Cele mai citite
 


Sondaj CSOP: 75% dintre români cred că în ultimii 5 ani corupţia a crescut
vineri, 27 august 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Trei sferturi (75%) dintre români cred că în ultimii cinci ani corupţia din ţară a crescut, relevă un sondaj efectuat de CSOP la cererea Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei (AID).
Potrivit sondajului privind percepţia corupţiei din România, remis joi AGERPRES, numai 6% din populaţie consideră că în ultimii ani corupţia din ţară s-a redus, în timp ce 13% declară că nu simt nicio modificare a nivelului de corupţie din România. Tinerii şi bucureştenii au declarat, într-un procent mai mare, că în opinia lor nivelul corupţiei nu a crescut simţitor.
'Se constată faptul că un procent mai redus de tineri (68% faţă de 75% media eşantionului) apreciază că nivelul corupţiei a crescut. Aceeaşi tendinţă se constată şi pentru locuitorii Bucureştiului (67%) şi grupurile etnice minoritare principale (65% pentru romi şi 66% la maghiari). De asemenea, respondenţii cu studii superioare (11%) şi cei din Bucureşti (15%) sunt mai numeroşi în a aprecia că a fost redus nivelul corupţiei', se precizează în comunicatul transmis de AID.
În ce priveşte 'şpaga', aproape un sfert din populaţia cu vârsta peste 18 ani (13%) a recunoscut că a dat mită în ultimele 12 luni. 'Procentul celor care au dat mită este mai ridicat în Bucureşti şi mai scăzut în rural precum şi categoriile cu venituri mai reduse şi minorităţi etnice. Valoarea cumulată medie a şpăgilor pe individ este de 574 de RON pe o perioadă de 12 luni', se arată în documentul citat.
Una dintre întrebările sondajului de opinie a vizat instituţiile care se bucură de cea mai mare încredere din partea populaţiei. Cei mai mulţi dintre cei intervievaţi (51%) au afirmat că instituţia cu gradul cel mai ridicat de încredere pentru este armata. Armata este urmată, din punct de vedere al încrederii populaţiei, de instituţiile de educaţie (43%), de primării (39%), instituţiile de sănătate publică (31%), consiliul judeţean (26%), prefectura (25%).
În ce priveşte funcţionarea Centrului Naţional pentru Integritate, un procent de 55% dintre respondenţi au apreciat că este necesară funcţionarea acestei instituţii. De asemenea, majoritatea românilor (74%) consideră că o soluţie în vederea combaterii corupţiei ar fi cu montarea de camere de supraveghere pe maşinile de poliţie.
Sondajul de opinie a fost realizat de CSOP la cererea Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei, în cadrul proiectului 'Dezvoltarea şi Consolidarea Centrului Naţional pentru Integritate', cofinanţat prin Fondul Social European prin Programul Operaţional 'Dezvoltarea Capacităţii Administrative', Centrul Naţional pentru Integritate fiind înfiinţat de către Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ambasada Marii Britanii, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, Ambasada Finlandei, Ambasada Suediei şi Ambasada Germaniei la Bucureşti.
Cercetarea a avut ca obiectiv investigarea populaţiei cu privire la percepţia corupţiei din România. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.122 de persoane, reprezentativ pentru populaţia cu vârsta peste 17 ani din România. Perioada de realizare a interviurilor a fost 25 mai - 5 iunie 2010.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sondaj CCSB: Peste 50% dintre tineri au dat bani sau atenţii la medic Un procent de 54% dintre tineri a dat bani, o atenţie sau cadou pentru a-şi rezolva o problemă la medic, potrivit unui sondaj realizat de Compania de Cercetare şi Branding (CCSB) la comanda Asociaţiei Pro Democraţia şi dat publicităţii vineri, într-o conferinţă de presă.
"Manual de şpagă", găsit la medicul ORL de la Spitalul Militar acuzat de luare de mită (rechizitoriu DNA) Un fişier numit "Manual de şpagă" a fost găsit de procurorii anticorupţie cu ocazia percheziţiei informatice efectuate în dosarul în care medicul ORL Adrian Gabriel Ilie de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ''Dr. Carol Davila'' din Bucureşti a fost trimis în judecată pentru trei infracţiuni...
Sondaj CSOP: Două treimi dintre români percep o creştere a corupţiei în ultimul an Două treimi (67%) dintre români cred că în ultimul an a crescut corupţia în România, 6% consideră că a scăzut, 26% percep că nivelul corupţiei nu s-a modificat, iar 1% nu răspund/nu ştiu, relevă un sondaj realizat de Centrul pentru Studierea Opiniei şi Pieţei (TNS CSOP).
Sondaj: Medicii şi spitalele private din România - în topul încrederii pacienţilor; spitalele de stat - pe ultimul loc Medicii şi spitalele private din România se află în topul încrederii pacienţilor în componentele sistemului medical românesc, în timp ce spitalele de stat se află pe ultimul loc în acest clasament, potrivit unui sondaj realizat de IMAS împreună cu Centrul pentru inovaţie în medicină.
Sondaj IRES: Românii se tem de război şi de criza economică şi văd în corupţie cea mai mare problemă România este percepută de locuitorii săi ca fiind o ţară nesigură, care pe termen scurt se confruntă cu riscul unui război, iar pe termen mediu şi lung, cu cel al unei crize economice cronicizate, relevă rezultatele unui sondaj de opinie realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES)...
Sondaj IRES: România nu va depăşi criza economică în 2012; lucrurile merg într-o direcţie greşită Majoritatea persoanelor intervievate într-un sondaj IRES publicat joi consideră că în România lucrurile merg într-o direcţie greşită - 79%, iar 67% nu cred că România va depăşi actuala criză economică în 2012.