Cele mai citite
 


Cercetătorii de la 'Victor Babeş' au descoperit un nou tip de celule - telocitele
luni, 30 august 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 30 aug /Agerpres/ - Cercetătorii de la Institutul Naţional de Patologie 'Victor Babeş' au descoperit un nou tip de celule - telocitele, care, împreună cu celulele stem, ar putea contribui la procesul de regenerare şi reparare a organismului uman, a precizat, luni, directorul institutului, acad. Laurenţiu Mircea Popescu.
'Cel puţin în cazul infarctului miocardic avem deja dovezi încurajatoare. Aceste celule existau, dar nu fuseseră observate. Cercetătorii noştri studiau un anumit tip de celule în organismul uman şi le-au descoperit pe acestea. Importanţa acestor celule constă în faptul că sunt aghiotanţii celulelor stem şi nu acţionează decât împreună cu acestea', a explicat directorul institutului.
Laurenţiu Popescu a precizat că cercetătorii Institutului 'Victor Babeş' au descoperit prima dată telocitele în pancreas şi, ulterior, în alte 15 organe umane.
'Celulele se află în interstiţii, între spaţiile dintre celulele specializate', a mai arătat academicianul.
El a precizat că deocamdată aceste celule nu sunt folosite în scopuri medicale, dar ar putea fi ''cheia regenerării inimii''.
Laurenţiu Popescu a susţinut că acest tip de celule este cu atât mai important cu cât la nivel mondial, în fiecare an, 17,2 milioane de oameni mor din cauza bolilor cardiovasculare, 80% dintre ei fiind din ţările în curs de dezvoltare sau cu economii emergente.
Directorul Institutului ''Victor Babeş'' a spus că este angrenat în cinci proiecte, două în valoare de 1,3 milioane de euro fiecare, alte două în valoare de 4 milioane de euro şi unul în valoare de 1,5 milioane de euro.
Cifra de afaceri a Institutului 'Victor Babeş' pe anul 2010 este de 2,8 milioane euro, fiind câştigate prin proiecte 2,5 milioane de euro, iar alte 9 milioane de euro fiind în curs de contractare prin proiecte.
La rândul său, prof. dr. Caius Traian Dragomir a subliniat că migraţia medicilor din ultima vreme este cauza crizei economice în care se află România.
'Vedem învăţământul din sectorul medical, migraţia medicilor cât şi subfinanţarea sistemului sanitar din unghiul cercetării ştiinţifice, dar şi din cel al experienţei profesionale. Pentru creşterea nivelului educaţional va trebui să ne axăm pe accesarea fondurilor structurale, pentru că România produce medici şi specialişti în medicină nu numai pentru sistemul intern, ci pentru întreaga Europă', a spus prof. dr. Dragomir.
În opinia sa, se impun cursuri de etică în sistemul de educaţie, iar autorităţile statului ar trebui să consulte academiile de profil în legătură cu dezvoltarea învăţământului.
Potrivit acestuia, România ar trebui ''să pregătească terenul'' pentru întoarcerea medicilor plecaţi din ţară. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Acad. Laurenţiu M. Popescu a conferenţiat la Lugano şi Milano despre raportul dintre telocite şi celule stem Academicianul Laurenţiu M. Popescu, descoperitorul telocitelor, a ţinut la Lugano (Elveţia) o prelegere despre raportul dintre telocite şi celulele stem la cea de-a IV-a Conferinţă de Celule Stem, cu această ocazie fiind prezentate şi acceptate unele date care "zdruncină" dogma celulelor stem, ca singurul...
Telocitele, descoperire medicală a cercetătorilor români, recunoscută şi în SUA Descoperirea medicală la nivel mondial - telocitele, realizare a echipei de cercetători români de la Institutul Naţional de Patologie ''Victor Babeş'', condusă de academicianul Laurenţiu Mircea Popescu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale din România (ASM), a fost recunoscută şi în Statele Unite...
Acad. Laurenţiu Popescu: Celulele stem nu pot fi considerate actori de Hollywood care rezolvă orice Directorul general al Institutului Naţional de Patologie "Victor Babeş", academicianul Laurenţiu Popescu, susţine că injectarea de celule stem pure nu va rezolva niciodată nici o boală şi pledează pentru folosirea tandemului celule stem - telocite.
Colaborare medicală româno-chineză în domeniul cercetării telocitelor Prof. dr. Xiangdong Wang, profesor la Universitatea de Medicină din Shanghai, director al Centrului de Cercetări Biomedicale din Shanghai, a prezentat, marţi, la Institutul Naţional de Patologie "Victor Babeş", rezultatele studiilor comune realizate în marile laboratoare din Bucureşti şi Shanghai, dar...
Preşedintele ANCS: Proiectul cu telocitele pare interesant din punct de vedere ştiinţific Proiectul privind telocitele pare interesant din punct de vedere ştiinţific, dar nu poate fi finanţat de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică până când nu participă la o competiţie de proiecte şi nu este declarat câştigător, a declarat marţi preşedintele ANCS, Dragoş Ciuparu.
Laurenţiu Popescu (INCD Victor Babeş): Telocitele au rol în regenerarea ficatului şi vindecarea muşchiului cardiac Telocitele pot avea rol în regenerarea ficatului, pot participa la vindecarea muşchiului cardiac după infarct creând noi mici vase de sânge, capilare, a declarat marţi într-o conferinţă de presă cel care a descoperit acest tip de celule, academicianul Laurenţiu M. Popescu, director general al INCD "Victor...