Cele mai citite
 


Noua formă a Legii salarizării reduce salariile personalului din sănătate
sâmbătă, 28 august 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Federaţia 'Solidaritatea Sanitară' din România solicită menţinerea grilei cu 12 coeficienţi în noul proiect de lege unică a salarizării în sistemul bugetar, deoarece actuala grilă propusă, cu 15 coeficienţi, conduce la creşterea diferenţei dintre salariul minim şi cel maxim, scăzând gradul de coeziune socială.
'Analizând proiectul noii legi unice de salarizare a sistemului bugetar, Comitetul director al Federaţiei 'Solidaritatea Sanitară' din România a constatat reducerea coeficienţilor pentru salariaţii din sectorul sanitar cu mult sub cei stabiliţi de comisia de experţi din cadrul Ministerului Muncii, mai ales în condiţiile în care a avut loc o extindere a grilei de la 12 la 15 coeficienţi', se menţionează într-un comunicat al FSS, remis vineri AGERPRES.
Potrivit sursei citate, personalul din sănătate pierde sub două forme: prin pierderea locului în ierarhia ideală, pe fondul cauza rearanjării grilei de salarizare faţă de studiul comisiei de experţi, scăderea fiind cu doi coeficienţi şi diminuarea salariului avut în prima parte a anului 2010, din cauza prevederilor art. 3 din Legea de aplicare în 2011 a Legii cadru de salarizare unitară, care limitează de fapt creşterile la maximum 20 la sută, creşterea medie pe sectorul sanitar fiind de 12 la sută, la nivelul salariilor stabilit după diminuarea cu 25 la sută.
Cu privire la pierderea locului în ierarhia ideală (care nu va avea, deocamdată, un corespondent concret în salariul), FSS exemplifică astfel: medicul primar la un spital clinic avea coeficientul 4,20 în vechea grilă (stabilită prin Legea nr. 330/2009) şi ar trebui să aibă, conform ierarhiei comisiei Robert Kenwrick, coeficientul 7 (637 de puncte) pe o grilă până la 12, ceea ce corespunde coeficientului 8,75 pe grila cu 15 coeficienţi. În forma proiectului, el are doar 5,75 (7,21 pentru vechimea maximă). Rezumând, ar trebui să aibă 8,75 şi are doar 5,75.
Asistentul medical principal spital clinic (PL) avea 2,45 în grila cu 12 coeficienţi, ar trebui să aibă conform ierarhiei comisiei coeficientul 4 (364 de puncte) în grila până la 12, ceea ce presupune coeficientului 5 pe grila cu 15 coeficienţi. În forma proiectului, el are doar 3,04 (3,79 pentru vechimea maximă). Rezumând, ar trebui să aibă 5 şi are doar 3,04.
În aceste condiţii, FSS solicită aplicarea grilelor care au rezultat din activitatea comisiei de experţi din cadrul Ministerului Muncii prin extinderea acestora la toate funcţiile din sistem. 'Deoarece grila cu 15 coeficienţi conduce la creşterea diferenţei dintre salariul minim şi cel maxim, scăzând gradul de coeziune socială, cerem menţinerea grilei cu 12 coeficienţi. Considerăm necesar, de asemenea, ca salarizarea bugetarilor în 2011 să se facă în funcţie de ierarhia stabilită de această comisie, fără a se mai raporta la salariul avut în 2010', se precizează în comunicat.
FSS atrage atenţia că, în ritmul actual de legiferare, mergându-se de la o scădere a salariilor la alta, salariaţii din sănătate vor ajunge în aceeaşi situaţie în care o mare parte dintre ei a fost la angajare, respectiv să fie obligaţi să vină cu bani de acasă pentru a putea lucra.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
FSSR: Noul proiect de lege a Sănătăţii necesită îmbunătăţiri, axate pe creşterea finanţării sistemului sanitar Federaţia Solidaritatea Sanitară din România a transmis joi un comunicat în care susţine că noul proiect de lege a Sănătăţii necesită îmbunătăţiri, însă procesul de elaborare a documentului legislativ 'se află, în mare, pe drumul cel bun'.
Federaţia "Solidaritatea Sanitară" din România: Este nevoie creşterea finanţării sistemului de sănătate Federaţia "Solidaritatea Sanitară" din România susţine că este nevoie de o creştere a finanţării sistemului de sănătate prin sporirea numărului de contribuabili, mărirea contribuţiilor lor, prin alocări de la bugetul de stat şi din alte surse pentru persoanele scutite de plata contribuţiei, precum şi...
'Solidaritatea Sanitară' solicită creşteri salariale reale pentru toţi angajaţii din Sănătate Federaţia 'Solidaritatea Sanitară' din România consideră că propunerile de modificări legislative prezentate public de ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, nu reprezintă soluţii de creştere a salariilor angajaţilor din sectorul public de Sănătate şi antrenează, totodată, o serie de efecte negative...
Solidaritatea Sanitară respinge proiectul privind salarizarea angajaţilor din Sănătate şi anunţă proteste Federaţia Solidaritatea Sanitară respinge categoric anexa privind salarizarea angajaţilor din Sănătate din proiectul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind salarizarea unitară şi anunţă iniţierea procedurilor pentru declanşarea protestelor.
FSSR solicită continuarea dezbaterii asupra proiectului noii legi a sănătăţii Federaţia Solidaritatea Sanitară din România (FSSR) solicită Ministerului Sănătăţii continuarea dezbaterii asupra proiectului noii legi a sănătăţii, apreciind că poate fi luată ca punct de pornire şi actuala lege în domeniu.
Congresul Federaţiei Solidaritatea Sanitară a luat decizia de a nu declanşa grevă în perioada următoare Federaţia Solidaritatea Sanitară din România nu va declanşa grevă în perioada următoare, potrivit unei decizii luate vineri de Congresul FSS.