Cele mai citite
 


UPDATE 1 Procurorii au început urmărirea penală împotriva Maternităţii Giuleşti
miercuri, 25 august 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 25 aug /Agerpres/ - Procurorul Marius Iacob, şeful Secţiei de Urmărire Penală din Parchetul General, a anunţat miercuri începerea urmăririi penale împotriva Maternităţii Giuleşti pentru ucidere din culpă şi vătămare gravă din culpă.
Procurorii au dispus începerea urmăririi penale împotriva spitalului având indicii privind încălcarea normelor de sănătate şi securitate în muncă, a normelor privind montarea şi verificarea instalaţiilor electrice, a reglementărilor cu privire la gestionarea resurselor umane existente şi a reglementărilor de luare a unor măsuri de prevenire a incendiilor.
'Măsura dispusă astăzi faţă de unitatea medicală nu înlătură posibilitatea extinderii urmăririi penale cu privire la unele persoane fizice care au contribuit în mod direct la realizarea aceleiaşi infracţiuni', a spus Marius Iacob, într-o conferinţă de presă.
El a precizat că, dacă spitalul va fi trimis în judecată, unitatea medicală riscă chiar desfiinţarea, însă această măsură poate fi luată numai de către instanţă.
'Mâine vom verifica bunurile proprietate privată, adică acele bunuri care nu afectează derularea activităţii sanitare, urmând să analizăm posibilitatea instituirii sechestrului asigurător. La dosar a fost depusă o asigurare medicală de malpraxis pentru spital. Aceasta este în sumă de 500.000 de euro, dar care nu acoperă paguba iniţială de 1 milion de euro', a spus Marius Iacob.
Procurorul a declarat că această măsură a fost adusă la cunoştinţă actualului manager al spitalului, Victoria Nicolau, care urmează să depună la Parchet o serie de documente.
De asemenea, la Parchetul General a fost convocat şi directorul suspendat al maternităţii, Bogdan Marinescu, care a venit cu documente din care rezultă modul în care erau repartizate atribuţiile între persoanele care aveau funcţii de conducere în cadrul secţiilor, însă în cazul acestuia nu s-a început urmărirea penală.
'La sediul Parchetului, s-au prezentat patru dintre cei 12 părinţi pe care noi i-am chemat la audiere, pentru a-i întreba dacă se constituie părţi civile în dosar. Doi dintre aceştia s-au constituit părţi civile, urmând ca ei să-şi precizeze pretenţiile', a explicat Marius Iacob.
În zilele următoare vor continua audierile în acest dosar, iar la institutul de la Petroşani se lucrează în trei schimburi, pentru finalizarea rapidă a expertizei aparatelor medicale de la maternitate.
Este pentru a doua oară când procurorii au dispus începerea urmăririi penale împotriva unui spital.
În iunie 2010, Parchetul General a trimis în judecată Spitalul Clinic de Urgenţă 'Sf. Ioan' din Bucureşti, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală gravă din culpă, după ce o asistentă a uitat, în noiembrie 2009, un bebeluş într-un incubator la Maternitatea Bucur, nou-născutul suferind arsuri grave.
Anchetatorii susţin că la Maternitatea Bucur nu s-au respectat obligaţiile legale în materia controlului, prin verificarea periodică a dispozitivelor medicale aflate în utilizare.
Potrivit Parchetului, în noaptea de 13/14 noiembrie 2009, un nou-născut, în vârstă de trei zile, internat la Secţia de neonatologie a Maternităţii Bucur a Spitalului Clinic de Urgenţă 'Sf. Ioan', a suferit arsuri pe 20% din suprafaţa corpului în timp ce se afla într-un incubator, în cursul unei proceduri de fototerapie, ca urmare a diagnosticării cu icter de către medicul specialist. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Procurorii au început urmărirea penală împotriva Maternităţii Giuleşti Procurorul Marius Iacob, şeful Secţiei de Urmărire Penală din Parchetul General, a anunţat miercuri începerea urmăririi penale împotriva Maternităţii Giuleşti pentru ucidere din culpă şi vătămare gravă din culpă.
Asistenta care a uitat în 2009 un bebeluş în incubator, condamnată la trei luni de închisoare cu suspendare Asistenta Emilia Baron care a uitat, în noiembrie 2009, un bebeluş într-un incubator la Maternitatea Bucur, a fost condamnată, marţi, de Judecătoria Sectorului 4, la trei luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală gravă din culpă.
Părinţii bebeluşului uitat în incubator cer daune de un milion de euro Părinţii bebeluşului care a suferit arsuri, în noiembrie 2009, după ce a fost uitat în incubator, au fost audiaţi, miercuri, la Parchetul General, ei solicitând daune de un milion de euro de la cei care vor fi găsiţi vinovaţi.
Procesul incendiului de la Maternitatea Giuleşti începe luni la Judecătoria Sectorului 6 Procesul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti, din 16 august 2010, în urma căruia au murit şase bebeluşi, începe, luni, la Judecătoria Sectorului 6.
UPDATE Cinci persoane, trimise în judecată, în dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au trimis, luni, în judecată cinci persoane în dosarul incendiului izbucnit în august 2010, la Maternitatea Giuleşti, soldat cu moartea a şase bebeluşi şi vătămarea gravă a altor cinci.
Dosar incendiu Maternitatea Giuleşti: Asistenta Florentina Cârstea, condamnată definitiv la 2 ani şi 2 luni închisoare cu executare Asistenta Florentina Cârstea de la Maternitatea Giuleşti a fost condamnată definitiv joi de magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti la doi ani şi două luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă, în dosarul incendiului din...