Cele mai citite
 


Mihai Şeitan: Declaraţiile pentru drepturi de autor trebuie depuse numai când se modifică venitul
joi, 26 august 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Persoanele fizice care obţin alte venituri în afara salariului nu trebuie să depună lunar declaraţiile la Casa Naţională de Pensii sau la Agenţia de Şomaj a Capitalei, ci numai în cazul schimbării venitului, a afirmat miercuri ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Mihai Şeitan, la dezbaterile din Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor asupra proiectului de lege a pensiilor.
'Până la data de 25 ale fiecărei luni, persoanele trebuie să-şi depună declaraţiile de venit pentru venituri, altele decât cele obţinute din salariul de pe cartea de muncă. Sistemul funcţionează şi în luna viitoare. Declaraţiile nu se depun în fiecare lună, ci numai atunci când se schimbă venitul', a explicat Şeitan.
El a adăugat că, în cazul în care schimbarea venitului are loc cu o zi înainte de data-limită pentru depunerea declaraţiei, angajatul va transmite noile informaţii până la data de 25 ale lunii următoare.
'Dacă intervine o situaţie de schimbare a venitului în data de 24 a unei luni, angajatul va depune noua declaraţie până la data de 25 a lunii următoare', a precizat ministrul Muncii.
Şeful MMFPS a afirmat miercuri, într-o conferinţă de presă, că persoanele plătite pe drepturi de autor nu vor fi penalizate dacă nu vor depune până la sfârşitul zilei de 25 august declaraţiile.
Mihai Şeitan a explicat că penalizările vor fi aplicate atunci când, după punerea la punct a sistemului, se va constata 'o rea credinţă şi oamenii nu-şi vor continua activitatea'.
Potrivit ministrului Muncii, declaraţiile vor putea fi depuse pe parcursul întregii săptămâni, poate chiar şi ulterior, până când se va 'intra într-un normal'.
Termenul de depunere a declaraţiilor privind contribuţiile individuale aferente drepturilor de autor pentru luna iulie expiră miercuri.
Conform normelor metodologice la modificările aduse Codului fiscal, adoptate de Guvern la începutul lunii august, persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, au obligaţia de a depune câte o declaraţie privind asigurarea în sistemul public de pensii, în sistemul asigurărilor pentru şomaj, respectiv de a încheia contracte de asigurare în sistemul de asigurări sociale de sănătate.
Contribuţia de asigurări sociale de pensie este de 10,5 la sută din venitul brut, cea de şomaj - 0,5 la sută, iar cea de sănătate - 5,5 la sută.
Declaraţiile de asigurare se depun o singură dată, până pe 25 a lunii pentru luna anterioară în care s-au realizat veniturile de natură profesională, la casa teritorială de pensii şi, după caz, la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau de reşedinţă a persoanelor asigurate.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Salariaţii cu contract de muncă vor plăti CAS şi pentru drepturile de autor Salariaţii cu contract de muncă vor plăti contribuţiile de asigurări sociale şi pentru veniturile din drepturile de autor dacă acestea nu sunt obţinute ocazional ci în mod regulat, a precizat miercuri ministrul Muncii, Ioan Botiş, după şedinţa de guvern.
Medicii de familie vor să impună pacienţilor cu venituri de până la 700 de lei adeverinţă de la ANAF ca să obţină reţetă Medicii de familie au anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că de la 15 ianuarie nu vor mai elibera reţete compensate cu 90% din lista B pentru pacienţii cu venituri de până la 700 de lei, decât dacă vor aduce o adeverinţă fiscală de la ANAF.
Proiectul de buget pe 2012: Peste jumătate din venituri vor proveni din CAS şi TVA Peste jumătate din veniturile bugetului general consolidat al statului în 2012 vor proveni din contribuţiile de asigurări sociale /CAS/ şi din taxa pe valoarea adăugată /TVA/, potrivit proiectului bugetului de stat şi proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2012, discutate la această oră...
Alba:Mii de contestaţii depuse de oameni cu venituri mici care trebuie să achite sute de lei pentru CASS Mii de contestaţii au fost depuse în Alba de persoane nemulţumite că trebuie să achite fiecare sute de lei drept contribuţia de asigurări sociale de sănătate aferentă anului 2012 în condiţiile în care veniturile multora dintre acestea au fost de doar câţiva lei.
Bugetul MS şi cel al Fondului unic naţional de asigurări sociale, aprobate în unanimitate Bucureşti, 9 ian /Agerpres/ - Bugetul Ministerului Sănătăţii pentru anul 2010, în valoare de 4,191 miliarde de lei, în creştere cu 6,06% faţă de execuţia preliminară pentru anul 2009 (3,952 miliarde de lei) a fost aprobat, sâmbătă, în unanimitate de membrii comisiilor pentru buget-finanţe din Parlament...
Braşov: Peste 30.000 de datornici la contribuţia de asigurări de sănătate Un număr de 30.210 contribuabili, persoane fizice din judeţul Braşov care sunt înregistrate cu venituri impozabile în perioada 2005-2010, nu au plătit contribuţia de asigurări sociale de sănătate şi nu au declarat aceste obligaţii CJAS, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă preşedintele director...