Cele mai citite
 


Algia
luni, 30 august 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Au, ma doare!
 

Termenul, insemnand durere, isi are originea in limba greaca veche, in romaneste fiind preluat ulterior din frantuzescul algie. Durerea, spunea cineva, este un fapt universal. Ea exista in toata lumea vie - cel putin de la un nivel de organizare in sus. In lumea oamenilor este o prezenta pe cat de comuna, pe atat de democratica, neocolind pe nimeni, cu nici un pret… In acelasi timp este cel mai obisnuit motiv pentru care pacientii se prezinta la medic. In Statele Unite aproximativ o jumatate dintre americani apeleaza la diverse tratamente impotriva durerii in fiecare an, 7 milioane dintre ei fiind diagnosticati numai cu dureri de spate!

De ce avem nevoie de durere? Mecanisme si tipuri de durere.
Avem nevoie de durere pentru ca este cel mai prompt si precis semnal de alarma. Suntem
‘anuntati’ ca am fost agresati in mod brutal si deosebit de periculos de un factor de mediu: flacara, substante chimice, corpuri taioase sau contondente, etc. Neputand suporta durerea ne vom sustrage cat mai rapid actiunii factorului respectiv, primejdia fiind astfel indepartata.
In mecanismul de producere al durerii sunt implicate trei tipuri de structuri nervoase: receptorii nociceptivi, zonele din cortexul cerebral unde se produce senzatia dureroasa si traiectele nervoase de legatura. Zonele cele mai expuse la producerea unor rani au concentratia cea mai mare de nociceptori - de exemplu intr-un centimetru patrat de piele de la nivelul degetelor de la maini numarul lor poate ajunge pana la 1300. Concentratii mari se intalnesc si la nivelul oaselor, articulatiilor si muschilor si de aceea durerile din aceste regiuni ale corpului se resimt pe arii restranse si foarte precise, permitand de cele mai multe ori un diagnostic exact al organului suferind.
La nivelul organelor interne concentratia nociceptorilor este mult mai mica si de aceea durerile viscerale sunt mai confuze inducand in eroare pacientul si chiar medicul. In aceste cazuri diagnosticul corect se pune numai in urma unor investigatii complexe.
Stimulii termici excesivi, chimici (caustici), mecanici (striviri, taieturi, intepari, abraziuni) etc. produc descarcarea de catre nociceptori a unor impulsuri bioelectrice care parcurg fibrele nervoase de legatura si ajung la cortexul cerebral unde genereaza senzatiile de durere corespunzatoare.
Durerea poate fi acuta (dureaza mai putin de o luna) si cronica (dureaza mai mult de trei luni, persista peste o luna dupa vindecarea unei leziuni tisulare acute sau insoteste o boala incurabila).
Marea provocare: durerea cronica.
Durerea cronica este una dintre cele mai mari provocari ale epocii noastre. Pe de o parte maladii vechi de secole - cum ar fi bolile reumatismale - mai produc inca durere in pofida unei impresionante game de metode curative incercate. Pe de alta parte suferinte vechi au cauze noi, efectul ramand acelasi sau chiar agravandu-se. Ne doare capul nu numai din cauza hipertensiunii arteriale, a tulburarilor de vedere necorectate, glaucomului etc. ci si din cauza prea multor ore de calculator, a stresului, a aerului conditionat. Nu ne mai doare spatele de la munca fizica, ci de la stat pe scaun sau mers cu automobilul.
Durerea cronica insotitoare a unor boli cronice diagnosticate poate fi influentata prin tratarea acestora (ulcer duodenal cronic, litiaza renala sau biliara, spodilitankilopoetica etc) de cele mai multe ori cu bune rezultate. Sunt insa si situatii cand, in absenta oricaror leziuni periferice bolnavul simte arsuri, intepaturi, dureri diverse, mai ales la nivelul membrelor. Vorbim, in aceste cazuri, de durere neuropata, produsa nu de stimulul de la nivelul nociceptorilor, ci de afectari ale trunchiurilor nervoase sau ale zonelor corticale.
Cauzele pot fi: herpes, diabet zaharat, interventii chirurgicale, efecte secundare ale medicamentelor, alcolism, boli autoimmune. Nu rareori cauzele raman neclare, iar rezultatele tratamentelor,descurajante.
 
Sindromul durerii regionale complexe, fibromialgia, durerile de cap recurente, durerea planseului pelvin, nevralgia de trigemen, durerile de limba.
Sunt entitati morbide tot mai des intalnite, a caror cauze raman frecvent neprecizate.
Ce trebuie sa faca o persoana cu asemenea sindroame dureroase cronice?
Sa se prezinde la medic si sa se supuna investigatiilor complexe care ii vor fi recomandate. Pentru a creste considerabil sansele de diagnostic si tratament corect bolnavul trebuie sa-i prezinte medicului cat mai multe date despre durerea sa cronica: momente de aparitie si cauze aparente, durata, ce o amelioreaza sau ce o agraveaza, tratamente incercate etc.
 
De-a lungul instoriei bolile au urmat intr-o oarecare masura evolutia sau involutia modului de viata al oamenilor. In prezent ne imbolnavim, in mare parte, din cauza mediului ecologic si spiritual pe care ni l-am creat, in dorinta de (mult) mai bine. Durerile cronice fizice, si nu numai, fac parte din acest context. O reintoarcere la natura si natural, fie ea cat de timida, ne-ar putea ajuta mai mult decat orice medicament.
 
Dr. Mihai Corneliu Ungureanu
Medic Specialist Medicina Interna

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Durerile de spate Durerile de spate pot fi determinate atât de afecţiuni ale coloanei vertebrale cât şi de afecţiuni ale altor aparate şi organe. Bolile care ar putea produce dureri de spate pot fi ale aparatului respirator (pneumonie, cancer pulmonar), ale aparatului cardiovascular (angina pectorală, infarctul...
Durerile de cap: tipuri, cauze, consecinte Cefaleea sau durerea de cap este unul dintre cele mai frecvente simptome din patologia umana. Initial este considerata ca un fapt aproape banal, apanaj al vietii stresante si suprasolicitante pe care o traim. Bolnavii se autotrateaza, la sfatul prietenilor, colegilor sau la recomandarile foarte insistente...
Investigații medicale - Imagistică prin Rezonanță Magnetică sau Tomografie Computerizată? Diagnosticarea sau confirmarea unor afecțiuni presupune în anumite situații realizarea unor investigații suplimentare analizelor de sânge, ecografiilor sau radiografiilor, precum Tomografia Computerizată (CT) sau Rezonanţa Magnetică (RM).
Durerile de cap - afecțiune minoră sau motiv de îngrijorare? Cine nu s-a confruntat cu o durere de cap, ușor supărătoare sau greu de suportat? Este foarte important să înțelegem cu ce durere ne confruntăm, să știm cum o tratăm și mai ales care sunt semnele care trebuie să ne trimită la medic.
Piciorul diabetic - Cum putem evita riscul pentru ulceraţii şi amputaţii ale membrelor inferioare la persoanele cu diabet zaharat? Piciorul diabetic reprezintă coexistenţa mai multor complicaţii la nivelul membrelor inferioare, la persoanele cu diabet zaharat, cel mai frecvent neuropatia diabetică, deformările picioarelor şi arteriopatia obliterantă, care împreună cresc semnificativ riscul pentru ulceraţii şi amputaţii...
Diabetul zaharat - problemă de sănătate publică prioritară! Diabetul zaharat înregistrează o creştere epidemică a numărului de cazuri în România. Cum afecţiunea are implicaţii serioase din perspectiva suferinței persoanelor afectate asupra sistemului sanitar şi financiar, atât prin costurile aferente îngrijirii medicale, cât şi prin resursele necesare...