Cele mai citite
 


Bulgaria: Banii pentru ajutorul medical de urgenţă, tăiaţi la jumătate (presa)
miercuri, 25 august 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Corespondentul Agerpres, Ivan Radev, transmite: Statul bulgar a tăiat la jumătate banii pentru ajutorul medical de urgenţă, titrează marţi pe prima pagina cotidianul sofiot Sega. Fără să ofere nicio expliaţie, Ministerul Sănătăţii a plătit spitalelor doar 50% din banii care li se cuvin pentru ajutorul medical de urgenţă din luna iulie, informează ziarul.
În cadrul unui program de economii, Casa Naţională de Asigurare de Sănătate a redus deja banii pentru spitale cu 30-40%. Potrivit legislaţiei bulgare, Casa plăteşte spitalelor pentru tratarea persoanelor cu asigurări de sănătate, în timp ce Ministerul Sănătăţii are obligaţia să acopere cheltuielile pentru ajutorul de urgenţă care se acordă tuturor pacienţilor care au nevoie, indiferent dacă aceştia deţin o asigurare se sănătate.

Până acum ministerul a plătit lunar 90% din banii pentru ajutorul de urgenţă, iar restul de 10% la sfârşitul fiecărui trimestru. În aceste zile am primit însă abia jumătate din cei 90%, afirmă Mihail Zortev, directorul spitalului din oraşul Kiustendil (sud-vest). Zortev susţine că aşa ceva se întâmplă pentru prima dată, iar ministerul nu dezvăluie care sunt motivele pentru această decizie.

Am primit doar 42% din subvenţiile pentru ajutorul de urgenţă pe luna iulie, a declarat şi Dimităr Dimitrov, directorul spitalului Sfânta Anna din Sofia.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au afirmat pentru Sega că subvenţiile se acordă regulat, dar că nu pot să spună mai mult deoarece sunt foarte ocupaţi cu elaborarea proiectului de buget pentru anul viitor.

Salvarea din capitala bulgară Sofia dispune de abia 25-26 echipe, în timp ce în conform normelor europene un asemenea oraş are nevoie de cel puţin 100 de echipe, scrie ziarul Klassa, citându-l pe Gheorghi Ghelev, director al serviciul de ambulanţă din Sofia. Ghelev spune că în acest moment situaţia este şi mai gravă deoarece o mare parte din specialiştii sunt plecaţi în concediu şi sunt de serviciu doar 13 echipe cu ambulanţe. Serviciul oferă 135 de posturi vacante, dar nu sunt candidaţi, deoarece medicii din sistemul ajutorul de urgenţă primesc salarii foarte mici, iar munca lor este dificilă şi stresantă.

Pentru Sofia sunt prea puţine 13 echipe de salvare, a declarat şi Ivelina Gheorghieva, şefa Departamentului pentru Ajutorul de urgenţă din Ministerul Sănătăţii, citată de ziarul Duma. Gheorghieva recunoaşte însă că medicii nu vor să se angajeze în sistemul medical de urgenţă deoarece presiunea acolo este extrem de mare. Nu există nimic mai groaznic decât în mâinile tale să moară oameni, spune Gheoghieva. În opinia ei, medicii de pe ambulanţe nu prea au posibilităţi de dezvoltare profesională şi din această cauză se orientează spre alte domenii.

Jurnalul Standart citează un articol publicat luni de agenţia Associated Press în care se afirmă că Bulgaria şi România au cele mai bolnave sisteme de sănătate din Uniunea Europeană. În România şi Bulgaria, speranţa medie de viaţă - 73 de ani - este cu 5 ani mai mică decât media din UE, iar lucrurile se înrăutăţesc, se afirmă în comentariul agenţiei de presă menţionate.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
(Corespondenţă) România oferă Bulgariei o reţetă pentru ambulanţe cu adevărat rapide (presă) Sofia, 5 dec - Corespondentul AGERPRES, Ivan Radev, transmite: Vizita secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii din România, dr. Raed Arafat, care a prezentat la Sofia sistemul SMURD, este unul dintre principalele subiecte pentru presa bulgară de joi.
Directorul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate din Bulgaria, acuzat de Parchet Sofia, 19 apr - Corespondentul Agerpres, Ivan Radev, transmite: Jeni Naceva, director al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate din Bulgaria, a fost pusă sub acuzare luni de Parchet pentru abuz de serviciu. Una dintre acuzaţiile aduse doamna Naceva este aceea că, în perioada februarie-mai 2009, în...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
S.O.S. de la Managerul Serviciului de Ambulanţă:Judeţul Sibiu are nevoie de încă trei ambulanţe pentru Cod Roşu Judeţul Sibiu mai are nevoie de trei ambulanţe C2 care să facă faţă în cazul unui Cod Roşu, în prezent având doar două, una la SMURD, iar cealaltă la Ambulanţă. La Serviciul de Ambulanţă mai este nevoie de 28 de oameni şi înnoirea a 80 la sută din maşini, care ar trebui casate, a declarat marţi, într-o...
Reprezentanţi ai Corpului de control al MS, la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov O echipă formată din reprezentanţi ai Corpului de control al Ministerului Sănătăţii şi de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă s-a deplasat, miercuri, la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, pentru a verifica informaţiile cu privire la intervenţia care a avut loc, luni dimineaţă, la artistul...
Gorj: Serviciul de Ambulanţă va avea în dotare patru noi autospeciale sanitare, dotate cu echipamente moderne Patru autospeciale sanitare noi, dotate cu echipamente moderne, vor ajunge până la sfârşitul anului la Serviciul de Ambulanţă Gorj, maşinile fiind solicitate pentru intervenţia cât mai rapidă în cazurile de urgenţă, a declarat luni, pentru AGERPRES, directorul instituţiei, Dan Vâlceanu.