Cele mai citite
 


Rezistenţa la insulină şi diabetul la adulţi ar putea avea o legătură cu boala Alzheimer
vineri, 27 august 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Diabetul, Alzheimer
 

Persoanele rezistente la insulină şi care suferă de diabet de tip 2, forma cea mai răspândită în lume, prezintă, se pare, un risc crescut să dezvolte plăci în creier, legate de boala Alzheimer, arată un studiu japonez publicat miercuri în Statele Unite, relatează AFP.

Cercetările, ale căror rezultate apar în 'Neurology', publicaţie a American Academy of Neurology, au fost desfăşurate pe 135 persoane la care media de vârstă era de 67 de ani la începutul studiului.

Participanţii au trecut prin mai multe teste de măsurare a cantităţii de zahăr din sânge. Au fost apoi observaţi 10-15 ani pentru a se depista simptome ale bolii Alzheimer. În această perioadă, circa 16% dintre participanţi au dezvoltat această boală neurodegenerativă de la nivelul ţesutului cerebral, caracterizată prin pierderea progresivă şi ireversibilă a funcţiilor mentale şi, mai ales, a memoriei.

După decesul participanţilor la studiu, cercetătorii au efectuat autopsia creierului, căutând manifestări fiziologice ale bolii Alzheimer, îndeosebi plăci de amiloid (acumulare patogenă de proteine). În jur de 16% dintre aceste persoane aveau simptome ale bolii Alzheimer din timpul vieţii, iar 65% aveau plăci senile. Autorii au constatat că participanţii la care trei teste de sânge depistaseră niveluri anormale de zahăr au prezentat un risc mai mare să facă plăci senile pe creier. Astfel de plăci au fost găsite la 72% dintre participanţii ale căror teste arătau o rezistenţă la insulină şi la 62% dintre cei fără rezistenţă la acest hormon.

O astfel de rezistenţă este considerată stadiul care precede diabetul şi se produce atunci când insulina din corp nu poate scădea eficient conţinutul de zahăr din sânge.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
O singură noapte dormită prost echivalează cu şase luni de regim alimentar prea gras (studiu) Efectele unei nopţi dormite prost sunt mult mai grele decât s-ar putea imagina - este concluzia unui nou studiu publicat la începutul lunii noiembrie, în cadrul săptămânii obezităţii, relatează slate.fr.
Practicarea sportului în adolescenţă reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 la maturitate (studiu) Practicarea exerciţiilor fizice cu regularitate în primii ani ai adolescenţei reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 la maturitate, potrivit unui studiu coordonat de Universitatea Exeter din Marea Britanie, publicat joi în revista britanică de medicină 'Diabetology', transmite EFE.
Iaurtul are beneficii dovedite în combaterea obezităţii infantile, susţin specialiştii Copiii şi adolescenţii care consumă regulat iaurt au un aport caloric şi de grăsimi mai redus, un aport crescut de calciu, potasiu şi vitamina D, valori mai mici pentru indicele de masă corporală, circumferinţa taliei şi mărimea pliului subscapular, susţin specialiştii.
O bautura carbogazoasa pe zi te imbatraneste cu cinci ani INCA mai consumi bauturi carbogazoase? Daca nu, felicitari! Daca da, chiar si una singura la pranz, atunci vei dori sa citesti restul articolului.
Tratamentul cu antiandrogeni al cancerului de prostată dublează riscul de Alzheimer Tratamentul antiandrogenic împotriva cancerului de prostată aproape că dublează riscul ca bărbaţii să ajungă să sufere de boala Alzheimer, comparativ cu cei care nu urmează această terapie, potrivit unei analize a datelor medicale din două mari sisteme spitaliceşti din SUA, informează agenţia France...
Consumul de zmeură duce la scăderea riscului de boli cardiovasculare (studiu) Consumul de zmeură duce la scăderea riscului de boli cardiovasculare. Potrivit unor cercetători sud-coreeni, un extract de zmeură neagră ar putea reduce simptomele sindromului metabolic (care reuneşte cel puţin trei condiţii dintre obezitatea abdominală, hipertensiunea arterială, ateroscleroza, rezistenţa...