Cele mai citite
 


Medicina legală are nevoie de bani şi de specialişti
marţi, 14 aprilie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 14 aprilie /Agerpres/ - Directorul Institutului de Medicină Legală "Mina Minovici", prof. dr. Dan Dermengiu, a declarat, cu prilejul prezentării raportului activităţii pentru 2008, că medicina legală se confruntă cu lipsa de personal, dar şi cu o finanţare necorespunzătoare.

Dan Dermengiu a explicat faptul că în cele 53 de unităţi de medicină legală au activat, în 2008, 966 de persoane, ceea ce înseamnă o creştere faţă de 2007, dar în prezent instituţiile medico-legale sunt încă departe de încadrarea minimă decentă cu personal, reuşind să egaleze valorile anului 1999.

El a precizat că se menţine, din păcate, repartizarea ineficientă pe judeţe şi municipii a medicilor legişti, neexistând niciun fel de corelaţie cu populaţia judeţelor pe care le deservesc. Necesarul minim stabilit de Ministerul Sănătăţii este de un medic legist la 100.000 de locuitori, ceea ce reprezintă un număr aflat la limita funcţionalităţii sistemului medico-legal.

"Nu este ceea ce-şi poate dori cu adevărat sistemul medical în România şi în particular sistemul medico-legal, care astfel poate ajunge în condiţii de blocaj cu consecinţe directe în calitatea şi celeritatea activităţii judiciare", a spus directorul institutului. El a precizat că sunt multe judeţe cu doar doi medici legişti.

Dincolo de subdotarea cu personal, conducătorul IML a adus, din nou, în discuţie faptul că multe servicii judeţene de medicină legală nu au nici cele mai elementare posibilităţi de investigare toxicologică, anatomopatologică sau serologică, ceea ce perturbă şi mai mult funcţionarea sistemului. Potrivit lui Dermengiu, sunt situaţii în care legiştii nu au unde să facă examenul de autopsie, nu au mijloace de transport pentru cadavre, iar condiţiile de lucru sunt destul de periculoase, fiind vorba de cadavre în putrefacţie sau care au boli infecto-contagioase.

Dacă resursele financiare, materiale, umane sunt atât de limitate şi nu pot fi îmbunătăţite, o soluţie ar putea fi concentrarea resurselor către dotarea corespunzătoare a laboratoarelor institutelor de medicină legală, atât cu personal, cât şi cu aparatură pentru a face faţă solicitărilor de investigaţii arondate, a opinat prof. dr. Dan Dermengiu.

In ceea ce priveşte finanţarea, prof. dr. Dan Dermengiu a spus că alocaţiile bugetare din 2008 pentru Institutul Naţional de Medicină Legală pentru cele cinci institute regionale (Iaşi, Craiova, Timişoara, Cluj şi Târgu-Mureş), precum şi pentru serviciile judeţene de medicină legală, au acoperit doar 70% din cheltuielile de personal. Restul de 30% au fost acoperite din venituri proprii.

La sfârşitul anului 2008, INM "Mina Minovici" a înregistrat restanţe de plată în valoare de 1.692.900 lei. Neîncasarea acestor datorii a generat o lipsă acută de aparatură şi consumabile din import atât de necesare în desfăşurarea şi realizarea investigaţiilor medico-legale, perturbând grav şi desfăşurarea programelor de cercetare contractate, a spus managerul institutului. El a adăugat că această subfinanţare, care se adaugă la o lungă perioadă de subfinanţare cronică, a creat în toate unităţile din reţeaua medico-legală dificultăţi majore în ceea ce priveşte plata personalului, angajarea de persoane noi pe posturile deficitare, amenajarea şi modernizarea serviciilor medico-legale la normele UE, achiziţia de reactivi şi utilitare.

Secretarul general în MS, Gheorghe Pavelescu, prezent la şedinţa de bilanţ, a anunţat că printr-un memorandum al Guvernului au fost deblocate 3.000 de posturi şi i-a cerut managerului institutului ca, până la sfârşitul lunii, să prezinte structura organizatorică privind personalul pentru a angaja specialişti. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Brăila: Institutul de Medicină Legală are de recuperat de la IPJ peste 200 mii lei Institutul de Medicină Legală (IML) are de recuperat de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Brăila peste 200 mii lei, motiv pentru care IML a sistat eliberarea de certificate de expertiză până când poliţia va achita suma pe care o datorează.
Trei persoane îngheţate au ajuns la Institutul de Medicină Legală Trei persoane au murit de frig la sfârşitul săptămânii trecute şi au ajuns la Institutul de Medicină Legală 'Mina Minovici' (IML), una dintre ele fiind un bătrân, care a fost ridicat din locuinţa sa, a declarat pentru AGERPRES luni directorul IML, prof. dr. Dan Dermengiu.
IML Cluj: Capetele celor şase cadavre au fost folosite în scop didactic Conducerea Institutului de Medicină Legală (IML) din Cluj-Napoca, unde au fost descoperite şase cadavre fără capete, consideră că termenul "profanat", folosit de jurnalişti în relatarea acestui caz, este "eronat" pentru că în mod obişnuit, prin protocolul încheiat între IML şi Universitatea de Medicină...
Cluj: Directorul IML demis; procurorii au început o anchetă pentru infracţiunea de profanare de cadavre Directorul Institutului de Medicină Legală (IML) din Cluj-Napoca, Costel Siserman, a fost demis, marţi, din funcţie, prin ordin al ministrului Sănătăţii, în urma anchetei desfăşurate în privinţa cadavrelor profanate în luna martie.
Cluj: Concurs pentru funcţia de director, la Institutul de Medicină Legală Concursul pentru ocuparea funcţiei de director al Institutului de Medicină Legală (IML) din Cluj-Napoca, care se va desfăşura între 22 şi 29 iulie, aduce în competiţie patru medici, printre care şi fostul ocupant al postului de conducere, Costel Siserman, destituit în luna aprilie a acestui an, prin...
Cluj: Anchetă privind cele şase cadavre profanate de la Institutul de Medicină Legală Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj a început, miercuri, o anchetă în privinţa celor şase cadavre profanate, aflate în instalaţii frigorifice de la Institutul de Medicina Legală (IML) din Cluj-Napoca.