Cele mai citite
 


Campanie de sensibilizare pentru boala Parkinson
marţi, 21 aprilie 2009   ::   2 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 21 aprilie /Agerpres/ - Patronatul Naţional al Farmaciştilor din România şi Asociaţia Antiparkinson au început o campanie de sensibilizare şi de informare privind boala Parkinson.

Preşedintele Patronatului Farmaciştilor, Ioana Cacoveanu, a menţionat că această campanie va avea mai multe faze, respectiv susţinerea a şase conferinţe pentru medicii de familie, pentru cei afectaţi şi specialişti. Cele şase conferinţe vor avea loc în centrele universitare Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Cluj, Craiova, Constanţa şi vor viza informaţii despre boală, dar şi crearea unei baze de date la nivel naţional.

Etapa următoare, care va începe în noiembrie, presupune distribuirea de chestionare cu privire la boală în farmacii şi deschiderea unei linii telefonice de tip online.

In România sunt înregistraţi 70.000 de pacienţi care suferă de această maladie, dar cifra este subevaluată, întrucât sunt mulţi alţi bolnavi nediagnosticaţi datorită lipsei specialiştilor. Boala Parkinson este o afecţiune neurologică frecventă, cu o prevalenţă în jur de 1 la 1000, până în prezent neputându-se stabili cauza şi vindecarea ei; deşi vârsta medie la care este stabilit diagnosticul este de 60 de ani, una din 20 de persoane încep să aibă simptome parkinsoniene încă înainte de a împlini 40 de ani.

Simptomele bolii apar când nivelul de dopamină din creier scade cu circa 20% faţă de valorile normale. Factorii care pot conduce la apariţia acestei maladii pot fi ambientali, respectiv expunerea la pesticide este asociată cu un risc crescut de dezvoltare a bolii, neurotoxinele respectiv ingerarea unor droguri de tipul heroinei, vătămările grave sau repetate la cap pot cauza boala.

Preşedintele Asociaţiei Antiparkinson, Dan Răican, a spus că cei afectaţi trebuie să accepte diagnosticul şi să meargă mai departe. Simbolul adoptat de toate organizaţiile ce luptă cu boala Parkinson este laleaua roşie.

La conferinţa organizată de Patronatul Farmaciştilor şi Asociaţia Antiparkinson a fost prezent şi prof. Mario Michelangelo Romillo, specialist care l-a tratat pe Papa Ioan Paul al II-lea.

El a evidenţiat în intervenţia sa că originea tuturor patologiilor este aceeaşi, că din păcate, nu toate pot fi tratate, dar se poate încerca prevenirea lor, menţinând unitatea dintre corp şi psihic, interpretând limbajul corpului.

El a adăugat că "atunci când îl întrebăm pe bolnavul nostru ce doreşte, iar el răspunde, "doctore, vreau pace", noi îi spunem "aruncă-l pe "eu" şi apoi aruncă-l pe "vreau" şi vei avea pacea".

El mai consideră că importante sunt gândurile pozitive pentru bolnav, autosugestia pozitivă, eliminarea oricărei alimentaţii antinaturale, repausul.

Specialistul mai apreciază că medicina trebuie să se schimbe, trebuie să înţeleagă necesitatea de a se dezvolta, de a progresa, dar trebuie să-şi recunoască erorile de bază.
Notare
Comentarii
de Tudose Iordan
DE DOI ANI sunt diagnosticat cu Parkinson ma tratez cu madopar nunsunt multumit boala evoluiaza lent . Va rog transmiteti experienta dvs. si medicamentele folosite. multumesc.

de 5 ani in urma internarii si analizelor am fost diagnosticat cu boala parkinson de atunci boala a evoluat progresiv iau de 4ori pe zi mirapexin si stalevo am fost internat in baia mare cluj si bucuresti ammulte reactii adverse la acest tratament va rog cu mult respect sa ma ajutati ce sa fac va multumesc anticipat

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Campanie gratuită pentru depistarea persoanelor cu risc de osteoporoză O campanie gratuită pentru depistarea persoanelor cu risc de osteoporoză, prin intermediul determinărilor de osteodensitometrie, a fost lansată cu ocazia Zilei Mondiale a Osteoporozei, în cadrul platformei "Împreună pentru viaţă, sănătate prin cunoaştere" şi în parteneriat cu reţeaua de farmacii Sensiblu...
Cluj: Teste gratuite pentru depistarea osteoporozei Teste gratuite pentru depistarea osteoporozei vor fi efectuate, pe 16 şi 19 octombrie, la Farmacia Sensiblu din Piaţa Mihai Viteazul din Cluj-Napoca, cu ocazia Zilei Mondiale a Osteoporozei.
Campanie de informare şi educare medicală a populaţiei, lansată cu ocazia Zilei Mondiale a Psoriazisului O campanie de informare şi educare medicală a populaţiei privind psoriazisul, denumită "Apropierea nu este contagioasă!", a fost lansată, miercuri, cu ocazia Zilei Mondiale a Psoriazisului.
Iașiul, gazda conferinței pacienților cu boala Parkinson În perioada 4-5 iulie 2013, Iașiul va deveni gazda celei de-a treia ediții a conferinței „Abordarea integrată a bolii Parkinson în echipa medic-pacient-farmacist”.
Campanie de informare privind testarea şi tratamentul hepatitei B şi C Numărul persoanelor afectate de hepatite B şi C dar şi de ciroze va creşte, a subliniat doctor infecţionist Adriana Moţoc, marţi, în conferinţă de presă.
Ziua Mondială de Luptă Împotriva Psoriazisului În 2014 se împlinesc 10 ani de când, la 29 octombrie, se marchează Ziua Mondială a Psoriazisului (World Psoriasis Day). Lansată în 2004, de către Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Psoriazis (FIAP), este dedicată persoanelor care sunt afectate de psoriazis şi/sau de artrită psoriazică.