Cele mai citite
 


Sărăcia afectează capacitatea intelectuală şi de memorare a copiilor
miercuri, 15 aprilie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Pediatrie, Neurologie
 

Un nou studiu demonstrează cercul vicios care îi face pe copiii săraci să aibă mai puţine şanse de succes în şcoală şi astfel să obţină calificări mai slabe care să ducă la slujbe mai prost plătite şi să perpetueze starea de sărăcie de-a lungul mai multor generaţii, informează cotidianul The Washington Post.

Stresul cronic, rezultat al creşterii într-un mediu sărac, are un impact direct asupra creierului, cel mai mult având de suferit capacitatea de memorare a copiilor din familii sărace.

"Există foarte multe argumente care probează faptul că familiile sărace trăiesc sub imperiul unor puternici factori de stres, iar acest stres are multe consecinţe nefaste asupra creierului, afectând dezvoltarea cognitivă a copiilor din aceste familii", comentează Gary W. Evans, profesor de ecologie umană la Cornell University din Ithaca, New York, coordonatorul acestui studiu.

Având în vedere criza economică actuală care împinge şi mai multe familii sub pragul sărăciei, acest studiu deschide o cale spre înţelegerea efectelor pe termen lung pe care le are sărăcia şi stresul asociat pauperităţii în ceea ce priveşte dezvoltarea intelectuală a copiilor.

"Este o descoperire foarte importantă care demonstrează felul în care experienţele de viaţă influenţează atât creierul cât şi restul organismului", comentează şi Bruce S. McEwen, şeful laboratorului de neuroendocrinologie de la Rockefeller University din New York.

Studiile anterioare care doreau să explice diferenţa dintre nivelul de succes în viaţă atins de copiii din familii sărace comparativ cu cei din familiile normale sau bogate, s-au axat pe căutarea anumitor factori genetici care influenţează gradul de inteligenţă sau pe identificarea unor factori care poluează mediul în cartierele sărace, aşa cum ar fi plumbul şi nu în ultimul rând pe ideea că în cazul familiilor sărace copiii sunt crescuţi fără a fi stimulaţi intelectual.

"Oamenii de ştiinţă au formulat ipoteze care susţineau că fie factorii genetici, fie cei de mediu, îi fac pe unii copii din familii sărace să nu se descurce în şcoală", susţine Martha Farah, directorul centrului pentru neurologie cognitivă de la University of Pennsylvania.

"Printre factorii legaţi de experienţa de viaţă mai redusă a copiilor săraci se numără faptul că aceştia nu fac atât de multe excursii sau vizite la muzee, au mai puţine jucării, au părinţi care nu dispun de educaţia necesară sau de timpul şi energia de a-i stimula intelectual citindu-le sau stând de vorbă cu ei etc.", mai adaugă ea.

Insă prof. Gary W. Evans, care a adunat timp de 14 ani date detaliate despre situaţia a 195 de copii din familii aflate sub sau deasupra limitei de sărăcie, a încercat să descopere dacă stresul cronic asociat sărăciei are vreun rol în diminuarea performanţelor şcolare ale copiilor săraci şi implicit în scăderea şanselor de succes în viaţă ale acestora.

"Cunoaştem faptul că familiile sărace trăiesc sub foarte mult stres. Atunci când eşti sărac poţi să ai probleme legate de locuinţă, există mai multe conflicte între membrii familiei, orice factură ce trebuie plătită reprezintă o problemă în plus, iar ca rezultat astfel de familii se pot muta mai des îngreunând procesul de adaptare, integrare şi socializare a copiilor în colectivităţile şcolare. De asemenea, aceşti copii sunt deseori martori ai violenţelor domestice sau victime ale abuzurilor săvârşite de cele mai multe ori chiar de părinţi", mai susţine prof. Evans.

In cadrul noului studiu echipa coordonată de prof. Evans a înregistrat nivelul de stres suportat de fiecare copil din cei 195 apelând la reprezentarea scalară denumită "încărcătură alostatică". Copiii au primit calificative pe această scală pornind de la nivelul hormonilor de stres cortizol, epinefrină şi norepinefrină înregistrat între vârsta de 9 şi 13 ani. De asemenea cercetătorii au măsurat tensiunea arterială şi indicele masei corporale a copiilor.

"Toţi aceştia sunt idicatori de stres", a explicat prof. Evans al cărui studiu a fost publicat în ultimul număr al revistei Proceedings of the National Academy of Sciences.

Subiecţii au fost supuşi unot teste şi evaluări şi după vârsta de 17 ani pentru a le fi măsurată capacitatea cognitivă şi memoria activă care are o importanţă crucială în procesul de învăţare. "Oamenii fără o memorie activă bună nu au un vocabular dezvoltat şi au probleme până şi în a reţine un număr de telefon", a mai explicat el.

După ce oamenii de ştiinţă au corelat datele strânse, privind perioada în care copiii au trăit în sărăcie, încărcătura lor alostatică şi capacităţile memoriei active după vârsta de 17 ani, au putut identifica o legătură clară între aceşti factori - cu cât au trăit mai mult timp în condiţii de sărăcie, cu atât este mai mare valoarea încărcăturii alostatice şi cu atât sunt mai slabe rezultatele în testele privind memoria activă. Astfel, cei care şi-au petrecut întreaga copilărie în condiţii de sărăcie au obţinut rezultate cu peste 20% mai slabe în testele de memorie activă decât cei care nu au fost niciodată săraci.

"Cu cât un copil îşi petrece mai mult timp în condiţii de sărăcie, cu atât va avea o memorie activă mai slabă, relaţie de cauzalitate ce poate fi explicată prin nivelul ridicat de stres cronic la care un astfel de copil este expus", a mai explicat prof. Evans, adăugând că noile standarde ale educaţiei şi politicile guvernamentale care au drept scop îmbunătăţirea rezultatelor şcolare ale copiilor, trebuie să ţină cont de nivelul de stres suportat de aceştia acasă. AGERPRES/(Bălu Codruţ)
 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Memoria mamelor care îngrijesc copii cu dizabilităţi poate avea de suferit (studiu) Mamele copiilor cu handicap ar putea deveni mai uituce odată cu înaintarea în vârstă decât alte mame, potrivit unui nou studiu care sugerează că stresul de a fi părintele unui copil cu dizabilităţi afectează memoria mamelor de-a lungul timpului, relatează Reuters.
Stresul reprezintă principala cauză de apariţie a depresiei Stresul reprezintă principala cauză de apariţie a depresiilor, susţin reprezentanţii Fundaţiei Ana Aslan Internaţional.
Sindromul lui Ulise, sau stresul imigrantului Odiseu sau Ulise, regele din Itaca. Soţul Penelopei care a suferit aşteptându-l timp de 20 de ani să se întoarcă: zece ani petrecuţi luptând în războiul din Troia şi alţi zece în călătoria de întoarcere în care a trecut prin tot felul de peripeţii şi piedici pe care a trebuit să le învingă. Relaţia dintre...
Paracetamolul reduce nivelul de stres şi îmbunătăţeşte memoria Paracetamolul, unul dintre cele mai utilizate analgezice, poate contribui la îmbunătăţirea memoriei şi la reducerea nivelului de stres, informează marţi Daily Mail, care citează un studiu pilot potrivit căruia persoanele care iau zilnic paracetamol au înregistrat rezultate mai bune la testele de memorie...
Cercetătorii au reactivat cu ajutorul luminii memoria pierdută a şoarecilor de laborator Cercetătorii au reînviat memoria pierdută a şoarecilor cu ajutorul luminii, fapt ce oferă o perspectivă nouă asupra mecanismului biologic al amneziei şi deschide potenţial viziunea asupra tratamentului, potrivit unui studiu publicat joi în revista Science, citat de AFP.
Prof.univ.dr.Tudor Udriştoiu: Una din trei persoane ar trebui să beneficieze de un ajutor psihiatric de specialitate (interviu) Peste 38% din populaţia Uniunii Europene cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani are un diagnostic psihiatric, iar în România nu există date epidemiologice, însă una din trei persoane suferă de o afecţiune psihică, afirmă prof.univ.dr.Tudor Udriştoiu, şeful Clinicii de Psihiatrie din Craiova, într-un...