Cele mai citite
 


Cum sa previi bolile de ficat
joi, 26 august 2010   ::   5 Comentarii :: :: Stiri
 

 Bolile de ficat sunt determinate de virusurile hepatice de care trebuie sa ne protejam, insa deriva si dintr-un stil de viata nesanatos care poate crea probleme grave, cu urmari pe termen lung. Exista diversi factori de agresiune hepatica care trebuie evitati, pentru ca mai devreme sau mai tarziu, consecintele se fac vazute.

 

Respectarea unor reguli simple de igiena si protectie pentru a-ti asigura un stil de viata sanatos este un prim pas in prevenirea afectiunilor de ordin hepatic si a complicatiilor ce pot aparea ulterior. Totodata, monitorizarea ficatului si a starii generale de sanatate prin vizite regulate la medicul specialist si efectuarea analizelor medicale de specialitate sunt la fel de importante.
 
Recomandari
 
Pentru a preveni aparitia si dezvoltarea bolilor de ficat, trebuie respectate anumite recomandari ale medicilor specialisti, care asigura un mod mai sanatos de viata:
 
1. Evitati consumul excesiv de alcool
Ficatul raspunde de filtrarea toxinelor din organism, functie care este compromisa de ingerarea unor cantitati mari de alcool. Cantitatea admisa de alcool pentru o persoana sanatoasa este de 175 ml vin sau 350 ml bere pe zi. Pentru pacientii cu afectiuni hepatice alcoolul este strict interzis. De asemenea, trebuie evitat consumul de alcool impreuna cu tratamentele medicamentoase. Amestecul dintre alcool si paracetamol spre exemplu este toxic pentru ficat.
 
2. Evitati alimentele bogate in grasimi
Consumarea in exces de alimente bogate in proteine si carbohidrati pot diminua functia ficatului prin acumularea de toxine si grasimi in organism. Evitati mancarurile semi-preparate si de tip fast-food pentru a va mentine ficatul intr-o stare buna. Controlati-va greutatea, intrucat obezitatea, la fel ca si diabetul zaharat, pot cauza o afectiune raspandita a ficatului - steatoza hepatica sau ficatul gras, care reprezinta o acumulare de grasimi in celulele sale.

3. Limitati expunerea la medii toxice

Ficatul filtreaza substantele daunatoare pentru organism, insa daca acesta este supraincarcat cu toxine, nu mai poate functiona la capacitate maxima. Evitati sa va expuneti la poluantii comuni precum fumul de tigara sau vaporii de vopsea. Trebuie sa va protejati de ingerarea oricaror substante toxice.

4. Respectati regulile de igiena
Spalati-va des pe maini, in special inainte de mancare si inainte/dupa toaleta personala. Nu consumati apa de la robinet si evitati sa beti/mancati din tacamurile folosite in prealabil de persoane necunoscute.
 
5. Protejati-va impotriva virusurilor hepatice
Pentru a evita contactarea virusurilor hepatice, trebuie luate anumite masuri de protectie impotriva obiectelor/persoanelor infectate: contact sexual protejat, evitarea tatuajelor si piercing-ului, excluderea drogurilor (ace contaminate). Exista vaccine contra hepatitelor care trebuie facute din timp.
 
Atentionari
 
De multe ori o boala a ficatului este descoperita intamplator in urma unor analize care se fac pentru alte afectiuni. Lipsa simptomelor ne obliga la responsabilitate, motiv pentru care trebuie sa facem din timp demersuri pentru a preveni sau a trata bolile ficatului. In acest sens este recomandata efectuarea periodica a unor analize medicale de laborator specifice afectiunilor hepatice.
 
”Bolile hepatice sunt frecvent "ascunse". Cu valori normale ale transaminazelor, afectiunile ficatului pot fi asimptomatice si nediagnosticate pana in stadii avansate ale bolii, cand eficienta tratamentului antiviral este diminuata. Procentul hepatitelor diagnosticate in stadii incipiente de evolutie si rata eradicarii virale in urma beneficierii de tratament specific ar fi mult mai mare daca medicii de familie ar recomanda analizele markerilor virali in mod obisnuit, chiar daca rezultatele TGP si TGO ale pacientului sunt normale. Persoanele care prezinta risc de infectare (ex. personalul sanitar, pacientii care practica hemodializa) trebuie sa urmareasca frecvent valorile markerilor virali.” afirma dr. Dana Bucur, medic specialist gastroenterologie, Clinica de Diagnostic Gral Medical.
 
 
Diagnostic si Preventie
 
In cadrul programului de preventie a bolilor de ficat, fiecare pacient va beneficia de analize medicale pentru ficat cu reducere 50%.
Toate persoanele care suna in vederea programarii pana pe data de 5 Septembrie inclusiv, desi sunt programate ulterior acestei date, pot beneficia de reducerile din cadrul campaniei.
Gral Medical, care a initiat aceasta campanie a conceput un set de analize de laborator pentru a identifica orice problema de natura hepatica.
Programari si consiliere se pot face online: www.gralmedical.ro
sau apeland numerele de telefon:
021 323 00 00 (02) - Clinica de Diagnostic Gral;
021 317 83 95 - Clinica Gral Colentina;
0244 597 753 - Clinica Gral Ploiesti;
0728.130.704- Gral Medical Titan.

 

Notare
Comentarii
de Flori
Fetitei mele de 2 ani si 4 luni raportul de analize la TGO (AST) 35 TGP(ALT) 17 as vrea sa stiu daca este un motiv de ingrijorare si cu ce ma puteti ajuta. Cu multumiri!

de Mihai
Am un băiat de 26 ani ,a făcut analizele şi i-a ieşit TGO 236 iar TGP 106.Menţionez că are talasemie minoră ,nu ştiu dacă e vreo problemă.Aştepet răspuns ,mulţumesc.

de elena
nu va suparati.am facut si eu analizele si mi'a iesit TGO 59,iar TGP 25.mi sa spus ca am inflamatie hepatica.ce poate fi.va multumesc.este grav.

de adrian
la hepatita acuta sau cronica cresc transaminazele

de jeni
TGP(ALAT/ALT) 118
TGO(ASAT/AST) 74
GAMA GT 251

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Hepatitele Virale - Aparenţe înşelătoare Generalităţi afecţiuni hepatice În fiecare an trebuie să ne monitorizăm sănătatea cu ajutorul unor baterii de analize medicale asfel încât să eliminăm din viaţa noastră “surprizele neplăcute”. Această atenţie pe care o acordăm sănătaţii noastre are un caracter preventiv, deorece are ca şi scop ...
Campanie de prevenţie a afecţiunilor hepatice - “M-a lovit la ficat, ce mă fac ? “ În România în perioada 20 iulie 2010 - 20 august 2010 în cadrul campaniei ”M-a lovit la ficat, ce mă fac ?” operatorul de servicii medicale Gral Medical susţine programul de prevenţie a bolilor de ficat, prin oferirea unui pachet de analize medicale la numai 96 lei, astfel pacienţii vor beneficia de...
Primele semne ale unui ficat cu probleme Chiar daca sarbatorile au trecut, alimentatia de sarbatori bogata in grasimi si zaharuri isi lasa inevitabil urmele in noul an, iar ficatul este primul care avertizeaza aparitia unei probleme. Desi este considerat “un organ tacut“ care nu produce simptome evidente, exista cateva semnale care...
CELE MAI RASPANDITE AFECTIUNI ALE FICATULUI Transformarea societatii romane intr-una de consum intens, stresul zilnic, alimentatia bogata in fast-food si saraca in fructe si legume proaspete, lipsa efortului fizic de orice fel, a schimbat destul de mult patologia digestiva in ceea ce priveste frecventa, varsta de aparitie si severitatea...
Alimentatia in diabetul zaharat de tip 1 (insulino-dependent) Diabetul zaharat este boala care se manifesta prin hiperglicemie, adica prin cresterea concentratiei de zahar din sange peste limita normala. Diabetul zaharat de tip 1 (insulinodependent) se caracterizeaza prin incapacitatea bolnavului de a supravietui fara injectarea unei doze zilnice de insulina...
Campanie pentru un stil de viaţă sănătos, lansată de Ziua Mondială de Combatere a Diabetului Cu ocazia Zilei Mondiale de Combatere a Diabetului, marcată anual la nivel global pe 14 noiembrie, Grupul Sanofi în parteneriat cu Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi Societatea Română de Nutriţie au lansat o amplă campanie...