Cele mai citite
 


Grăsimea brună, caracteristică nou-născuţilor, poate fi întâlnită şi la adulţi (studiu)
miercuri, 15 aprilie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Washington, 15 aprilie /Agerpres/ - Grăsimea brună, caracteristică nou-născuţilor, ce îndeplineşte un rol activ în arderea caloriilor şi în reglarea metabolismului, continuă să fie prezentă şi în organismul adult, oferind astfel o potenţială cale spre pierderea în greutate şi combaterea obezităţii şi a diabetului, conform unui studiu publicat miercuri în SUA, informează AFP.

Medicii credeau până recent că grăsimea brună nu este întâlnită decât la nou-născuţi, dispărând complet până la vârsta adultă. Un nou studiu demonstrează însă nu numai că această aşa-zisă "grăsime bună" este în continuare prezentă în organismul adult, ci şi faptul că are încă un rol activ, explică autorii studiului publicat în ultimul număr al revistei medicale americane New England Journal of Medicine.

"Faptul că întâlnim grăsime brună în organismul adult înseamnă că dispunem de un important aliat în tratarea cazurilor de obezitate şi de diabet la adulţi" comentează dr Ronald Kahn de la Facultatea de Medicină a Universităţii Harvard (Massachusetts), coordonatorul acestui studiu.

Ideea unei noi terapii anti-obezitate avansată de aceşti oameni de ştiinţă americani constă în găsirea unei modalităţi de a stimula formarea de grăsime brună capabilă să controleze acumulările în greutate ale corpului şi să amelioreze metabolismul glucozei.

"Am observat diferenţe importante între indivizi în ceea ce priveşte cantitatea de grăsime brună în funcţie de vârsta acestora, nivelul de glucoză din sânge şi, cel mai important, gradul obezităţii", a dăugat şi dr. Aaron Cypess de la aceaşi facultate, unul dintre co-autorii studiului.

Deloc surprinzător, studiul, realizat pornind de la o bază de date conţinând informaţii despre 1.972 de pacienţi, ajunge la concluzia că cei mai tineri adulţi au şi cel mai ridicat nivel de grăsime brună în organism. Studiul mai indică şi faptul că această grăsime este mai activă în perioada de iarnă, când este mai frig, având în vedere funcţia sa de a arde calorii pentru a produce energie sub formă de căldură.

De asemenea, această grăsime este întâlnită mai frecvent la adulţii supli, care au un nivel normal al glucozei în sânge. "Cel mai interesant lucru ni s-a părut că adulţii supraponderali sau obezi au şi cel mai scăzut nivel de grăsime brună în organism", a mai precizat dr Kahn.AGERPRES/(Bălu Codruţ)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
O enzimă ar putea reduce masa de grăsime din corpul uman (studiu) O enzimă care reduce în mod natural masa de grăsime din corpul uman a fost descoperită de cercetătorii americani, aceasta fiind situată în grăsimea brună şi putând duce la pierderea în greutate prin arderea de calorii fără a le depozita, conform unui studiu publicat în revista 'Cell', citat de site-ul...
Obezitatea în SUA ar putea fi mai răspândită decât se credea, conform unui nou studiu Problema obezităţii în SUA ar putea fi şi mai gravă decât se credea până acum, conform unor cercetători citaţi marţi de BBC.
Dormitul în frig poate contribui la pierderea în greutate (studiu) Ideea de a pierde din greutate fără efort în timpul somnului pare prea frumoasă pentru a fi adevărată pentru cei care încearcă să scape de kilogramele în plus, însă ar putea deveni realitate cu condiţia să se doarmă în frig, susţine un studiu elaborat în SUA. Explicaţia ar fi că, în asemenea condiţii...
Obezitatea la tineri duce la creşterea de două ori a mortalităţii înainte de 55 de ani (studiu) Tinerii supraponderali în jur riscă de două ori mai mult să moară înainte de 55 de ani decât cei cu greutate normală, potrivit unui studiu publicat marţi şi preluat de 20minutes.ch.
Cum iti influenteaza dieta alimentara modul in care dormi Se stie ca prea putin somn are impact asupra obiceiurilor alimentare, asupra apetitului, castigului in greutate si asupra altor functii metabolice, dar se stie prea putin despre modul in care diferitele diete joaca un rol in ce priveste cat de bine dormi. Un nou studiu a evaluat dietele si tiparele...
SUA: Caz de diabet al adulţilor înregistrat la o fetiţă de trei ani Diagnosticat în mod normal la adulţi de peste 40 de ani, diabetul de tip 2 a apărut deja şi la copii. Este cazul unei fetiţe de trei ani, prezentată ca una dintre cele mai mici paciente afectate de această boală, a anunţat o sursă medicală citată joi de AFP.