Cele mai citite
 


Sănătatea femeii - o prioritate pentru MS
marţi, 14 aprilie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 14 aprilie /Agerpres/ - Ministerul Sănătăţii a dezvoltat şi are în vedere în continuare dezvoltarea de strategii în domeniul sănătăţii femeii, a declarat, joi, dr. Cezar Irimie, secretar de stat în ministerul de resort, în cadrul conferinţei cu tema "Sănătatea femeii, factor de echilibru social".

In acest context se înscrie şi Programul naţional de screening, pentru depistarea precoce a cancerului de sân şi de col uterin, a spus responsabilul sanitar, precizând că a fost stabilită finanţarea şi că s-a început catagrafierea populaţiei feminine, au fost stabilite limitele de vârstă, avându-se în vedere limita de 30 de ani.

"Campania de vaccinare împotriva HPV (Papilloma Virus) a eşuat pentru că nu a fost bine pregătită. Nu dorim să se întâmple acelaşi lucru cu acest program", a spus dr. Cristian Irimia.

La rândul său, prof. dr. Gabriel Bănceanu, preşedintele Societăţii Naţionale de Obstetrică Ginecologie, a explicat că un astfel de program se face pe o perioadă lungă, între 5 şi 10-12 ani. El a menţionat că, după acest screening, persoanele cu risc sunt îndrumate către specialişti pentru investigaţii suplimentare. Specialistul a evidenţiat că programul este unul scump, presupune trei citologii şi a atras atenţia că există o lipsă de specialişti, centrele de citologie fiind desfiinţate după 1990.

Prof. dr. Florian Popa, membru în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor, a subliniat că sănătatea este strâns legată de problemele sociale, iar rolul Parlamentului este de a realiza un echilibru între ceea ce poate oferi societatea şi sănătate în sine.

Reprezentantul OMS pentru România, Victor Olsavszky, a făcut referire la inechităţile care există în unele societăţi în ceea ce priveşte accesul la serviciile medicale, dar şi la diferenţele dintre femei şi bărbaţi. El a amintit că în ţările dezvoltate femeile au acces în proporţie de 98% la serviciile medicale, în timp ce pentru femeile din ţările mai sărace accesul este de numai de 65%.

Dr. Victor Olsavszky a menţionat că România este lider la mortalitatea infantilă între ţările din UE şi a adăugat că lipsa unui program coerent duce la naşterea de copii cu greutate mică, motiv pentru care se impune dezvoltarea îngrijirilor prenatale.

Preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, dr. Rodica Tănăsescu, a adus în discuţie necesitatea programelor de educaţie pentru femei. Potrivit medicului, acestea trebuie să înveţe să meargă la doctor, să aibă o igienă personală, sexuală, pentru boli cu transmitere sexuală.

Reuniunea organizată de Ministerul Sănătăţii, InterCity şi Centrul Medical Unirea a abordat şi importanţa educaţiei, a profilaxiei şi depistarea precoce a afecţiunilor aparatului genito-mamar, contracepţia, rolul medicului de familie, rolul instituţiilor neguvernamentale educaţia şcolară. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vaccinarea împotriva infecţiei cu Human Papilloma Virus (HPV) este susţină şi de ginecologi. Sursa: Agerpres Seful Clinicii de ginecologie obstetrica a Spitalului "Sfântul Pantelimon" din Bucureesti, prof. dr. Virgil Ancar, a declarat pentru AGERPRES, ca recomanda vaccinarea, subliniind importanta prevenirii cancerului de col uterin. El a mentionat ca între cele câteva decese care au avut loc...
Dr. Cristian Irimie: Cancerul de col poate fi prevenit Bucureşti, 20 mai /Agerpres/ - România ocupă primul loc în Europa în ceea ce priveşte incidenţa şi mortalitatea în cazul carcinomului de col uterin.
Dr. Adrian Pană: Campania naţională de vaccinare anti-HPV ar putea începe în luna martie Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Adrian Pană a afirmat, miercuri, că vaccinarea împotriva HPV ar putea începe în luna martie, pentru un grup ţintă de 10-14 ani.
Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România susţine vaccinarea împotriva HPV România se situează pe primul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin.
Campania de vaccinare anti HPV se extinde Vaccinarea fetiţelor cu vârste cuprinse între 12 şi 24 de ani se va putea realiza, începând din luna martie, şi prin intermediul cabinetelor de ginecologie şi al cabinetelor de planificare familială din sistemul sanitar, nu numai în cabinetele şcolare şi ale medicilor de familie, aşa cum era prevăzut...
Cancerul de col uterin, pe locul 2 ca frecvenţă la femei În România, şase femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, dar 54% dintre femeile din ţara noastră consideră că nu se pot îmbolnăvi, deşi sunt conştiente de această boală, relevă un studiu realizat de G.f.k, prezentat marţi seară, la dezbaterea organizată de Fundaţia "Renaşterea", cu prilejul...