Cele mai citite
 


Braşov: Lipsă de cadre medicale, aparatură veche şi neperformantă în spitale
vineri, 27 august 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Lipsă acută de personal medical, aparatură în mare parte veche şi neperformantă, nereguli la instalaţiile de gaz, electrice şi de stingere a incendiilor - aceasta este concluzia unui control efectuat la spitalele din subordinea Consiliului Judeţean Braşov, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, şeful Direcţiei de Sănătate şi Asistenţă Medicală, dr.Gabriel Stanciu.
Secţiile controlate în patru din şase spitale, în perioada 19-25 august, au fost cele de Anestezie şi Terapie Intensivă de la Maternitate, Spitalul de Copii, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi Spitalul de Neurologie. Controlul a fost efectuat de echipe ale Direcţiei de Sănătate şi Asistenţă Medicală din cadrul Consiliul Judeţean şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov.
La secţia de ATI nou-născuţi prematur din cadrul Maternităţii s-a constat o lipsă acută de personal medical, cel angajat fiind mult sub normativele prevăzute de actuala legislaţie.
'Din punct de vedere al prognozei pe termen scurt şi mediu, în lipsa unor prevederi legislative clare de deblocare a posturilor pentru personalul medico-sanitar, acest deficit de personal de încadrare se va acutiza', a precizat dr. Gabriel Stanciu
Sursa citată a dat exemplu secţia ATI nou-născuţi prematur unde dintr-un necesar de 10 medici există doar 3, din 22 de asistente există 15, iar la secţia ATI nou-născuţi dintr-un necesar de 7 medici există 2, din 35 de asistente există 10, iar în loc de 7 infirmiere există doar 3.
Aceeaşi problemă există şi la secţia ATI a Spitalului de Copii, unde din 5 medici există 4, iar din 20 de asistente doar 15. O problemă serioasă la Spitalul de Copii este cea legată de lipsa acută de personal pentru tura de noapte. Timp de 10 zile pe lună există doar o asistentă pentru 20 de paturi 'ceea ce este alarmant, în condiţiile în care ar trebui să fie o asistentă la maximum trei paturi', a spus Stanciu.
Şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, cel mai mare din judeţ, are lipsă de cadre medicale. La secţia ATI Cardiologie-Intervenţională există aparatură performantă, dar nu există medici. Aparatura de aer comprimat din pavilionul central al spitalului este veche de 25 de ani, iar la ATI din 10 monitoare 5 sunt defecte, iar din 11 ventilatoare funcţionează 5.
'Pentru această aparatură au fost făcute cereri în mod repetat la Ministerul Sănătăţii, dar răspunsul a fost de fiecare dată lipsa fondurilor. În concluzie sistemul medical este subfinanţat', a subliniat directorul Direcţiei de Sănătate şi Asistenţă Medicală.
Şi reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au găsit la rândul lor o serie de deficienţe în spialele controlate.
La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă s-au făcut modificări la construcţie, dar nu există autorizaţii în acest sens. Persoana cu atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor nu are certificat de competenţă, a precizat Ciprian Sfereja, purtător de cuvânt al ISU.
Sursa citată a mai arătat că la majoritatea spitalelor controlate această funcţie este îndeplinită de persoane care mai fac şi alte lucruri. Instruirea personalului nu se face după o tematică anuală, adaptată pentru fiecare categorie de salariaţi în parte.
'La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă se face aceeaşi instruire şi pentru fochist şi pentru electrician şi pentru femeia de serviciu, cu aceeaşi tematică şi nu în funcţie de specificul activităţii', a spus Sfereja.
Instalaţiile de gaz, electrice sau cele de paratrăsnet nu sunt verificate periodic. Lipsesc, de asemenea, instalaţiile de semnalizare a incendiilor, stingătoarele nu sunt verificate la timp, iar butonul de panică de la patul bolnavilor, prin care este chemat personalul medical, nu este funcţional la Maternitate şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă.
La Spitalul de Copii, Maternitate şi Spitalul de Neurologie s-au găsit instalaţii electrice improvizate şi nu există un plan de intervenţii în caz de incendiu. Echipa de control a mai constatat că o parte dintre uşile de pe căile de evacuare se deschid în sens invers nu spre exterior aşa cum ar fi normal.
Pentru neregulile constatate Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a acordat echipelor manageriale de la Maternitate, Spitalul de Copii, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi Spitalului de Neurologie un număr de 12 avertismente, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Braşov: Controale la unităţile sanitare Direcţia de Sănătate şi Asistenţă Medicală din cadrul Consiliului Judeţean, împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, vor declanşa, începând de joi, controale la secţiile UPU şi ATI din principalele spitale din Braşov.
Deficit de personal în spitalele braşovene Spitalele din judeţul Braşov se confruntă cu deficit de personal, începând de la medici şi asistente medicale până la infirmiere.
Braşov: Doar cinci medici şi 40 de asistenţi medicali pentru cele 86 de şcoli din municipiul reşedinţă de judeţ Asistenţa medicală în cele 86 de şcoli din municipiul Braşov este asigurată în prezent de cinci medici şi 40 de asistente, iar singurul cabinet stomatologic funcţionează la Universitatea "Transilvania", a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, viceprimarul Braşovului, Adina Durbacă.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Braşov: Facultatea de Medicină solicită Ministerului Sănătăţii suplimentarea locurilor pentru rezidenţiat Facultatea de Medicină din Braşov va înainta, în perioada următoare, Ministerului Sănătăţii un memoriu prin care solicită suplimentarea locurilor pentru pregătirea în rezidenţiat după ce Centrului din municipiu i-au fost alocate, în acest an, 48 de locuri din cele 124 solicitate, lucru care va afecta...
Alba: ISU va fi dotat cu noi echipamente pentru îmbunătăţirea intervenţiilor în situaţii de urgenţă Patru autospeciale de teren pentru lucrul cu apă şi spumă, cu posibilităţi de intervenţie în zone greu accesibile şi la fond forestier, şi trei ambulanţe de prim ajutor (tip B2) vor intra în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) 'Unirea' Alba, printr-un proiect realizat de Asociaţia...