Cele mai citite
 


Neurologii deschid o cale spre editarea memoriei
miercuri, 15 aprilie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Neurologie
 

Neurologi americani au anunţat descoperirea unei modalităţi de editare a memoriei, făcând posibilă astfel ştergerea unor amintiri traumatizante care pot genera frică sau anxietate, informează cotidianul New York Times.

Cercetători din Brooklyn au creat un medicament experimental ce poate fi dirijat spre diferiţi centri ai memoriei, printre care cei ai asocierilor emoţionale, ai cunoaşterii spaţiale sau în centrii motori. Acest medicament blochează activitatea subtanţei de care creierul are nevoie pentru a reţine informaţiile, substanţă denumită PKMzeta. Mai mult decât atât, acest medicament ar putea avea efecte benefice şi în cazul bolnavilor de demenţă.

Deocamdată acest medicament a fost testat pe animale, însă oamenii de ştiinţă americani sunt optimişti, considerând că va aceleaşi efecte şi în cazul oamenilor. Această descoperire ar putea revoluţiona neurologia, psihiatria şi psihologia şi promite să transforme imposibilul în posibil.

"Dacă această substanţă este atât de importantă pe cât credem noi că este, ni se deschid o serie de noi orizonturi, o nouă gamă de medicamente putând să fie folosită în tratarea stresului post-traumatic, în tratarea dependenţei de droguri care este un comportament învăţat sau pentru îmbunătăţirea cantitativă şi calitativă a memoriei şi a procesului de învăţare", a comentat dr. Todd C. Sacktor, un neurolog în vârstă de 52 de ani, coordonatorul echipei de oameni de ştiinţă de la SUNY Downstate Medical Center, din Brooklyn, care au demonstrat proprietăţile acestei substanţe.

Posibilele aplicaţii ale acestei substanţe sunt multiple. Milioane de persoane ar putea să dorească să scape de o anumită amintire traumatizantă, însă ce se va întâmpla dacă în acest proces de ştergere a memoriei vor fi pierdute şi alte informaţii importante care au legătură cu amintirea traumatizantă?

Existenţa unui astfel de tratament care permite ştergerea părţii de memorie asociată consumului de droguri spre exemplu, nu va avea oare efectul de a-i încuraja pe oameni să experimenteze o gamă mai variată de droguri? Şi mai mult decât atât, atunci când acest medicament miraculos va fi lansat pe piaţă, oare nu toată lumea va dori să-l folosească?

Intr-o serie de studii şi experimente realizate în laboratorul coordonat de Dr. Sacktorlab s-a descoperit faptul că moleculele de PKMzeta sunt activate în celulele nervoase exact atunci când aceste celule intră în sinapsă cu neuronii vecini.

Pentru a identifica exact care este efectul acestei substanţe asupra animalelor, Dr. Sacktor a colaborat cu André A. Fenton, cercetător tot la SUNY Downstate Medical Center, care studiază memoria spaţială la şoareci.

Dr. Fenton a stabilit deja o modalitate de a le învăţa pe rozătoare să ţină minte cu precizie locul unde sunt amplasate diferite lucruri. El i-a învăţat pe cobai să parcurgă un labirint spre hrană, ocolind o serie de capcane care eliberau un mic şoc electric neplăcut pentru rozătoare. Acest mod de învăţare a avut ca efect obţinerea unei memorii spaţiale deosebit de puternice în cazul cobailor, aceştia aducându-şi aminte şi după perioade mai mari de o lună cum să străbată labirintul fără a se curenta.

Insă după injectarea în creier a medicamentului experimental denumit ZIP care inhibă acţiunea substanţei PKMzeta, aceşti cobai au devenit la fel de dezorientaţi ca şi în prima zi în care au fost introduşi în labirint.

Acest experiment a fost repetat în diferite feluri de mai multe echipe de neurologi. Cercetătorii coordonaţi de dr. Yadin Dudai de la Weizmann Institute of Science din Israel au descoperit faptul că o singură doză de ZIP i-a făcut pe cobai să uite amintirile puternice formate despre o anumită hrană care le-a făcut rău.

"Posibilitatea editării memoriei deschide noi orizonturi ce păreau imposibil de atins dar ridică şi o serie de noi probleme de ordin etic", comentează şi Dr. Steven E. Hyman, un neurobiolog de la Harvard. Oamenii de ştiinţă au încercat deja să blocheze sau să şteargă amintirile traumatizante sau comportamentul repetitiv dobândit asociat consumului de droguri, folosind o serie de medicamente existente deja pe piaţă, însă folosirea unor substanţe care să blocheze sau să inhibe acţiunea PKMzeta are potenţialul de a fi mult mai eficientă.

Insă, un astfel de medicament, susţine dr. Hyman, poate fi folosit pentru a şterge orice tip de amintiri, chiar şi cele ale unor infracţiuni sau crime şi să înlăture astfel sentimentul de vinovăţie care formează fundamentul conştiinţei morale. AGERPRES/(Bălu Codruţ)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Schimbările de personalitate ar putea fi un semnal prevestitor al demenţei, susţin experţii În cazul în care o persoană suferă modificări de personalitate sau de comportament care durează ani de zile, acest fapt ar putea indica un stadiu foarte timpuriu de demenţă, potrivit unui grup de neuropsihiatri şi experţi în maladia Alzheimer, relatează cotidianul New York Times.
Cercetători americani au experimentat cu succes pe cobai primul vaccin anti-heroină Un vaccin care combate dependenţa de heroină este o ştire de senzaţie publicată în revista Academiei de Ştiinţe din SUA. Realizat de cercetători coordonaţi de Institutul de cercetare Scripps din California, vaccinul acţionează interceptând substanţele psihoactive din sânge şi împiedicând afluxul lor...
Cercetători de la Harvard spun că au reuşit să inverseze procesul de îmbătrânire la şoareci Oameni de ştiinţă spun că sunt cu un pas mai aproape de a reuşi inversarea procesului de îmbătrânire, după ce au întinerit organe uzate la şoareci în vârstă. Tratamentul experimental dezvoltat de cercetători de la Harvard Medical School au transformat şoareci bătrâni şi fragili în animale sănătoase,...
Bacteriile intestinale, responsabile de tulburări mintale Oamenii de ştiinţă suedezi au descoperit că bacteriile care populează intestinele la şoareci au impact asupra activităţii creierului lor, conform unui recent articol din revista Proceedings of the National Academy of Sciences.
Cercetători americani au reuşit să inducă amintiri false unor şoareci Cercetători americani au reuşit pentru prima oară să manipuleze memoria unor şoareci. Pornind de la două evenimente independente trăite de animale, ei au creat o amintire falsă cu ajutorul optogeneticii, relatează lefigaro.fr.
Alzheimer: un nou tratament potenţial studiat pe animale Blocarea anumitor celule ale sistemului imunitar care distrug arginina din creier, un nutrient esenţial al acestuia, a oprit formarea de plăci de proteine caracteristică bolii Alzheimer, potrivit unui studiu american efectuat pe şoareci de laborator, ale cărui rezultate au fost publicate marţi în revista...