Cele mai citite
 


Ziua Mondială a Sănătăţii
marţi, 14 aprilie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bruxelles, 14 aprilie /Agerpres/ - In fiecare an, la 7 aprilie, întreg mapamondul sărbătoreşte Ziua Mondială a Sănătăţii.

Cu această ocazie, OMS alege o temă de dezbatere, toate statele membre fiind invitate să organizeze diferite acţiuni legate de aceasta, însuşi directorul general al OMS transmite un mesaj statelor membre legat de tema aleasă, însoţit de un raport la nivel global.

Tema aleasă pentru 2009 este „Să salvăm vieţi. Să facem spitalele mai eficiente în situaţii de urgenţă.”. OMS şi partenerii săi internaţionali subliniază importanţa investiţiilor în infrastructură pentru asigurarea condiţiilor care permit ajutorarea imediată oamenilor în cazul producerii dezastrelor.

In multe ţări sistemele de sănătate sunt fragile şi acest fapt conduce la consecinţe negative atât în prezent cât şi pentru viitor în starea de sănătate a populaţiei. Printre cazurile menţionate în raportul OMS cu privire la deficienţele instituţiilor de sănătate în intervenţiile în situaţii de urgenţă, sunt cele de la cutremurul din China din mai 2008, ciclonul Sidr, din Bangladesh din 2007, Conflictele din Etiopia şi Fâşia Gaza soldate cu mii de morţi şi răniţi.

In 1948, Organizaţia Mondiala a Sănătăţii a găzduit prima întrunire la nivel mondial dedicată sănătăţii, în cadrul căreia s-a hotărât aniversarea, la 7 aprilie a fiecărui an, a Zilei Mondiale a Sănătăţii, zi care s-a aniversat începând din 1950. Această dată marchează începutul activităţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

OMS este o instituţie specializată a Naţiunilor Unite, fiind creată la 22 iulie 1946, cu sediul la Geneva. In prezent are 192 de membri, printre care şi România.

Scopul organizaţiei este sprijinirea acţiunilor privind îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, prin schimburi de informaţii, acordarea de sprijin tehnic, campanii la scară mondială pentru combaterea anumitor boli, cum ar fi: malaria, tuberculoza, lepra, bolile tropicale.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ziua mondială a sănătăţii Ziua mondială a sănătăţii se marchează, în fiecare an la 7 aprilie, începând din 1950. În 1948, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a găzduit prima întrunire la nivel mondial dedicată sănătăţii, în cadrul căreia s-a hotărât aniversarea, la 7 aprilie a Zilei mondiale a sănătăţii. OMS este o instituţie...
Ziua mondială de luptă împotriva malariei Ziua mondială de luptă împotriva malariei, marcată anual la 25 aprilie, a fost adoptată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii la cea de a 60-a sesiune a sa, din mai 2007. Această zi îşi propune ca prin acţiunile organizate cu acest prilej să conştientizeze populaţia asupra pericolului pe care îl reprezintă...
Peste o jumătate de milion de oameni mor în fiecare an din cauza malariei (raport OMS) Mai mult de jumătate de milion de oameni mor în fiecare an din cauza malariei, în pofida eforturilor de a preveni şi eradica această boală ce loveşte în special Africa, a anunţat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), cu două zile înainte de marcarea Zilei mondiale de luptă contra malariei.
VIRUSUL ZIKA: OMS estimează posibila propagare a Zika în Asia-Pacific Organizaţia Mondială a Sănătăţii a estimat luni o foarte probabilă propagare a virusului Zika în Asia-Pacific, în timp ce sute de cazuri au fost semnalate în Singapore şi două cazuri de microcefalie la bebeluşi au fost confirmate în Thailanda, relatează AFP.
Ziua mondială fără tutun În fiecare an, la data de 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi partenerii săi marchează Ziua mondială fără tutun, în încercarea de a atrage atenţia asupra riscurilor majore pe care le prezintă consumul de tutun asupra sănătăţii.
Ziua mondială pentru prevenirea suicidului La 10 septembrie este marcată, în fiecare an, Ziua mondială pentru prevenirea suicidului, cu scopul de a informa şi de a conştientiza populaţia la nivel global cu privire la posibilitatea de a preveni actul suicidal, considerat în prezent cea mai mare problemă de sănătate publică.