Cele mai citite
 


Japonia: 'Toaletele inteligente' sau cum să transformi o necesitaste biologică într-o vizită medicală
vineri, 27 august 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Sanatate si frumusete
 

Se credea că japonezii inventaseră tot în materie de toalete. Însă noua generaţie de vase de WC acordă atenţie şi sănătăţii celor care le folosesc şi transformă satisfacerea necesităţilor biologice într-o vizită medicală. Botezat 'toaleta inteligentă', cel mai recent model de WC high-ech funcţionează ca un mic laborator medical, relatează AFP.

Cine intră la toaletă pentru o necesitate naturală iese câteva minute mai târziu cu analize de urină, greutatea, temperatura şi tensiunea măsurate. Toto, numărul unu printre firmele japoneze producătoare de obiecte sanitare, a inventat acest concept, la cererea constructorului imobiliar Daiwa House. Inginerii au pus la punct un tub care iese din vas şi care colectează un eşantion de urină, pentru a măsura zahărul şi temperatura. Un cântar încastrat în podea, în faţa vasului de WC, măsoară greutatea şi o brăţară permite controlul presiunii sanguine. Rezultatele sunt afişate pe un ecran fixat în perete.

'Acest model transmite automat datele pe calculatorul personal, putând fi ulterior transmise medicului personal', precizează un arhitect de la Daiwa House. 'Următoarea generaţie, care va face şi mai multe analize, va transmite direct datele culese pe internet la medic sau la membrii familiei', adaugă el.

Preţul acestei minuni a electronicii, care poate memora analizele a cinci persoane, este între 350 000 şi 500 000 de yeni (3 200 - 4 500 euro). 'Clientela noastră este formată pentru moment din persoane de vârstă medie şi avansată. Sperăm totuşi că şi tinerii vor fi interesaţi de sănătatea lor', mai spune arhitectul.

'Toaletele inteligente' dispun de toate facilităţile cu care sunt echipate 'washlet', numele generic al toaletelor cu care sunt dotate circa 70% din locuinţele japoneze: bideu, duş anal, uscare, masaj cu jet, scaun încălzit, muzică, etc. La modelele mai recente, capacul vasului se deschide automat când persoana intră în toaletă. 'Deschiderea automată a capacului a fost concepută iniţial pentru a evita ca persoanele în vârstă să se aplece şi a-i ajuta pe copii, prea mici ca să ridice capacul', spune un arhitect al firmei Toto. Scaunul încălzit este fabricat dintr-un material care evită pierderile de energie. După o săptămână, el înregistrează obiceiurile utilizatorilor şi creşte temperatura în perioadele din zi când WC-urile sunt mai frecventate, explică arhitectul.

Toţi producătorii de obiecte sanitare se preocupă de economisirea apei. Acum, vasul WC-ului se curăţă cu 4,8 - 6 l de apă după fiecare folosire, faţă de 13 l înainte.

Toaletele japoneze n-ar fi complete fără butonul 'otohime' (în traducere, 'prinţesa sunetului'), care declanşează un sunet de apă trasă ce acoperă zgomotele jenante.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Atenţie la rinichi!: se îmbolnăveşte în tăcere Este mic, dar important, deoarece este ''măturătorul'' organismului nostru şi are sarcina să cureţe sângele. Dar se îmbolnăveşte des şi de multe ori în tăcere. Alţii mai rafinaţi vorbesc de organ excretor, pe baza numelui provenit din greaca veche, nephros, pentru a forma compuşi şi derivaţi. Rinichiul...
Apa din bazin poate provoca astm şi cancer la vezică (studiu) Când transpiraţia şi urina se amestecă cu clorul, apa din bazin sau jacuzzi poate deveni toxică, iar riscul de a dezvolta anumite boli, ca astmul sau cancerul la vezică, creşte - este concluzia unui nou studiu, publicat în revista Environmental Science & Technology şi preluat de metronews.fr.
Încă 10 maternităţi dotate cu echipamente de specialitate în 2015 de către Dorna și Salvați Copiii Cu ocazia Zilei Internaționale a Prematurității, Dorna, împreună cu organizația Salvați Copiii, anunță dotarea a încă 10 maternități din România cu echipamente de specialitate necesare îngrijirii medicale a copiilor născuți prematur. Donațiile au fost făcute pe parcursul anului 2015, în cadrul...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Probleme ale prostatei Prostata — glanda responsabila cu producerea majoritatii fluidelor din sperma — este situata chiar dedesubtul vezicii urinare . inconjoara uretra ca un guler.
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI Dietoterapia cu apă Mai mult de jumătate din greutatea noastră corporală este reprezentată de apă, ea fiind prezentă în fiecare celulă şi în fiecare ţesut, procesele biologice - circulaţia, digestia - depinzând într-o enormă măsură de apă. Tot apa este substanţa de bază a sângelui şi a limfei, întreţine masa musculară şi...