...
Automedicaţia, o problemă Este o problemă care se manifestă în orice perioadă a anului, dar care în anotimpul rece, cu incidenţa răcelilor, guturaielor şi a gripelor capătă o mare amploare. Ne referim la automedicaţie, notează ziarul El Mundo.
Dr. Victor Olsavszky: Rezistenţa la antibiotice provoacă creşterea morbidităţii şi decese inevitabile Rezistenţa la antibiotice este o problemă globală crescândă pentru sănătatea publică a subliniat, joi, într-o conferinţă de presă, dr. Victor Olsavszky, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru România.
Conf. dr. Gabriel Popescu: Avem un consum excesiv de antibiotice în România Un consum exagerat de antibiotice pune în pericol pe viitor tratamentul unor infecţii cu anumiţi germeni, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele subcomisiei Ministerului Sănătăţii pentru limitarea rezistenţei microbiene, conf. dr. Gabriel Popescu.
Alexandru Rafila avertizează asupra consumului de antibiotice în exces: Ne îngrijorează reîntoarcerea la epoca pre-antibiotică Consumul excesiv de antibiotice poate să determine o întoarcere la "epoca pre-antibiotică", iar consecinţele acestui fapt ar fi incalculabile, a declarat, joi, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, într-o conferinţă de presă cu tema "Antibioticele - utilizarea...
Specialist: Excesul de antibiotice duce la rezistenţă bacteriană Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat să nu se utilizeze patru clase de antibiotice - fluorochinolonele, cefalosporinele de generaţia 3 şi 4, macrolidele şi glicopeptidele - care au un risc mare dacă sunt folosite şi la om şi animale, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, conf. dr. Gabriel Popescu...