Cele mai citite
 


România şi Bulgaria au cele mai 'bolnave' sisteme de sănătate din UE
luni, 23 august 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 23 aug /Agerpres/ - Sistemul spitalicesc din România este în corzi: lipsesc aţa chirugicală şi alte materiale de bază, deficitul de personal este acut, igiena - catastrofală, iar acum, peste toate, s-a întâmplat un incendiu în care au murit cinci nou-născuţi prematuri şi alţi şase sunt în stare critică, notează Associated Press, într-un amplu comentariu transmis luni.
Incendiul din 16 august izbucnit într-o secţie de terape intensivă este cel mai ilustrativ exemplu al unui sector de sănătate care aminteşte mai mult de o ţară în curs de dezvoltare decât de un stat membru al Uniunii Europene.

Spitalele din România au fost un coşmar sub regimul comunist încheiat în 1989. Însă, după mai mult de două decenii de la răsturnarea comunismului şi la aproape patru după aderarea la UE, România rămâne una din cele mai sărace ţări ale Europei, iar starea deplorabilă a spitalelor sale reflectă acest statut.

Un deficit masiv de personal medical, mită pentru doctori şi asistente pentru un tratament mai bun, subfinanţarea cronică sau datoriile mari ale spitalelor sunt obstacole zilnice cărora pacienţii trebuie să le facă faţă. Criza de materiale înseamnă că pacienţii care trebuie operaţi aduc ei înşişi feşe, siringi, aţă chirurgicală şi antibiotice.

În România afectată de recesiune, guvernul a cheltuit în 2009 numai 3,7% din PIB, adică 4 miliarde de euro, pentru sănătate - în procente, mai puţin de jumătate din media Uniunii Europene.

Raportul asupra României al Comisiei Europene, publicat luna trecută, arăta că 'două treimi dintre respondenţi au spus că au dat bani personalului medical, iar 81% au fost de părere că astfel de plăţi au avut un rol extrem de important în felul cum au fost trataţi'.

În principal e vorba de bani - sau de lipsa lor.

Şi în ţara vecină Bulgaria, un alt stat comunitar sărac care cheltuieşte doar 4,2% din PIB pentru sănătate, pacienţii trebuie adesea să plătească pentru materiale medicale şi medicamente - şi pentru tratament preferenţial.

Liderii României merg cu regularitate să se trateze în străinătate pentru probleme medicale grave. Cei mai puţin norocoşi au însă poveşti triste de spus. 'Sora mea a avut un chist ovarian care a fost operat acum doi ani. A strâns câţi bani a putut ca să-i dea doctorului, însă după o lună, când s-a dus la control, el i-a spus: 'Îmi datorezi ceva'', povesteşte contabila Agnes Sekely din Cluj. 'Verişoara mea are o piatră la rinichi şi i s-a spus că, fără 1.000 de euro, nici să nu se obosească să meargă la spital pentru operaţie', adaugă dna Sekely.

În oraşele mici, echipamentele învechite reprezintă regula, iar saloanele supraaglomerate nu sunt ceva neobişnuit. Gândaci pot fi văzuţi chiar şi în unele spitale din capitală şi este o practică uzuală ca infirmierele să primească şpagă pentru a schimba lenjeria murdară.

Medicii şi asistentele din România şi din Bulgaria sunt prost plătiţi - în România, un specialist primeşte într-un spital echivalentul a mai puţin 1.000 de euro lunar. Această situaţie a asigurat supravieţuirea şpăgii, o practică obişnuită în comunism. În schimb, personalului medical din majoritatea ţărilor vest-europene nu i se permite nici măcar să accepte flori sau bomboane de ciocolată de la pacienţi recunoscători.

În România şi Bulgaria, speranţa medie de viaţă - 73 de ani - este cu 5 ani mai mică decât media din UE, iar lucrurile se înrăutăţesc.

Ministerul român al Sănătăţii afirmă că, în ultimii 3 ani, 8.000 de medici au solicitat documentele care le permit să lucreze în străinătate, iar aceasta într-o perioadă în care, potrivit lui Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, ţara are nevoie să îşi dubleze numărul de medici pentru a ajunge la media de doctori per pacienţi din UE.

Situaţia este similară în Bulgaria. Stanka Markova, preşedinta asociaţiei asistentelor, spune că Bulgaria are nevoie de un număr dublu de cadre medicale medii pentru a atinge proporţia necesară între numărul de medici şi cel de asistente. Ca şi în România, personalul medical caută locuri de muncă în Marea Britanie, Spania şi Grecia, unde salariile medii pentru asistente sunt de 5-6 ori mai ridicate decât în Bulgaria.

România are 19 medici şi 42 de asistente la 10.000 de locuitori, comparativ cu media regională din Balcani de 32 de medici şi 79 de asistente, potrivit OMS.

Sfidând apelurile la demisie în faţa indignării opiniei publice, ministrul sănătăţii Attila Cseke a afirmat că va cere deblocarea posturilor din sistem, care are nevoie de 'mii' de profesionişti.

Dar banii sunt o problemă. România rămâne să primească în continuare tranşele de la FMI, în timp ce încearcă să reducă din cheltuieli şi deficitul bugetar, pentru a evita scenariul falimentului.

Există şi o lipsă de claritate cu privire la modul în care sunt cheltuiţi banii. 'Trebuie să discutăm despre stoparea risipei din sistemul de sănătate, un sistem care în 2001 avea finanţare de 1 miliard de euro, iar astăzi are peste 4 miliarde de euro', a afirmat preşedintele Traian Băsescu.

Accidente tragice se întâmplă şi în cele mai prospere ţări din UE. În Germania, procurorii anchetau luni decesul a doi bebeluşi ce ar fi putut fi infectaţi cu o bacterie, printr-o perfuzie, într-un spital din Mainz, un al treilea copil fiind în stare critică.

În România însă, problemele par a avea rădăcini mai adânci.

Anchetatorii au observat o supraîncărcare a reţelei electrice din secţia de terapie intensivă pentru nou-născuţi, care ar fi putut declanşa focul. Procurorii anchetează relatările despre faptul că asistenta care lipsea se afla la sărbătorirea unei colege, într-o altă încăpere. Uşa salonului era închisă şi nu putea fi deschisă decât cu o cartelă. Camera de supraveghere a arătat personal medical şi părinţi încercând disperaţi să intre în salonul înecat de fum. Pompierii au reuşit în cele din urmă să spargă uşa.

Conducerea spitalului a fost suspendată, iar Ministerul Sănătăţii a promis că va instala detectoare de fum în spitale.

Cu toate acestea, pentru unii măsurile sunt prea puţine şi vin prea târziu. 'Incompetenţa, indiferenţa şi iresponsibilitatea fac la un loc cât o crimă. Vinovaţi sunt medicii, asistentele, paznicii, electricienii, lipsa de finanţare, pe scurt întregul sistem. Îmi este silă', mai spune Agnes Sekely. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sistemul de sănătate din România, muribund din cauza reducerilor salariale şi de personal Sistemul de sănătate din România este muribund, clătinându-se sub presiunea reducerilor bugetare decise de guvern. Cazul de la maternitatea Giuleşti este emblematic pentru punctele slabe ale sistemului de sănătate românesc, notează Financial Times /FT/ în ediţia de luni.
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
Vasile Astărăstoae: Suntem pe ultimul loc în UE la numărul de medici la mia de locuitori (interviu) Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a vorbit, într-un interviu acordat AGERPRES pe 22 septembrie, despre finanţarea sistemului de sănătate, despre numirile la conducerea spitalelor, dar şi despre migraţia medicilor peste hotare.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Serviciile de urgenţă şi terapie intensivă pediatrică primesc finanţare de aproximativ 1,5 milioane franci elveţieni Două proiecte menite să îmbunătăţească prin programe de formare calitatea serviciilor de urgenţă la nivel de prespital şi spital, precum şi calitatea serviciilor în unităţile de terapie intensivă pediatrică, primesc o finanţare în valoare de peste 1,5 milioane de franci elveţieni prin intermediul unui...
Peste 2.000 de cadre medicale au trecut pragul Târgului Internaţional de Cariere Medicale Peste 2.000 de medici tineri şi medici cu experienţă, farmacişti, asistenţi medicali, dentişti, studenţi la medicină sau proaspeţi absolvenţi au vizitat sâmbătă şi duminică Târgul Internaţional de Cariere Medicale şi Farmaceutice - se arată într-un comunicat de presă remis luni AGERPRES.