Cele mai citite
 


Iaşi: Camera Medicilor îi cere demisia ministrului Sănătăţii
luni, 23 august 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Reprezentanţii Camerei Medicilor Iaşi dezaprobă şi resping categoric propunerea ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, privind obligativitatea medicilor de a alege să lucreze doar în sistemul public sau doar în cel privat.
Potrivit unui comunicat remis duminică de Camera Medicilor Iaşi, Bogdan Doroftei, preşedintele acesteia, apreciază că această măsură este 'abuzivă', încălcând caracterul liberal al profesiei de medic. Mai mult, susţine el, iniţiativa va duce la prăbuşirea sistemului sanitar, 'aflat deja cu un picior în groapă'.
'Medicii cu notorietate, cei cu experienţă ar putea alege să lucreze în mediul privat, unde sunt mult mai bine plătiţi şi unde au condiţii de lucru de excepţie. Această măsură va garanta falimentul sistemului sanitar public', consideră Doroftei.
În opinia preşedintelui Camerei Medicilor Iaşi, sistemul medical privat poate oferi o alternativă pentru a încuraja păstrarea medicilor în ţară iar 'condiţiile de lucru şi dotarea cu echipamente medicale performante s-ar putea constitui într-un motiv suplimentar pentru a menţine specialiştii formaţi deja'.
Camera Medicilor Iaşi atrage atenţia asupra faptului că exodul medicilor este o problemă reală, extrem de gravă, cu care se confruntă sistemul sanitar românesc.
'Deşi preşedintele Traian Băsescu ne îndeamnă 'să nu facem o dramă din faptul că pleacă medicii din ţară', dacă această situaţie va continua ne vom confrunta cu o tragedie a celor care rămân, a pacienţilor. În prezent, sistemul sanitar este subfinanţat, spitalele sunt lăsate în paragină, nu sunt bani pentru medicamente şi pentru consumabile, iar soarta pacienţilor, a celor care îşi plătesc asigurările medicale, este lăsată la voia întâmplării. Camera Medicilor Iaşi îi cere demisia ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, care este incapabil să gestioneze sistemul sanitar, dând dovadă de o nepăsare intolerabilă şi de incompetenţă', afirmă Bogdan Doroftei, în comunicatul citat.
Incompatibilitatea între funcţia de la stat şi postul de la privat este premisa unui proiect de lege, aflat în fază incipientă, dar pe care l-a pregătit Ministerul Sănătăţii înainte de tragedia de la Maternitatea Giuleşti.
'De foarte multe ori, pacientul, care plăteşte contribuţii, se adresează spitalului de stat. I se fac analizele, eventual începe şi tratamentul şi apoi e chemat după-amiază la acelaşi medic, dar la cabinetul lui privat, pentru a i se continua investigaţiile sau tratamentul. Şi este şi taxat', a afirmat miercuri ministrul Cseke Attila.
El a arătat că 'spaţiul public e finanţat de stat şi trebuie susţinut prin contribuţia cetăţenilor şi prin alte mijloace, iar spaţiul privat presupune o relaţie contractuală între pacient şi firma privată privind anumite servicii pe care pacientul e de acord să le achite suplimentar'.
'Toate posturile medicilor care ar prefera să meargă în clinicile private vor fi scoase la concurs şi sunt sigur că se vor ocupa imediat', a spus Cseke Attila.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Constantin Simirad: Nu pot impune medicilor să aleagă între privat şi stat Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad, consideră că medicilor le-ar trebui impus timpul care să-l petreacă în cabinetele medicale şi în spitalele de stat.
Traian Băsescu: Dacă ne lipseşte ceva în sistemul sanitar, este lipsa de proceduri Trimisul special al AGERPRES, Mirela Bărbulescu, transmite: Dacă ne lipseşte ceva în sistemul medical, este lipsa de proceduri, le-a spus preşedintele Traian Băsescu, luni, la Londra, reprezentanţilor comunităţii româneşti din Marea Britanie.
Băsescu: Sper că un proiect de lege pe sănătate va fi gata în octombrie;trebuie un sistem în care spitalele să nu mai fie de stat Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat speranţa, sâmbătă, la Mangalia, că, în baza raportului comisiei prezidenţiale de specialitate, va fi gata în luna octombrie un proiect de lege privind sănătatea, punctând că este nevoie de un sistem sanitar în care spitalele să nu mai fie de stat.
UPDATE Băsescu: În legea sănătăţii nu veţi găsi nicio referire la privatizarea ambulanţei de stat sau a SMURD-ului Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că în capitolul referitor la serviciul de urgenţă din proiectul noii legi a sănătăţii nu se găseşte nicio referire la privatizarea ambulanţei de stat sau a SMURD-ului.
Schimb de experienţă între psihiatrii din Iaşi şi Bălţi, Republica Moldova Un grup de cadre medicale de la Spitalul de Psihiatrie din Bălţi se află la Iaşi pentru a efectua un schimb de experienţă, a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, managerul Institutului de Psihiatrie Socola, Gabriel Oprişanu.
Preşedintele Băsescu: Sper că un proiect de lege pe sănătate va fi gata în octombrie Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat speranţa, sâmbătă 10 septembrie, la Mangalia (sud-est, pe Litoralul Mării Negre), că, în baza raportului comisiei prezidenţiale de specialitate, va fi gata în luna octombrie un proiect de lege privind sănătatea, punctând că este nevoie de un sistem sanitar în...