Cele mai citite
 


Adrian Năstase: Multe dintre accidentele din sistemul sanitar au la baza subfinenţarea cronică
joi, 19 august 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Multe dintre accidentele produse în sistemul sanitar, din ce în ce mai des, din păcate, au la bază subfinanţarea cronică a sistemului, consideră preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, într-o postare pe blogul personal.
'Ceea ce s-a întâmplat la maternitatea Giuleşti este o imensă nenorocire. Este dureros să vezi cum câteva suflete, lipsite de apărare, care nu au supărat în viaţa lor extrem de scurtă pe nimeni dispar, iar altele trec prin chinuri nemeritate. Este nedrept ca soarta să ceară unor copii de doar câteva zile să se lupte pentru viaţa lor. Nedreptatea este cu atât mai mare cu cât 'soarta' în acest caz nu este atât de abstractă pe cât pare', spune fostul premier.
Potrivit acestuia, într-o societate funcţională, în care statul oferă servicii publice de calitate, evenimente tragice precum cel petrecut la maternitatea Giuleşti ar putea fi trecute la capitolul 'accidente'.
'El ar fi doar un caz izolat, punctual, cu particularităţi clare, ce nu definesc sistemul. Din nefericire, nu poate fi trecut cu vederea faptul că sistemul de sănătate românesc tinde să fie compus din multe astfel de 'cazuri izolate'. 'Accidentele' se produc unul după altul şi, din păcate, se lasă cu pierderi de vieţi omeneşti. Problema este aşadar sistemică, gravă şi necesită o intervenţie urgentă', spune Adrian Năstase.
El remarcă faptul că, după astfel de tragedii, vina este pusă aproape de fiecare dată pe seama fie a unei asistente, fie a unui doctor, fie a unui manager sau a unui electrician. 'Şi atât. Dar responsabilitatea celor care conduc sistemul unde este? Cât se poate cere unui medic sau unei asistente, care sunt batjocoriţi şi umiliţi de guvernanţi? Cu ce sentiment şi cu ce stare de spirit credeţi că se duc toţi aceşti oameni - tot mai puţini - la locul de muncă? Să îşi caute un al doilea job, ar spune Traian Băsescu. E absurd ca modelul pe care îl propunem concetăţenilor noştri să fie cel al muncii încontinuu, până la epuizare, doar-doar reuşeşti să câştigi ceva în plus', a atras atenţia liderul CN al PSD.
'După Traian Băsescu, a venit rândul lui Mihai Şeitan îşi exprime îngrijorarea faţă de exodul medicilor: 'Fac rost de bani şi se întorc acasă şi cu know-how-ul îmbogăţit'. Nu ar fi mai bine ca Traian Băsescu, împreună cu Emil Boc şi cu toţi miniştrii să plece ei în afara ţării pentru a-şi îmbogăţi know-how-ul guvernării şi să se întoarcă peste 50-60 de ani? Nu ştiu dacă în toate 'accidentele' care se produc în spitale este de fiecare dată vorba despre o culpă medicală. Dar ştiu, însă, că multe dintre ele au la baza subfinanţarea cronică a sistemului. Am condus un Guvern care avusese ca scop, printre altele, creşterea constantă a bugetelor pentru educaţie şi sănătate (şi sunt mândru s 9; spun că am reuşit o creştere, într-o perioada dificilă). Nu îmi dau seama cum pot Traian Băsescu şi oamenii lui din guvern să vorbească despre eficienţă economică şi despre productivitatea muncii, în condiţiile în care nu investesc aproape nimic pentru a avea oameni, adică producători, sănătoşi. PDL încă nu a înţeles că, la baza productivităţii, a performanţei şi a eficienţei unei societăţi stau Sănătatea şi Educaţia', a mai spus fostul premier.
Adrian Năstase a menţionat, în context, că România are cele mai mici cheltuieli cu sistemul de sănătate din Uniunea Europeană.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
T. Băsescu: România oferă servicii de proastă calitate, dar promovarea noii legislaţii a avut o opoziţie extraordinară Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, marţi, că România le oferă cetăţenilor săi servicii de proastă calitate în ceea ce priveşte sistemul de sănătate şi de educaţie, dar, cu toate acestea, soluţiile Guvernului român nu au fost susţinute în mass-media.
Sistemul de sănătate în fază terminală, la originea căderii guvernului în România (presă) Sectorul de sănătate, aflat în centrul protestelor din aceste zile din România care au dus la căderea guvernului lui Emil Boc, este în 'fază terminală' şi 'are nevoie de îngrijire urgentă', scrie luni portalul Osservatorio sui Balcani e Caucaso, care dedică o amplă analiză domeniul sănătăţii din ţara...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
Sistemul de sănătate din România, muribund din cauza reducerilor salariale şi de personal Sistemul de sănătate din România este muribund, clătinându-se sub presiunea reducerilor bugetare decise de guvern. Cazul de la maternitatea Giuleşti este emblematic pentru punctele slabe ale sistemului de sănătate românesc, notează Financial Times /FT/ în ediţia de luni.
Traian Băsescu: Guvernul să restructureze sistemul de sănătate şi apoi să plătească arieratele din domeniu Bucureşti, 4 nov /Agerpres/ - România a solicitat organismelor internaţionale de finanţare să i se ofere posibilitatea de a restructura mai întâi sistemul de sănătate, pentru ca abia apoi să achite arieratele din acest sector, astfel încât să poată acorda, cu prioritate, subvenţiile pentru agricultori...
PSD: Traian Băsescu şi-a propus să distrugă sistemul de sănătate românesc Departamentul de Sănătate al Partidului Social Democrat (PSD) îşi manifestă îngrijorarea faţă de demersul preşedintelui Traian Băsescu de reformare a sistemului de sănătate, acuzând că, de fiecare dată când şeful statului ''a pus ochii pe un sistem din această ţară, sub pretextul restructurării şi reformării...