Cele mai citite
 


Banca Mondială va acorda asistenţă tehnică României în domeniul sănătăţii
marţi, 14 aprilie 2009   ::   1 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 14 aprilie /Agerpres/ - In timpul întrevederii de vineri, dintre ministrul Sănătăţii, dr. Ion Bazac, şi Orsalia Kalantzopoulos, director al Băncii Mondiale pentru Europa Centrală şi ţările Baltice, Europa şi Asia Centrală, s-au discutat detaliile implementării noii politici a medicamentului, strategia de infrastructură spitalicească şi descentralizarea sistemului de sănătate în România.

Cu acest prilej, reprezentanţii BM şi-au exprimat susţinerea faţă de calendarul de măsuri al ministrului Sănătăţii, precum şi faţă de introducerea sistemului de co-plată în Sănătate.

Referindu-se la legislaţia privind introducerea pachetului general de servicii şi a co-plăţii ce va fi finalizată la 1 iulie a.c., oficialul BM a spus, în timpul întâlnirii: "Acest sistem este folosit de majoritatea ţărilor din jurul dumneavoastră. Este folosit cu succes în Ungaria şi Croaţia. O echipă a BM vă va prezenta cele mai uzitate modele în acest sens".

Acesta va presupune o taxă plătită unităţilor de sănătate de către pacient pentru servicii medicale. O parte dintre fondurile astfel colectate vor fi direcţionate către furnizorul de servicii, iar cealaltă va intra în bugetul unităţii respective.

După cum informează Ministerul Sănătăţii, legislaţia privind introducerea pachetului general de servicii şi a co-plăţii va fi finalizată la 1 iulie a.c, după ce, de la 1 iunie a.c., vor fi introduse ghiduri şi protocoale terapeutice pentru primele 20 de patologii.

Ministrul Sănătăţii analizează posibilitatea ca, de la 1 iulie 2009, sistemul de co-plată să fie aplicat în medicina primară, ambulatorie şi spitale.

"Toate aceste măsuri sunt condiţii ale programului de reformă structurală pe care Banca Mondială l-a negociat cu România", a declarat Ion Bazac, ministrul Sănătăţii.

In perioada următoare, BM va ajuta cu asistenţă tehnică necesară la implementarea iniţiativei.

Ministrul Sănătăţii şi directorul BM au mai discutat şi despre reconversia spitalelor în centre medicale multifuncţionale, precum şi despre introducerea sistemului asigurărilor private de sănătate şi despre legea malpraxisului.

Ministrul a subliniat încă o dată că, în acest an, sistemul românesc de Sănătate are nevoie, poate mai mult ca niciodată, de norme şi regulamente. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
de tonismaranda
plata radiografiilor la spitalele de copii a fost introdusa de mai multi ani si nu este normal ca pentru copii sa platesti o minioma investigare pentru depistarea unor afectiuni ale plaminilor de exemplu si sunt parinti someri care nu isi permit acest lucru .e cazul sa-si revina la un minim de umanitate sistemul

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Colaborare între Ministerul Sănătăţii şi Banca Mondială Ministerul Sănătăţii şi Banca Mondială vor colabora în scopul dezvoltării strategiei în domeniul sănătăţii pentru următorii patru ani, precizează un comunicat al ministerului menţionat, remis miercuri AGERPRES. (Sursa: Agerpres)
Măsuri anticorupţie pentru sistemul sanitar Bucureşti, 26 mai /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a discutat cu experţii Comisiei Europene despre măsurile anticorupţie necesare pentru sistemul sanitar.
De la 1 iulie va intra în vigoare pachetul general de servicii medicale Bucureşti, 27 mar /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a anunţat că pachetul general de servicii medicale va intra în vigoare începând cu data de 1 iulie. În prezent, se lucrează la acest pachet, pe tipuri de patologii.
Ministerul Sănătăţii va primi asistenţă americană pentru acreditarea spitalelor Bucureşti, 26 mai /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, s-a întâlnit, miercuri, cu însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, dna. Jeri Guthrie-Corn.
Un nou acord cu BM va sprijini România să-şi îmbunătăţească eficienţa financiară şi sistemul de asistenţă sanitară Banca Mondială va acorda anul acesta României, în cadrul noului acord, o tranşă din Programul de Împrumut de Dezvoltare (DPL 3) în valoare de 400 de milioane de euro, pentru a susţine măsurile de eficientizare a cheltuielilor bugetare şi consolidare fiscală în domeniile bugetului, salariilor din domeniul...
Bazac: Mai puţin de 20% din spitale pot face faţă dezastrelor Bucureşti, 14 aprilie /Agerpres/ - Organizaţia Mondială a Sănătăţii a dedicat în acest an Ziua Mondială a Sănătăţii îmbunătăţirii capacităţii unităţilor sanitare de a face faţă situaţiilor de urgenţă în caz de dezastre.