Cele mai citite
 


Marius Iacob: Am cerut şi s-a aprobat o autorizaţie de percheziţie informatică la Maternitatea Giuleşti
joi, 19 august 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Şeful Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică, Mariu Iacob, a declarat, miercuri, că s-a solicitat instanţei de judecată şi a fost obţinută o autorizaţie de percheziţie informatică care, în cel mai scurt timp, va fi pusă în practică la Institutul de Tehnologii avansate din cadrul Serviciului Român de Informaţii.
''Am continuat cercetarea la faţa locului împreună cu mai mulţi specialişti din domeniile incendiilor şi exploziilor. Sperăm ca în cursul zilei de mâine (n.r. joi) să finalizăm această activitate de cercetare la faţa locului. În paralal, la sediul Poliţiei Capitalei, au fost efectuate mai multe audieri, au fost audiate o parte dintre persoanele responsabile de întreţinerea aparaturii din cadrul spitalului precum şi o parte dintre părinţii copiilor care au suferit arsuri'' a adăugat Iacob.
El a menţionat că, în cursul acestei nopţi, vor fi finalizate expertizele ADN urmând ca joi dimineaţă procurorii criminalişti să se deplaseze la sediul Institutului de Medicină Legală unde va fi stabilită cu certitutine identitatea celor patru copiii decedaţi.
Iacob a precizat că este o perioadă de timp în care se pare că nu a intrat nimeni în salon şi a spus că asistenta a declarat că a lipsit doar o perioadă foarte scurtă de timp şi că nu a sesizat incendiul. El şi-a exprimat speranţa că înregistrările camerelor video vor fi edificatoare în acest sens.
Procurorul a mai spus că au fost ridicate toate ordinele în materie de la Ministerul Sănătăţii.
''Sperăm ca, în cel mai scurt timp, să ajungem la o concluzie cu privire la respectarea ordinelor, a regulamentelor şi a metodologiilor de lucru în asemenea cazuri. (...) Cu privire la secţiile de anestezie şi terapie intensivă există nişte reglementări foarte stricte şi vom vedea dacă acestea au fost respectate în integralitate'', a subliniat procurorul Iacob.
Întrebat dacă a existat o improvizaţie la instalaţia de aer condiţionat Iacob a spus că este o constatare făcută ''de cei de la pompieri'' în acest sens.
''A fost o improvizaţie dar să vedem dacă aceasta este şi cauza producerii incendiului. Deocamdată nu avem un răspuns oficial dar sperăm ca în câteva zile să primim măcar concluziile preliminare. (...) Este adevărat că s-a făcut o verificare a aparatelor de aer condiţionat de către o firmă specializată, pe data de 20 iulie. Avem procesul verbal al acestei verificări. Cei care au făcut-o au zis că au făcut-o minuţios'', a spus Iacob.
Pe de altă parte, procurorul a confirmat că au fost audiaţi o parte din părinţi urmând ca alţii să fie audiaţi în cursul zilei de joi. Tot joi va mai fi audiat personal medical al Maternităţii Giuleşti.
Nu în ultimul rând, Iacob a spus că şi în cursul acestei zile specialiştii în domeniul incendiilor şi exploziilor au ridicat de la Maternitatea Giuleşti mai multe probe, ''obiecte arse care erau în acea încăpere'' pe care se afla funingine.
''În funcţie de constatările specialiştilor este posibil să se facă şi alte expertize. Suntem în faţa unor constatări şi, dacă se va impune acest lucru, o vom face'', a precizat Marius Iacob.
Potrivit acestuia la cazul ''Maternitatea Giuleşti'' lucrează doi procurori şi aproximativ 30 de poliţişti.
Parchetul General a preluat ancheta pe 17 august privind incendiul izbucnit la Maternitatea din Giuleşti din Capitală, soldat cu moartea mai multor nou-născuţi.
Iniţial, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 a deschis un dosar în acest caz, însă prin ordinul procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi, ancheta a fost preluată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, urmând să fie coordonată de şeful Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică, Marius Iacob.
După finalizarea cercetărilor vor fi avansate eventuale variante de anchetă.
Incendiul de luni de la Maternitatea Giuleşti din Capitală s-a soldat cu moartea a patru nou-născuţi, alţi şapte având prognostic rezervat, fiind internaţi la Spitalul 'Grigore Alexandrescu'.
Procurorii, poliţiştii şi echipe specializate continuă investigaţiile în acest caz.
În timp ce o echipă de specialişti va cerceta sediul maternităţii pentru a stabili cauzele producerii incendiului, echipe de la ANRE, Enel, Romgaz vor face verificări amănunţite la instalaţiile de gaz, electricitate, precum şi la instalaţia de alimentare a sistemului de aer condiţionat în secţia de terapie intensivă.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Incendiul de la Maternitatea Giuleşti s-a produs ca urmare a supraîncălzirii ştecherului ce alimenta aparatul de aer condiţionat Incendiul izbucnit în Secţia de Anestezie - Terapie Intensivă pentru nou-născuţi de la Maternitatea Giuleşti s-a produs ca urmare a supraîncălzirii ştecherului ce alimenta aparatul de aer condiţionat, cauza fiind una de natură electrică, se arată în raportul de expertiză întocmit de experţii Institutului...
O nouă amânare în dosarul privind Maternitatea Giuleşti; termen - 14 mai Magistraţii Judecătoriei Sectorului 6 au amânat marţi pentru 14 mai dosarul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti, deoarece nu au primit documentele solicitate de la spitalele Marie-Curie şi Grigore Alexandrescu şi de la Institutul de Medicină Legală "Mina Minovici", care ar putea duce la schimbarea...
Procesul incendiului de la Maternitatea Giuleşti începe luni la Judecătoria Sectorului 6 Procesul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti, din 16 august 2010, în urma căruia au murit şase bebeluşi, începe, luni, la Judecătoria Sectorului 6.
UPDATE Cinci persoane, trimise în judecată, în dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au trimis, luni, în judecată cinci persoane în dosarul incendiului izbucnit în august 2010, la Maternitatea Giuleşti, soldat cu moartea a şase bebeluşi şi vătămarea gravă a altor cinci.
Dosarul Maternităţii Giuleşti, amânat din nou, pentru 4 iunie Magistraţii Judecătoriei Sectorului 6 vor trimite o nouă adresă către Spitalul pentru copii "Grigore Alexandrescu" din Capitală, la cererea reprezentanţilor părţilor vătămate din dosarul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti, în care au murit şase bebeluşi.
Procesul privind incendiul de la maternitatea Giuleşti, amânat pentru 16 aprilie Magistraţii Judecătoriei sectorului 6 au amânat, miercuri, pentru 16 aprilie procesul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti, în care au murit şase bebeluşi.