Cele mai citite
 


DSP Suceava cere verificarea dispozitivelor şi aparaturii medicale din donaţii
sâmbătă, 28 august 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Unităţile sanitare din judeţ, spitalele şi cabinetele medicale, care au primit aparatură medicală din donaţii, la cererea DSP Suceava, trebuie să verifice dacă sunt respectate prevederile Legii dispozitivelor medicale.
Purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, Adrian Popescu, a declarat, vineri, presei că aceeaşi obligativitate se referă şi la aparatura de înaltă performanţă achiziţionată sau primită de spitale.
'Aparatura din ajutoare, dacă nu e în bună regulă, pacienţii au de suferit. Legea precizează toate aspectele legate de utilizarea, controlul şi organismul care monitorizează dispozitivele medicale, la nivelul unităţii sanitare. Aparatura primită prin donaţii trebuie să fie avizată de Ministerul Sănătăţii. Legea 176 din 2000 prevede şi sancţiuni serioase, dacă nu se respectă regimul aparaturii. (...) Trebuie aleasă cu atenţie persoana care continuă service-ul aparaturii şi face calibrarea', a spus Popescu, adăugând că firmele cu care se încheie contract de colaborare pentru monitorizare trebuie contactate în permanenţă, deoarece aparatura este destul de greu de urmărit după ce iese din garanţie.
Potrivit Legii 176 din 2000, dispozitivele medicale pot fi puse pe piaţă, în funcţiune sau utilizate, numai dacă sunt certificate şi înregistrate legal, astfel încât să nu afecteze siguranţa şi sănătatea pacienţilor, utilizatorilor, precum şi a mediului înconjurător.
Totodată, dispozitivele medicale trebuie să fie instalate, întreţinute şi folosite corect, conform cu scopul propus. Singura autoritate competentă şi decizională în domeniul aparaturii medicale este Ministerul Sănătăţii, prin Comisia pentru dispozitive medicale, alcătuită din experţi pe domenii medicale.
De asemenea, utilizatorii aparaturii au obligaţia de a institui şi de a aplica un program de supraveghere a dispozitivelor medicale care să ţină seama de riscul, domeniul de utilizare şi complexitatea acestora, de a asigura verificarea periodică, întreţinerea şi repararea dispozitivelor medicale, dar şi de a comunica producătorilor şi ministerului orice incident survenit in timpul utilizării.
Potrivit legii, încălcarea prevederilor acestei legi atrage răspunderea disciplinară, materială, civilă, contravenţională sau penală, dupa caz.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Suceava: DSP reclamă aparatura depăşită fizic şi moral din opt cabinete stomatologice şcolare DSP Suceava a solicitat Primăriei Suceava să se implice în dotarea şi renovarea a opt cabinete stomatologice din unităţi şcolare din municipiu, ce dispun de ''aparatură uzată fizic şi moral'', ce nu corespunde standardelor prevăzute de legislaţia în vigoare, a declarat, vineri, directorul instituţiei...
DSP Suceava distribuie lapte praf pentru sugari Direcţia de Sănătate Publică Suceava va distribui medicilor de familie din judeţ peste 6.500 de cutii de lapte praf pentru sugari, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al DSP, Adrian Popescu.
Suceava: Ministerul Sănătăţii a repartizat judeţului încă o mie de doze de vaccin antigripal Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a primit de la Ministerul Sănătăţii încă o tranşă de o mie de doze de vaccin antigripal ce urmează a fi repartizată în teritoriu, a declarat presei, marţi, directorul adjunct al DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu.
Sibiu: Aparatură medicală performantă, în valoare de un milion de lei, achiziţionată din donaţii de Spitalul Clinic Judeţean Cel mai mare spital public din judeţul Sibiu, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, a anunţat joi că a reuşit să cumpere patru ecografe şi un aparat de radiologie digitală, toate în valoare de aproape un milion de lei, sumă donată de o companie din domeniul furnizării de gaze naturale din România.
Suceava: Ministerul Sănătăţii a repartizat judeţului 12.500 doze vaccin BCG pentru nou născuţi Un număr de 12 500 de doze de vaccin BCG, împotriva tuberculozei, destinat imunizării nou născuţilor au fost repartizate judeţului Suceava şi urmează să fie distribuite maternităţilor şi medicilor de familie din teritoriu, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică, Adrian...
Suceava: DSP va primi peste 5.100 doze de vaccin hexavalent de la Ministerul Sănătăţii Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava va primi de la Ministerul Sănătăţii (MS), la sfârşitul săptămânii viitoare, 5.163 de doze de vaccin hexavalent, ce vor fi distribuite medicilor de familie pentru vaccinarea copiilor cu vârste de până la un an, începând cu data de 24 octombrie, a declarat, vineri...