Cele mai citite
 


Cluj: Aproape 1.900 de naşteri, în 2010, la Clinica de Obstetrică Ginecologie II
duminică, 22 august 2010   ::   2 Comentarii :: :: Stiri
 
Aproximativ 1.900 de naşteri au fost asistate, în cele mai bune condiţii medicale, în perioada ianuarie-august a acestui an, la Secţia Clinică de Obstetrică Ginecologie II ''Dominic Stanca'', din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă 'Octavian Fodor'.
''Anul trecut, în unitatea noastră sanitară au fost înregistrate 2.900 de naşteri. Colectivul clinicii şi-a dovedit profesionalismul prin adresabilitatea foarte bună pentru acest serviciu'', afirmă, pentru AGERPRES, şeful secţiei, conf. univ. dr. Dan Mihu.
Universitarul clujean, aminteşte în context, că serviciul de gardă este permanent şi complet la Clinica ''Dominic Stanca'', echipa de serviciu fiind, de regulă, formată din cinci medici obstetricieni - doi primari şi trei rezidenţi -, un neonatolog şi un anestezist.
''În acest fel se poate face faţă unor situaţii extreme. Clinica noastră primeşte şi pacienţi din alte judeţe, nu numai din Cluj. Este foarte adevărat că sunt extrem de importante echipamentele tehnice de care dispunem, dar latura umană primează în faţa tehnologiei. Dăruirea umană într-o clinică de acest profil este esenţială'', subliniază specialistul clujean.
În clinică funcţionează patru secţii, două fiind de obstetrică ginecologie, cu 85 de paturi, pentru care serviciul medical este acoperit optim de nouă medici specialişti. O parte dintre ei au o normă numai pe spital, iar o parte sunt cadre didactice universitare, care au o jumătate de normă în clinică.
În secţia de neonatologie se lucrează însă sub normativ, cu doar trei medici la 40 de paturi - cinci dintre paturi fiind în compartimentul de Terapie Intensivă. Conferenţiarul Dan Mihu spune că se doreşte ca, în cazul scoaterii la concurs a posturilor pentru medicii neonatologi, să se completeze schema de funcţionare. Nici personalul mediu nu este suficient la neonatologie şi nici pentru sala de naştere. Doar o jumătate din posturile de asistente medicale sunt ocupate, în acest moment, la neonatologie. Deficitul a apărut pe fondul blocării posturilor, în ultimii doi ani. Pe de altă parte, responsabilităţile profesionale sunt mari, iar nivelul de salarizare nu le reflectă, acest fapt diminuând atractivitatea pentru ocuparea posturilor cu acest profil.
''În timp, s-ar putea să existe şi această problemă: să fie scoase la concurs posturile şi să se prezinte puţini candidaţi. Pe de altă parte, candidaţii care se prezintă pentru clinica noastră trebuie să aibă anumite abilităţi şi o structură umană aparte, fiind vorba de nou-născuţi. Politica de personal este un lucru foarte important. Esenţială este şi comunicarea cu pacientul, informarea lui, discuţiile pe care le avem cu el. Specialitatea obstetrică-ginecologie comportă anumite particularităţi. Când un medic este supra aglomerat cu anumite acte medicale pe care trebuie să le realizeze, face acest lucru în detrimentul comunicării cu pacientul'', explică conf. univ. dr. Dan Mihu.
În opinia sa, este real că este o subfinanţare în sistemul sanitar din România. Totuşi, în Secţia Clinică ''Dominic Stanca'', pacienţilor nu li se fac liste cu ce trebuie să cumpere pentru o intervenţie chirurgicală, precum se întâmplă în alte unităţi sanitare din ţară. Necesarul, lucrurile de bază, sunt asigurate de clinică, ca urmare a bunei gospodăriri a resurselor.
''La ora actuală, noi nu am fost nevoiţi să le cerem pacienţilor să aducă, pentru intervenţii, fie soluţii perfuzabile, fie seringi sau alte materiale. Sunt deficienţe la firele de sutură, dar nu am apelat la pacienţi ca să le procure ei'', arată cunoscutul conferenţiar universitar.
Notare
Comentarii
Cu atatea pretentii la aptitudinile asistentelor ,spitalul STANCAo sa ramana fara asistente.
Cine credeti ca se calca in picioare sa lucre la Ginecologie pe salariile astea.
LASATI PRETENTIILE SI IFOSELE ACASA

Cat de gros trebuie sa fie plicul la angajare?
Cum se da examen de concurs?pe baza da plicuri?

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Fostul manager al SCJU Arad consideră inoportună mutarea Maternităţii în noua clădire destinată Spitalului TBC Arad, 29 mar /Agerpres/- Fostul manager şi director medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, Adrian Wiener, consideră inoportună mutarea Secţiei de Obstetrică - Ginecologie a SCJU în noua clădire, destinată iniţial Spitalului TBC şi construită în cartierul Grădişte, scoţând în evidenţă...
INTERVIU Prof. Ioan Lascăr: Când îţi exprimi un punct de vedere, trebuie să ai un nivel de informare şi competenţă Şeful Secţiei de chirurgie plastică şi reparatorie a Spitalului de Urgenţă Floreasca, prof. dr. Ioan Lascăr, a povestit într-un interviu acordat AGERPRES despre motivele care l-au făcut să aleagă această specialitate şi să rămână să profeseze în România, despre sistemul medical românesc şi nevoile acestuia...
Cluj: Dr. Istvan Zsigmond - În spitalele private controalele sunt temeinice În spitalele private controalele sunt temeinice, nu superficiale sau formale, iar neajunsurile sunt corectate fără întârziere, susţine medicul primar Istvan Zsigmond, membru în echipa managerială a unui spital privat de obstetrică şi ginecologie din Cluj-Napoca.
Harghita: Linia de gardă la secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă nu este asigurată complet Linia de gardă la secţia Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc nu este asigurată complet din cauza lipsei medicilor specialişti, iar cazurile de extremă urgenţă vor fi trimise la spitalele din împrejurimi.
Cluj: Realizatoarea tv Marioara Murărescu este în continuare la terapie intensivă Realizatoarea tv Marioara Murărescu este în continuare la terapie intensivă, după ce a suferit două intervenţii chirurgicale la Clinica de Neurochirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca.
Prof. Ioan Florian: Cel mai important instrument al unui neurochirurg este propriul creier (interviu) Profesorul universitar dr. Ioan Ştefan Florian, şeful Clinicii de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, preşedinte al Asociaţiei Neurochirurgilor din România, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte despre progresele din acest domeniu. Prestigiosul...